Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Kao što građani Subotice mogu da primete, ovih dana vrši se presvlačenje trotoara u Rudić ulici novim slojem asfalta. Smatramo da zaštićeno gradsko jezgro Subotice zaslužuje da se donosioci odluka njime bave uz poštovanje reči struke, urbanista i arhitekata, ali i uz konsultovanje građana, te da je potrebno da se jezgru posveti više pažnje i malo više kreativnosti. Podsećamo i na dobre primere: od 2006. do 2010. ulica Dimitrija Tucovića (tzv. „Borovo ulica“), kao i trotoar do knjižare „Danilo Kiš“ popločani su klinker opekom, materijalom nesumnjivo veće estetske vrednosti i primerenijem ambijentu centra Subotice. Logično i primereno bi bilo da se popločanje klinker opekom nastavilo i u Rudić ulici, potom u ulici Matka Vukovića i dalje, u centralnim gradskim ulicama.

Asfalt, ipak, može biti samo privremeno rešenje, za razliku od tragičnog popločanja trotoara oko Gradske kuće, iz 2016. godine, kada je za vreme gradonačelnika Jenea Maglaija Direkcija za izgradnju upotrebila nekvalitetne i estetski bezvredne betonske ploče.

Zaštićeno gradsko jezgro Subotice predstavlja najveću zaštićenu ambijentalnu celinu u zemlji i zaslužuje posebnu brigu, uključivanje stručnjaka sa iskustvom, proveru rešenja i javnu raspravu.

Imajući sve ovo u vidu, apelujemo na gradske vlasti i da stave na stranu rešenje koje se pominje kao zamena za „Zelenu fontanu“ od Žolnai keramike. Projekat koji predviđa prskalice u parteru je naručen od strane tadašnjeg direktora Direkcije za izgradnju, Josipa Kovača Strike, bez konsultacija sa gradonačelnikom, Gradskim većem ili Skupštinom grada i izrađen protivno zakonom predviđenoj proceduri, odnosno bez javnog uvida, javne rasprave i bez odobrenja Komisije za planove na urbanistički projekat koji je morao biti izrađen po Zakonu. Upravo iz ovih razloga, realizacija tog projekta bila je zaustavljena.

Smatramo da „Glavni trg“ našega grada ipak zaslužuje više. Takođe, radovi na Trgu nisu ni mogući sve dok gradilište Narodnog pozorišta zauzima dobar njegov deo, te stoga ni žurbi nema mesta.

Gradski odbor DS-a zalaže se za sasvim drugačije rešenje pitanja uređenja Trga, uz uvažavanje procedura koje se primenjuju u savremenim demokratskim društvima i neophodne konsultacije sa građanima, kojima javni prostori pripadaju i koji će, uostalom, taj prostor i koristiti. Smatramo da je potrebno da se za idejno rešenje Trga Slobode i buduću fontanu raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs, da se do rešenja dođe kroz uključivanje građana u procese odlučivanja, da rešenja prođu javnu raspravu i da se tek potom, na osnovu usvojenog idejnog rešenja, pristupi izradi projektne dokumentacije predviđene zakonom i, konačno, i samoj izgradnji usvojenog rešenja.

Jedino na taj način možemo doći do rešenja koje će biti primereno i razvoju grada i njegovom secesijskom jezgru, i kojim će se Subotičanke i Subotičani ponositi, baš kao što su bili ponosni na centar svoga grada pre trideset i više  godina kada je uvedena i uređena pešačka zona, po čemu je Subotica bila jedan od prvih gradova u tadašnjoj SFRJ.

 

 

Informativna služba GrO DS

 KOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Vrlo primereno rešenje ste odradili na platou dr Zorana Đinđića, kada ste vlasniku Bulevara napravili mesto za terasu.
  A za pozorište i primereno rešenje totalnog rušenja i beskonačne gradnje potom vam se veoma zahvaljujemo.
  Vi imate obraz da nekome prigovarate?
  Bolje uživajte na tim salašima kraj obale Palića što ste budzašto pokupovali i ne mešajte se više u vođenje grada.
  Ovi su loši, istina je, ali vi ste bili katastrofa.

 2. Dragi Điki kaže:

  Sve što je urađeno u Subotici zadnjih 20 godina, to je u periodu 2004 – 2013.
  Posle toga sve je stalo. Goru vlast od ove u istoriji nije bilo. Zakrpili su par ulica i to loše. Nemamo baš kokošije pamćenje.

 3. Zorica kaže:

  Neznas koji su gori ,,,, a da je posle 2013 stalo pa nije bas tako dosta se toga uradilo da je moglo vise moglo je ali sta je tu je,,,

 4. Djuka kaže:

  “Neznas koji su gori”
  Bogami zna se koji su gori.
  Oni su bili samo lopovi, a ovi su lopovi, siledzije i fasisti.
  Nije bas da su svi isti.

 5. stormwatch kaže:

  @Dragi Điki

  Lepo je da se jos neko seca zlatnog subotichkog vremena kada se istinski radilo i gradilo u gradu, a sve zahvaljujuci DS i G17+. Za Suboticu su napravili vise nego svi ostali od pocetka devedesetih pa do neslavne 2012 i posle, a to je zbog toga sto su na vrhu te dve stranke u Subotici u to vreme bili ili Subotichani koji su istinski voleli svoj grad, ili oni koji su se u taj grad doselili cisto iz ljubavi prema njemu.

