Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za oslikavanje murala

Patrijarh Irinej, koji je preminuo od posledica virusa korona, dobio je tokom prošle nedelje, zahvaljujući investitoru, Gradu Subotici, mural u centru grada, koji je oslikan na prednjoj fasadi zgrade nekadašnje Berze rada, koja se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Sekretar i pravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Fjodor Petrov rekao je za VOICE da je, na osnovu Odluke o postavljanju zaštitnih tehničkih uređaja u zaštićenom jezgru Subotice, moguće oslikavati mural, i da je na osnovu te Odluke, Zavod dao saglasnost za oslikavanje murala na toj zgradi.

/Na osnovu odluke o postavljanju zaštitnih tehničkih uređaja u zaštićenom gradskom jezgru Subotice, član 23, navodi se da se “zidna slika može postaviti na kompletno sređenim zabatnim zidovima, prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici”/

Petrov navodi da je investitor Grad Subotica i da se obratio Zavodu koji je izdao saglasnost za oslikavanje ovog murala.

Ceo tekst VOICE-a možete pročitati na OVOM LINKU.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Fjodor Petrov, pravnik iz ruske stranke, pravi covek da vodi Zavod za zastitu spomenika. sto nije dozvolio da se skraba po njegovoj kuci ??? ko nam cuva zaostavstinu ????!!!

 2. Anonimni kaže:

  Možda je i dobijeno “odobrenje”. Ali retroaktivno, kada se već podigla graja.

  Svima nam je već jasno kako to otprilike ide: lokalni moćnik, koji se malo zaneo razmišljajući o svojoj veličini i značaju, ali i glumeći svoju ulogu istinskog patriote, je zabrljao, pa mu sada stranka tobože izdaje neke dozvole, kako ne bi ispao kompletna budala koja ne poznaje zakon, svoja zaduženja i ovlašćenja i bavi se stvarima koja nisu njegov posao, dok svoj posao ne radi.

 3. Anonimni kaže:

  Mislim da su za pare koje su izdvojili za taj mural mogli da čitavu fasadu te zgrade, koja je pravo ruglo u centru grada, barem malo doteraju. Pravo je čudo šta dva sloja farbe mogu da učine za jednu građevinu!

 4. Lebara kaže:

  U drugim gradovima ovakav mural ne bi izazvao toliko paznje kod građana,a ovde bode li bode – strasno.

 5. uspavane lepotice kaže:

  Kakva nam je zastita spomenika i kulture takva nam je Subotica i spomenici i kultura u njoj.

 6. Djuka kaže:

  polako ljudi.
  ovaj trash je srpska tradicija, stara vec nekoliko godina.

 7. Croat kaže:

  Lebara ajd da ti postavim jedno pitanje a ti iskreno odgovori, da li bi po tebi bilo uredu da se taj isti mural oslika na spoljnu fasadu manastira Zica (i jedno i drugo spomenik kulture, kao zasticeno) ? Pazi ovo je trik pitanje, ako kazes nije jer je to zasticeni objekat onda ni ovo sto su uradili nije uredu. A ako kazes da je uredu onda si kreten ….
  U Subotici ima jos murala i svi su dosad oslikani na prigodnim mestima , sa strane objekta na ogradi ili slicno gde su u sustini ulepsali prostor. Da se to ispostovalo ovo niko ne bi ni spominjao.

 8. Detelinar kaže:

  A gde je mural patrijarha Pavla?

  Svakome je jasno da je patrijarh Irinej bio Vučkov potrčko i da je ova škrabotina stavljena namerno da bi se podizale tenzije u gradu.

 9. Nebojisha kaže:

  Pa kako je odavno je postalo normalno “badnjak na hladnjak” , ovo ne treba nikog da iznenadi. Cirkus.

 10. Sikstinska kapela kaže:

  Mural moze biti i umetnost. prikladno napravljen i skladno uklopljen u arhitekturu objekta, moze pretstavljati nesto vrlo lepo. Takodje objekti sa prljavim fasadama , narocito zabat, zbog svoje velike povrsine, se rado izdaju za reklamni prostor. Jedna profesionalno uradjena reklama preko celog zabata zgrade je jos uvek bolja od prljave i zapustene fasade. Narocito su trazene velike i dobro vidljive povrsine, pogotovu one koje se vide iz vozova prilikom ulaska ili izlaska iz stanice. Obicno firme koje se reklamiraju preuzimaju troskove bojenja celokupne fasade. Za to sto jedna lepa reklama na ruznom i zapustenom objektu moze biti vrlo kontraproduktivna i da se pretvori u svoju suprotnost. Mene licno ovo na fasadi Bezre rada nekako vise podseca na vreme posle smrti Homenija u Iranu kada su bezbrojne fasade po Teheranu ukrasili portretima ajatolaha, drapiranih slikama Kalasnjikova. Takvo “odavanje poste” nije nasa Suboticka kultura, a jos manje tradicija.

 11. Boris kaže:

  Sve se može kad napraviš stranku, kojoj je garantovano mesto u gradskoj skupštini jer je manjinska. Za koju si sakupio 5000 potpisa (od toga možda 10 od ljudi stvarno ruskog porekla).

 12. Zavodljiva zaštita spomenika kaže:

  Petrovi. Dinastija iz Zavoda za zaštitu spomenika. Poznati po poštenju koje se prenosi sa kolena na koleno. Posebno u građevinskoj sferi.

 13. zig zigi kaže:

  trebalo im je vise od nedelju dana da skontaju ko prima platu za taj posao, al su ga nasli i dao je saglasnost. Bravo nazadnjaci bravo, idemo nazadu 90-e
  Sledece ce izgledati ovako.

 14. Novinar kaže:

  Da li možemo naslikatii murale i razne slike i ostalim ‘svetim’ ljudima,svećenicima i pojedincima po zaštićenim fasadama centra Subotice ?
  Ovo je zato bitno jer je Subotica multietnički i multikonfesioni grad.

 15. čovičurda kaže:

  Moram metnit na njivu strašilo za vrane.Ne znam jel tribam tražit dozvolu od ovi?

 16. Arh..2 kaže:

  @ Croat :, Fjodor Petrov je sin Saše Petrova ,koji je godinama bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Subotici.
  Saša Petrov je ima dva ‘epohalna i monumentalna’ arhitektonska dela.
  Spomenik crnom caru Nenadu ispred Gradske kuće i onom vojniku ‘osloboditelju’ u parko preko puta politehničke škole u Subotici.
  Taj spomenik ‘srpskom osloboditelju’ je fasifikat ,naime autor tog spomenika Saša Petrov na postament postavio staru kamenu figuru mađarskog vojnika iz prvog svetskog rata. Ali koga to danas briga ,važno da se odnosi na ‘srpske osloboditelje’ Subotice 1918 godine.

 17. lgbt populacija kaže:

  Evo, ako neko moze da mi objasni kako ova strana koja gleda na glavnu ulicu, gde postoje prozori i ulaz moze da bude zabat zgrade, bicu jako veseo!?

 18. Anonimni kaže:

  Croat,umetnicki i estetski gledano stvarno mi se ne sviđa,ali me nervira što u dubini duše onih kojima smeta ima i drugih osecanja osim estetskih.Nazalost to nece niko od njih priznati.

 19. RTS porez za vaše pravo kaže:

  Ma baš me briga za bradonju. Ni iz džepa ni u džep. Nego ima tu kriminala koja zadiru direktno u naše džepove, a zbog toga niko da se pobuni.

 20. Andjelija kaže:

  Mnogo je lep mural i neka ga tamo..Sve čeestitke.Divan gest i hvala svima.Subotica i Srbija se ponose.

 21. Croat kaže:

  Andjelija jest , ajd sad pred tv na pinku je pocela zadruga …..

 22. Radikalni levičar kaže:

  Da je jedan ateista “nafirkao”, vernici bi digli glas, čak i skorojevići. Drugim rečima estetski – diletantski urađeno. Svako bi mogao da se zapita – šta je ovo?
  Ne razumem kako vernike, posebno starije ljude iz građanskih porodica ne vređa ovaj ulični grafit.
  Žezlo nalik bežičnom mikrofonu.

