Zašto će JKP “Parking” uzimati pare od građana, brže, jače i duže?

Javno komunalno preduzeće „Parking” je krajem prošle nedelje neprijatno iznenadilo sve vozače najavom da će se od 1. novembra parking naplaćivati sat vremena duže u svim gradskim zonama, a dva sata duže na najvećem zatvorenom parkingu.

Parking se u Subotici do sada naplaćivao do 20 časova, a na najvećem, zatvorenom parkingu u centru grada do 21 čas. Prema novom rešenju o parkiralištima u Subotici, crvena, žuta, zelena i plava zona će se naplaćivati do 21 čas, a zatvoreni parking kod Otvorenog univerziteta će se naplaćivati do 23 časa.

U JKP „Parking“ navode da je u zonama radno vreme produženo za sat vremena zbog usklađivanja sa ostalim parkiralištima u Srbiji”.

Od svih mogućih objašnjenja kojima se pravda dodatno uzimanje para od osiromašenih građana, ovo je, zaista, vrhunac apsurda. Da li ovo znači da će neko ko kupi dnevnu kartu za parkiranje u Subotici moći tokom dana da se odveze za Novi Sad ili Beograd i tamo sa dnevnom kartom subotičkog JKP „Parking” drži parkirano vozilo do 21 čas, bez ikakvog dodatnog plaćanja? Naravno da ne znači!

Naplata parkiranja do 21 čas možda ima smisla u Beogradu čiji je centar zakrčen vozilima i u večernjim časovima, ali je potpuno besmislena u Subotici gde posle 17 časova nije nikakav problem naći parking mesto.

U JKP „Parking” izgleda ne shvataju da je funkcija naplate parkinga obezbeđivanje mogućnosti parkiranja u centru grada tokom radnog vremena, a ne dodatno globljenje građana radi obezbeđivanja zarada za partijske uposlenike.

Građani Subotice treba da znaju da će se sav planirani prihod JKP „Parking” od 125,8 miliona u 2019. godini potrošiti isključivo na zarade zaposlenih i troškove funkcionisanja preduzeća. U budžet Grada Subotice, na ime zauzimanja javnih površina, JKP „Parking” će uplatiti celih 9.600 dinara, slovima: devet hiljada šesto dinara.

Jasno je, dakle, da ni Grad Subotica ni građani nemaju nikakve koristi od JKP „Parking” čija je jedina svrha da uzima pare od građana i da te pare potroši isključivo na sopstveno izdržavanje.

Ukoliko se nešto i investira, građani Subotice dobiju tzv. „brzu rampu” kod Otvorenog univerziteta po ceni od 4 miliona, što je iznos za koji se može sazidati pristojna kuća. Pritom, za  JKP „Parking” je izgleda nemoguća misija da na običnoj rampi kod OU obezbedi plaćanje platnom karticom i „pay pass” sistemom, što bi zaista ubrzalo protok saobraćaja.

Sve ovo je, međutim, tek još jedan od primera na koji način sadašnja vlast upravlja gradom.

Gradski odbor Demokratske stranke smatra da jedino skraćivanje naplate parkinga do 17 časova, uklanjanje svih rampi i uplata svih prihoda ostvarenih naplatom parkiranja u budžet Grada Subotice može od naplate parkiranja, koja trenutno služi samo vlasti i njenim uhlebljenim kadrovima, da učini sistem koji doprinosi boljem funkcionisanju grada i lakšem životu njegovih građana.

Jer ako građani nešto plaćaju, oni su ti koji od toga treba da imaju konkretnu korist, a ne javno komunalno preduzeće od koga građani trpe samo štetu.

 

Informativna služba GrO DS-a u SuboticiKOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Muke su ovo sa SNSovcima, lopinama i bandom. Oteli bi i crno ispod nokata.
  Ali evo, već se nazire svetlo na kraju tunela. Opozicija će bojkotovati sledeće izbore i narod će biti spašen.
  Prvorođeni vođa će se pokajati i izaći pred narod, tražiće oproštaj i predati vam vlast. Vaš bojkot će nam doneti spas i slobodu. Tada ćemo vam oprostiti što ste u vreme svoje vlasti bili kompletni idioti i što ste svojom nesposobnošću ovim lopužama uopšte omogućili da dođu na vlast.

 2. Bob Rock kaže:

  Uskladite i cenu vode sa ostalim preduzecima u Srbiji.Najskuplji smo u Vojvodini.Vasa drskost i bezobrazluk su bezgranicni.

 3. Munemjea kaže:

  A u parkingu rade svi preko stranke zaposleni sve djilkos do djilkosa ogrezli snsovci sirotinaja kojoj je to za leb a oni na visom funkcijama se bogate !!!

