Zavod za kulturu Hrvata u novim prostorijama

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) u Subotici od danas se nalazi u novom poslovnom prostoru, koji je kupljen zajedničkim sredstvima Grada Zagreba i Vlade Hrvatske, dok je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje obezbedio novac za adaptiranje i uređenje prostorija.

gradska kuca subotica skupstina opstina

Kako je saopšteno iz Pokrajinske Vlade, direktor ZKVH Tomislav Žigmanov ovom prilikom je zahvalio svim činiocima koji su snažno podržali kupovinu, adaptaciju i sređivanje prostora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici.

"Posebno mi je drago, što je ovo bila prilika da se vidi koliko zavod ima podršku, kako u Matici, tako i u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, koji je sa puno razumevanja podržao ovaj projekat", rekao je Žigmanov.

Čestitajući na useljenju u nov savremen i adaptiran prostor, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je rekao da hrvatska zajednica zaslužuje ovakav prostor, jer se "marljivo trudi da očuva bogatstvo svoje nacionalne zajednice", za koje je rekao da "pripada svima na ovim prostorima".

"Samo malo dalje odavde, žive Slovaci, Rumuni, Rusini, Mađari…preko Dunava Hrvati i ta reka nas ne razdvaja, već suprotno ona je most, ona nas spaja i povezuje. Hrvatska je već dve godine članica Evropske unije, ali je tamo bez nas i nadam se da ćemo se i mi pridružiti toj velikoj zajednici, sa punim pravom, obavezom i zadovoljstvom da budemo deo te evropske porodice", rekao je Grujić.

Predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević je rekla da se šest godina kroz zavod neguje i čuva kultura, jezik i baština Hrvata u Vojvodini, na šta su "posebno ponosni" i zbog čega su "svi zajedno učestvovali u kupovini i sređivanju ovog prostora".

"Ovo nije samo poruka da uloženim sredstvima stižemo do cilja, već i poruka da dve države mogu da sarađuju, ako imaju isti cilj, jer kako Hrvatska brine o položaju Srba, tako i Srbi brinu o položaju Hrvata u njoj. Time se pokazuje važnost manjinskih zajednica i zato vam želim puno uspeha u daljem radu, a na nama svima je da nastavimo sa dobrom saradnjom", zaključila je Krstičević.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osnovan je 2008. godine odlukom Skupštine AP Vojvodine, da bi počeo sa radom 2009. godine u iznajmljenim prostorijama, koje su bile trenutno rešenje ove institucije, koja se brine o promociji kulture, jezika, pisma i običaja hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.

 

RTVKOMENTARI

 1. vokile kaže:

  Ali nigde ne piše gde su te prostorije, da li slike ukazuju da su u Gradskoj kući? 

   

 2. Daddy kaže:

  Ne znam zasto neki kritikuju gospodina Maglaia, nema nedelje da nekom ne izidje u susret!

   

  Rvatima sritno useljenje a gospodinu Maglaiu bar jos jedan rok ko nas gradonacelnik!

 3. Aleksa kaže:

  vokile

  Predjite na sajt subotica.com

 4. Daddy kaže:

  Nego uz 

 5. Daddy kaže:

  Nego uz Zavod za Kulturu manjine ide i sama "kultura", sto bi bilo osnovno postovanje prema majci zemlji – Republici Srbiji da se uz rvatsku zastavu dize i srbska zastava a ne neka "vojvodjanska" koja je ovih dana uopste u pitanju u koj formi postoji, ako …

 6. Daddy kaže:

   

  Aleksa:

  vokile

  Predjite na sajt subotica.com

   

   

  subotica.com je POTPUNO cenzurisana danas, nesto se desava, svi ruzni komentari su izbaceni i po onom sto je ostalo ispada da se svi bas ko sto je i istina, tako mnogo volimo 

 7. Daddy kaže:

  Bogami Rvati tribate podic gospodinu Maglaiu somenik kako vas lipo covik pazi i mazi!

 8. Daddy kaže:

  E ste primetili da se Adams Family cesce nasmije nego Rvati? Njiovi su sastanci ko pogrebi, uz uvek prisutnog popu

 9. imence kaže:

  Ni kultura ne može bez popova, ili je reč o isturenom odeljenju rimokatoličke crkve?  Sudeći po tome koliko sveštenika dodje na svaki bitniji dogadjaj, ispada da je kultura ovdašnjih Hrvata isto što i odredjena veroispovest, a neće biti baš tako. Šteta.

 10. Bunjevac kaže:

   

  imence:

   

  Ni kultura ne može bez popova, ili je reč o isturenom odeljenju rimokatoličke crkve?  Sudeći po tome koliko sveštenika dodje na svaki bitniji dogadjaj, ispada da je kultura ovdašnjih Hrvata isto što i odredjena veroispovest, a neće biti baš tako. Šteta.

   

   

  Za opstojnost bunjevačkih Hrvata najzaslužnija je katolička crkva.Prema tome bez katolicizma nema ni hrvatstva.

 11. Aleksa kaže:

  Dragi nasi rodjaci pravoslavne vere, pa i katolicke koji palamude na ovu vest.

  Molimo vas da komentarisete prisustvo pravoslavnih svestenika kulturnim ili bilo kakvim dogadjajima kada oni na isti nacin vrse osvestavanje novih objekata,kako to cine i katolici. Prisustvo monsinjora Beretica je bilo zbog blagoslova novih prostorija i nema nikakve verske konotacije niti povezanosti  Zavoda sa katolickom crkvom.

 12. Croata kaže:

  Ne „predstavnica“ nego „predstojnica“ Državnog ureda za H izvan RH

 13. axel von libiz kaže:

  A šta taj Žigmanov non-stop kukamavi. Pa ima ogroman salas prema mađarskoj granici kod Tavankuta. Mnogi Hrvati u Hrvatskoj samo mogu da sanjaju da nešto slično steknu. Ali Žigmanov samo kuka i traži novac od poreskih obveznika Hrvatske…

OSTAVITE KOMENTAR