Zašto je Hemijska škola iz Subotice jedina srednja škola dobitnik Svetosavske nagrade

Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice, jedina je srednja škola u Srbiji, koja je ove godine dobila Svetosavsku nagradu, priznanje koje tradicionalno dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ova škola je već godinama poznata po dobrim primerima i novinama, a sve to je prilagođeno potrebama tržišta rada i interesovanjima učenika.

Preduzetničke ideje, peciva iz školske pekare, tečni sapun iz radionice i odeća nastala u školskoj šivaoni, samo su deo onoga što stvara oko šest stotina đaka u Hemijsko-tehnološkoj školi. Uz sve to, fudbaleri subotičke škole će braniti boje naše zemlje na svetskom prvenstvu koje će se u aprilu održati u Beogradu. Škola je pored toga, da podsetimo, dobitnik nagrade Evropske komisije i Evropske fondacije za obuku za najbolji primer prakse u podsticanju i razvoju preduzetničkih veština, a nedavno je prepoznata i kao resursni centar za područje rada hemija, nemetali i grafičarstvo.

Rukovodstvo škole je počastvovano priznanjem koje je dobilo od nadležnog ministarstva, ali su u isto vreme svesni da samo kvalitetan rad garantuje sigurnu budućnost.

“Našu školu vidimo kao i ostale stručne škole. Njihova glavna uloga je da budu generator lokalnog ekonomskog razvoja i da omoguće učenicima koji upišu našu školu respektabilne karijerne perspektive. To znači mogućnost daljeg školovanja, zapošljavanja na jedan dobar, kvalitetan način, naravno u struci, i onaj treći put na koji smo izuzetno ponosni, to je počinjanje sopstvenog biznisa, kroz podizanje njihovih preduzetničkih kompetencija u našoj školi. Mi smo tu zbog naših mladih sugrađana, da njima obezbedimo put u budućnost, a da naravno osluškujemo i interese lokalne privrede. To je ono čime mi moramo da se bavimo”, ističe Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

Škola se dakle trudi da ide u korak sa potrebama tržišta i zahtevima poslodavaca, zato od naredne školske godine uvodi dva nova obrazovna profila.

“Verifikovali smo neke nove obrazovne profile. Na području hemija, nemetali, grafičarstvo novi obrazovni profil koji ćemo po prvi put upisati ove školske godine je tehničar za preradu nafte i gasa, a zbog zahteva poslodavaca uvodimo još jedan novi obrazovni profil na drugom području rada, a to je poslastičar”, objašnjava Ivan Rančić, pomoćnik direktora Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

Pored novina u obrazovnim profilima, obnovu je doživela i sama zgrada škole. Bio je to veliki posao, ali je završetak blizu, pa ovaj važan istorijski objekat ponovo blista starim sjajem.

 

RTVKOMENTARI

  1. Billy Gates kaže:

    Pa ova škola je trebala dobiti nagradu za još jednu kategoriju to što polovina devojaka zatrudni pre kraja škole. Odlično za priroštaj

  2. Anštajn kaže:

    Samo je šteta što 97% učenika čine idioti….

OSTAVITE KOMENTAR