 4. Afet kaže:

  Koliko ljubomornih ljudi sto nisu u vladajuvin strankama i sto ne maju drzavne poslove inace ovo za parking teski govnaluk iskreno prica mo

 5. Zeleni kaže:

  Treba stati na put vise ovoj vlasti i cim se promeni vlast lepo sve zameniti jer su svi oreko veze u jkp parkingu tako da ajmo jos malo budite bahati i bezibrazni pogotovo ba reklamacijama

 6. sanyars1 kaže:

  JKP Parking treba da se ugasi, a prihod od naplate da se sliva u gradski budžet. Sa direktorom i službenicima u k…c!

 7. Fux kaže:

  Javna površina koju koristi JP Parking Subotica je javno dobro . Te saobračajnice i površine-trgove su izgradili građani subotice iz svojih poreza ,prireza i raznih doprinosa. Prema tome ispada da je JP Parking te povšine-javna dobra oteo od građana koji su finacirali te komunalne objekte-iste je bez naknade privatizovao a sada se postavlja ko neprikosnovani vlasnik te izgrađene i komunalno opremljene infrastrukture.
  Drugo : svi vlasnici motornih vozila prilikom registracije , cene goriva ,plaćaju i raznie akcize i korišćenje javnih puteva i površina-trgova kao i održavanje istih koja su predviđena za saobračaj motornih vozila. A to opet znači da imaju pravo da bez naknade koriste te saobračajnice -javne površine i za parkiranje svojih vozila.
  Kada JP Parking sam izgradi i iz svoji sredstava javne parkinge i te površine privede nameni uknjižujućiih kao svoje vlasništvo onda priča može biti drugačija. Dok se to ne dogodi JP Parking može biti eventualno korisnik tih površina-saobračajnica poput ostalih građana-vlasnika vozila i to bez naknade…

 8. DJURA kaže:

  Bob Rock a da prvo proveris pre nego sto napises

 9. kaja kaže:

  Nekako kada Dveri, na primer, izdaju saopštenje ovoga tipa još i mogu da pročitam, njih još jelte nismo videli… Ali vas žute smo videli i još trzamo glavom kao posledica vaše vladavine. Uvucite se u mišju rupu i šššššš. Naravno ovo ne smanjuje moju zaprepašćenost produženjem plaćanja parkinga…

 10. Gojkosisa kaže:

  DS je imao prilike svoje planove sta bi bilo dobro za Parking sprovede u delo pa nije a nije ni SVM-VMS isto odradio. A sad su pametni svi…

 11. Istina... kaže:

  @Bob Rock

  Ne samo voda, sve komunalne usluge su najskuplje u “gradu”. Zašto je život u “gradu” jedan od skupljih još od vremena “Juge”? Ima li to veze sa bogomoljom, drugoj po veličini u Evropi, jedne od veroispovesti? Ima li to veze sa njihovim načinom opstanka, beskrupuloznim otimanjem od drugih?

  @Fux

  Javno dobro!? Ti očito veruješ u vile, čarobnjake i ostale izmišljotine. Javno dobro ne postoji, postoje samo lični interesi onih koji zloupotrebljavaju obmane pod nazivom Javno dobro, Javni interes, Interes građana (u “demokratiji”), Interes naroda (u komunizmu)… Stvarni vlasnik svih javnih preduzeća nisu podguzni bezvredni partijski apartčici već vlasnici “države” Banana Kolonija.

 12. Salamander kaže:

  Konačno su svi na barem na ovom portalu shvatili da parking je JKP parking samo uzurpator javnih površina i da nikakvo dobro u komunalnom ili finansijskom smislu nisu doneli ovom gradu nego služe samo da popune budžete partijskih poslušnika, samo me boli da stranka koja mislim da je bila kreator te iste firme i iz istih razloga poziva na otpor…malo smešno. Ma izbacite politiku i uključite logiku – ako ne valja ne valja nikome, a ko je nešto dobro bez obzira na političku pripadnost to treba da bude prihvaćeno, mada se u poslednje vreme retko dešava da se nešto radi zbog stvarnog interesa građana nego samo zbog popunjavanja džepova jer niko nikoga ne kontroliše kako se pare troše.

 13. Fux kaže:

  @ Istina… : Upravo tako, Javna Preduzeća samo služe za izvlačenja novca iz države…

 14. Oki kaže:

  Jkp parking je i osnovan u “vaše vreme”, kada ste vladali Suboticom zajedno sa dss.
  Svi zaposleni su bili članovi vaših stranaka, e sad što su preleteli u sns je isključivo vaša krivica, da ste bili dobri na čelu sa Sašom Vučinićem( koji se lepo uhlebio), ostali bi i dan danas na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR