Zaključen ugovor sa kompanijom „Boysen“

Gradonačelnik grada Subotice Bogdan Laban zaključio je u petak, 30. avgusta 2019. godine, ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade sa privrednim društvom „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica, jednim od najvećih svetskih proizvođača izduvnih sistema za automobilsku industriju.


Potpisivanju ugovora prethodila je izrada elaborata opravdanosti, usvojenog od strane Skupštine Grada Subotice, kojim je dokazano da će direktni prihodi Grada u periodu od pet godina biti veći od prihoda koji bi se ostvarili otuđenjem po tržišnoj ceni.

Kao neophodan preduslov pristiglo je pozitivno rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija Republike Srbije, kao i prethodna saglasnost Vlade RS kojom su ispunjeni svi neophodni pravni preduslovi za otuđenje zemljišta u javnoj svojini bez naknade.
Podsećamo da se predmetno zemljište, ukupne površine 10 ha 13 a 94 m2, nalazi u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“. Nemački investitor ima nameru da u narednom periodu, na pomenutoj lokaciji, započne izgradnju proizvodnog pogona za izradu izduvnih sistema za automobilsku industriju. Investitor se obavezao da u okviru budućeg proizvodnog objekta, površine od oko 35.000 m2, u roku od pet godina zaposli 507 radnika.
Ukupna vrednost investicije je 55 miliona evra i to je do sada najveća strana investicija u Subotici.KOMENTARI

 1. Boki kaže:

  jos 300 sns kadrova u kancelarije /kao npr. u Siemensu/ i par stotina motaca necega…i ogromno pranje para/kao npr u Siemensu/…

 2. Zorica kaže:

  Bravo za suboticu

 3. stribor kaže:

  Zna se da je ta firma platila na ruke pojedincima na vlasti ulaz u Srbiju nekoliko miliona evra jer je dobila benificije kao niko nigde na svetu!Građani Subotice srećna vam još jedan pljačka od strane vlastodržaca koja vas dovodi do prosjačkog štapa a u korist tih kobojage stranih investitora i pojedinaca!Živelo nam zlatno doba u kojem građani masovno beže iz zemlje i u kojem ljudi umiru od gladi,nedostataka lekova,ponižavanja,maltretiranja,nasilja i masovnog pljačkanja!Bravo Labane savršen si gradonačelnik kao što si bio savršen direktor,carinik,policajac i pajac!

 4. Enrico kaže:

  Firma koja napravi godisnji promet od 2,1 milijardi evra, sa 55 miliona nije neki veliki ulagac. Na kartu Subotica / Srbija oni igraju samo zbog niskih plata, i to otvoreno izjavljuju. Sa niskim platama pokusvaju da kompenziraju niske cene sa kojima auto – industrija pokusava da se izvuce iz novonastale krize u koju je zapala dizel aferama i slicnim. Ako dodju – dobro je, ali to nije nikakv razlog za euforiju niti slavlje, a jos manje je to za iskazivanje nekakvog poslovnog uspeha. Kada ti je jeftina radna snaga, po jeftinoci van svake konkurencije, jedini poslovni adut, onda tu nema ni govora o ekonmskoj strategiji jedne drzave i njene vlade. Pogotovu jedne vlade u kojoj svi ministri zajedno, jedva mogu da pokazu par godina radnog staza i privrednog iskustva.

 5. SuMan kaže:

  I tako jednoj moćnoj firmi bi bio problem da plati za 10ha zemlje? Zašto neki novinar ne napiše kolika je vrednost tog zemljišta, pa da znamo onda i mi računicu.

 6. Meritor kaže:

  Grad širokogrudo ‘daje’ bez naknade 10 ha 13 a 94 m2, praznog zemljišta za potrebe ovog investitora…Kao grad kako može davati zemljište i po kojoj pravnoj osnovi ? Naime u Srbiji postoji zakon o restituciji ,po kojemu oduzete imovine nakon drugog svetskog rata treba vratiti pravijm vlasnicima ili njihovim naslednicima. Možda ovaj zakon ne važi za Vojvodinu …
  A ta zemljišta prije oduzimanja od strane komunista imala svoje vlasnike. ‘ pa postoje zahtevi kod agencije za povrat oduzete imovine.
  Ovako ispada da strani investitor gradi svoje pogone na tuđem zemljištu…? A pravne stečevine Europe o kojima se često govore…?

 7. Fux.. kaže:

  @ SuMan : Zemljište u Nemačkoj bi koštao minimum 5.000.000,00 eura.A toliko treba da vredi i ovde…

OSTAVITE KOMENTAR