Zašto julijanski kalendar kasni

Prvi naučno zasnovan kalendar izradio je Julije Cezar 46. godine pre naše ere. Za osnovu kalendara uzeta je Sunčeva  tropska godina u trajanju od 365 dana i 6 sati. Zbog toga je doneto pravilo da svaka četvrta godina bude prestupna, tj da ima 366 dana. Međutim, trajanje godine je 365 dana, 6 sati i 12 minuta, tako da se vremenom ova razlika od 12 minuta uvećavala. Da bi se rešio ovaj problem, papa Grigorije je uz pomoć astronoma izvršio reformu julijanskog kalendara tako da je posle 4. oktobra 1582. god. osvanuo 15. oktobar.

 

Tako je dobijen gregorijanski kalendar  koji je astronomski tačniji od julijanskog. Po ovom kalendaru prestupna je svaka 4. godina a nisu prestupne vekovne godine koje nisu deljive sa 400 (nije prestupna 1900)

 

Ovaj novi gregorijanski kalendar vremenom je postao opštevažeći u svetu  i prihvatile su ga sve države sveta. Jugoslavija je ovaj kalendar prihvatila 1919. godine.

 

 

Stara čestitka poslata iz Beograda

Naša crkva se drži starog julijanskog kalendara koji danas kasni za gregorijanskim čitavih 13 dana.

2100. godine julijanski kalendar zaostajaće za gregorijanskim 15 dana jer 2100. neće biti prestupna. Zato bi bilo dobro da naša crkva prihvati novi kalendar.
 

 

Ljubomir Ranković, protođakon

 

Vekovnik, pravoslavni večni kalendar (S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Šabačkog Gospodina Lavrentija)KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Ja kao slavim prvi Božić i nekako dok dođe pravoslavni prošla je već i nova i mesec dana predbožićnih priprema i prežderavanja i nekako mi je već svega dosta i ako me i neko pozove na ručak il slavlje negde meni mrsko.Zato bi više voleo da srpski pravoslvci slave božić u isto vreme kada i katolici,nekako bi mi sve bilo svečanije.Plus i gasterbajterima kojih ima dosta bilo bi jednostavnije da dođu kući za svoj božić.A onda sa druge strane razmisljam jer bas sve mora biti unifikovano ima neke lepote i u različitosti.

 2. Subotica kaže:

  Pravoslavna crkva slavi bozic u dan kada to veze s’vezom nema! Priznali su da taj kalendar(julijanski) kojim su se sluzili nije bio dobar a nastalu razliku u danima nisu hteli korigovati!?!?

  Ako nastave ovako za par vekova ce bozic slaviti u Avgustu 🙂 Da mi je znati samo kako ce zapaliti “zeleni” badnjak.

  A vecina pravoslavnih crkvi je preslo na Milankovicev kalendar koji je cak i tacniji od Gregorijanskog ali u Srbiji treba da prodje jos par vekova da bi se tako nesto usvojilo. Vazniji su im novi katalozi blindiranih dzipova nego tamo neki kalendar i ovce koje sve to placaju.

 3. Kamikaza vremena kaže:

  Nijedan od ovih kalendara nije tačan ako ćemo pravo. 
  A što se tiče crkvi poenta je u pravoslavlju odnosno katoličanstvu. Ovi prvi ne žele da menjaju ono što je tradicija za njih, a ovi drugi se menjaju samo da ne izgube vernike, i na bolje i na gore. Protestante ste zaboravili, naučnike i ateiste takodje a njih ima sve više i više svakim danom. I opet po kvantumskom fizici, da li vreme uopšte postoji? 😛 

 4. pauk kaže:

  Maje su imale svoj kalendar, a koliko se secam crkva tj neki monah je sve pomerio za 6 godina. O tom je papa vec govorio, tako da.. sta i koga kad slavimo? pitanje je..

OSTAVITE KOMENTAR