 6. M kaže:

  Lepo napisano saopštenje, da li bi ovako mislili i da su na vlasti ? Bojim se da ne.

 7. Msm kaže:

  Ovi nisu dobri ali zuti,majko moja mila.
  -okolina Majsanskog mosta
  -plac na mestu Lidla(sad je sredjen)
  -Zorka
  -fontana Djindjica
  -Dulici
  -Cakanji
  -pozoriste
  -…。。。ma da li uopste navoditi ?
  Ne dao bog da se vrate.Pobece i ovo malo sto je ostalo

 8. Pet miliona od jednog kaže:

  Josip Kovač Striko u to vreme bio je član DS-a. Baš je bio “na svoju ruku”. Zelena fontana ne treba da se ruši, ona MORA da se ruši, jer se drugačije ne može doći do bušnih cevi U NJOJ. A kada se već sruši (što je posao koji nema veze sa tarabom oko Pozorišta i može da se uradi mimo toga), onda je jedino pametno rešenje parterna fontana umesto ovog “čira na d….u” na sred trga. Ko misli da se može (nema tih para danas za to) i da se treba žolnai ponovo praviti, taj je idiot.
  Sive, ružne kocke oko Gradske kuće, su delom plod Maglaijeve gluposti (mada mislim da je to bilo ipak malo pre 2016.) i tadašnjeg direktora Direkcije Blau Petera. Kada je bio pritisnut da napravi kako zna i ume “kocke” oko Gradske kuće, koje su po projektu trebale da budu granitne, a nisu mu dali novca, Blau Peter je došao na “genijalnu” ideju da se te granitne kocke zamene betonskim, jeftinijim, a na crtežima i planovima izgledale su mnogo lepše nego u stvarnosti, pa su tako i dobile “zeleno svetlo” da se postave.
  Klinker inače lepe pločice oko “Borova” su tako stavljene da se klate i tandrču pod nogama prolaznika i čudi me da se još niko nije setio da počne da ih kupi, za uspomenu ili za svoju baštu!

 9. Dragi Điki kaže:

  Kritikovali smo tada i kocke i behaton i ovo i ono…a sada kada nema apsolutno ništa, samo krpljenje rupa, sada to izgleda kao zlatno doba. Za par godina su u gradu izgrađene dve sportske hale i zatvoreni bazen. Kompletna rasveta i da ne nabrajam sad.
  Ova vlast može da sanja takve stvari jer je razjurila sve stručne ljude. Eno bolnica će nam ostati bez lekara uskoro. Zabole njih za Suboticu. Radujmo se i krpljenju rupa jer ni toga uskoro neće biti.

 10. stormwatch kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Shto jes jes, kaldrma koja je nagurana da stoji u centru grada i da grad lichi na tursku kasabetinu je bolje od svega shto su prethodnici uradili….nema shta se nece uradit za senvich, dogu i parking kartu…..smeshni ste.

 11. Pet miliona od jednog kaže:

  Shto jes jes, (“najbolji je SPS”), stvarno su nam bile “blistave” te godine do “neslavne 2012.” sa “krunom” od -bespotrebnog- rušenja Pozorišta 2007. Jeste bazen “Prozivka” i rasveta OK, ali i ćorava koka zrno nađe, nisu mogli baš sve da useru. Što se tiče sivih, očkastih betonskih kocki, ne treba kriviti samo Maglaija i Blau Petera, jer to nije moglo da ide bez “aminovanja” tzv. Zavoda za zaštitu (bolje reći uništavanje) spomenika kulture, čiji lezilebovići su morali da daju saglasnost na takvo rešenje, to jest izmenu rešenja pošto je već prethodno na osnovu konkursa bilo prihvaćeno i u plan stavljeno nešto drugo. Pitajte ih zašto su tako nešto odobrili?

 12. Fux.. kaže:

  Te ‘lepe’klinker ploće u ‘Borovo ulici’ su ušle u Suboticu preko Mađarske i muža jedne aritektice zaposlene na Građevinskom fakultetu u Subotici za vreme kada Suboticom je ‘vladali’ DS i ekipa…Radovi su nekvalitetno urađeni ,samo treba pogledati završetke popločanja kod donjih delova zidova okolnih zgrada-pa će i lajiku bude sve jasno.
  E sada što se pločice mrdaju nije ni tako loše ,naime kod kišnih perioda voda se skuplja ispod ti pločica a kada staneš na njih lepo te poprskaju po peti. Ne možeš pogrešiti ni noću ni kada si pijan da se nalaziš u ‘Borovo sokaku’…

 13. Salamander kaže:

  Da se razumemo meni su sve političke partije iste jer su imale šansu da dokažu da mogu da nešto urade u ovom društvu – svi su pali na ispitu. Što se tiče kocki sumnjam da možemo da uradimo nešto sve dok je politika umešana naspram struke tako je je suvišno pričati ko je šta uradio – mene zanima koliko su mogli više da nisu nameštani poslovi sa provizijom?
  To je glavna tema – da sagledate realne cene koje kažu da ne može kvadrat kocki da košta 200 Eura, a posle kažete da podloga nije dobra i zato je staza uništena.
  Na žalost sve to mi plaćamo dva puta ili više kako bi se neki privatnik (političar ) ovajdio, a ovih saopštenja svakom dosta – ako uradite nešto po tom pitanju konkretno onda možemo dalje da vidimo da li se politika i društvo menjaju na bolje.

OSTAVITE KOMENTAR