 23. Macan kaže:

  @Arh..2, potpuno si u pravu. Međutim, nisi kazao cijelu istinu, jer očito zbog nečega štitiš velikog umetnika Sašu. Šta je bilo – bilo je… ali treba naglasiti da je spomenik – ‘transformer’ zapravo Sašino postolje + mađarski vojnik iz I. svetskog rata – ispred nekadašnje Željezničke štamparije nastao u vreme velike političke ljubavi između tadašnjih mađarskih i srpskih opštinskih partnera. Ljubav je toliko bila velika – a još i vrlo unosna… da su za spomenik koji spominješ Saši dali odrešene ruke da na njegovo postolje postavi umiruću statuu mađarskog vojnika izrađenu od strane nekog zatajenog mađarskog umetnika. I još više, dali su mu saglasnost da novu ‘kovanicu’ spomenika nazove Spomenikom srspskim osloboditeljima, zaboravljajući pri tom na Trianon. Te činjenice – uzgred rečeno – setili su se mađarski koalicionari tek ovih godina i to pri isteku od 100 godina nakon I. svetskog rata. Pošto koalicija SVM i SNS još i danas traje, tako je osvanuo na fasadi naš Irinej – ne na zabatu već iznad ulaznih vrata na fasadi bivše Berze rada..
  A sada… na redu su ostale svete i još nedovoljno svete ličnosti, a kako se očekuje po komentarima. Pri tom će se i lokacije birati – neki će dobiti fasade u centru, a neki na periferiji da ih se što manje ističe i vidi.

 24. LENKA kaže:

  Svako vreme ima svoju umetnost, a ova “umetnost” je savršena slika stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, oni se bar razumeju u estetiku, to im je struka. Samo još da joj osmisle ime, pa da uđe i u udžbenike. Ovo je stvarno nešto novo i različito od svega viđenog.

 25. Volimdavolim kaže:

  Mnogo vike ni oko čega. Mural je lep, zadovoljni vernici, a ateisti neka gledaju kao mural koji je ulepšao zid. Spoj modernog i tradicionalnog.

 26. Bogdan kaže:

  Bio je patrijarh po meri vlasti. Zato toliko pate za njim. Ko će sad Brnabi i Aleku davati ordenje?

 27. ArtLover kaže:

  Mene zanima da li se vešti grafiter zaista ložio da oslika svog idola ili je dobio direktivu i logistiku za tu uličnu umetnost, umetničkom izrazu marginalizovanih grupa. I šta je poruka? Patrijarh je u Subotici simbol obespravljenih i neshvaćenih? Šio mi ga Đura!

 28. Neznanje vas ne opravdava kaže:

  Macan i Arh..2 – Spomenik oslobodiocima Subotice postavljen je posle Prvog svetskog rata i tačno je da ga je za vreme rata počela raditi ugarska vlast za svoje vojnike, ali je ostao nedovršen. Petar Palavičini ga je izradio tako da je bio posvećen srpskim žrtvama palima u ratovima za oslobođenje (što piše i na spomeniku). Za vreme Drugog svetskog rata u bombardovanju (saveznika) bio je oštećen i posle rata sklonjen, da bi zatim bio restauriran i vraćen na svoje mesto. Ne znam šta ti u vezi Trianona nije jasno – prestala je da postoji Austrougarska, prestala je da postoji Ugarska, stvorena je Republika Mađarska u svojim etničkim granicama i normalno da Vojvodina i Subotica sa dve trećine slovenskog življa nisu mogle da pripadnu Mađarskoj! Pogledaj popis mađarskih okupatora u Subotici iz 1941. – i oni su iskazali da je dve trećine stanovnika Subotice slovensko, šta onda hoćeš sa Trianonom? Bila je Ugarska, pa je više nema, stvorena Mađarska. To je kao kada bi današnja Italija žalila za Sremskom Mitrovicom, jer je ona nekada pripadala Rimskom carstvu!

 29. Vlado kaže:

  Pravoslavac sam ali ovo mi je odlika privitizma. Da su nacrtali nekog glumca koji je glumio “kul” uloge, sportistu ili slicno i na prikladnijem mestu onda bih se slozio. Ali patrijarhu…… Ma daj… Sta je sledece?? … Gradonacelnku? Nacelniku policije? Direktoru poreske? Irinej nije ni do clanaka patrijarhu Pavlu. Ako bas zelite da mu nesto posvetite onda mu lepo i kulturno podignete spomenik ili bistu. Stavite to na Korzo umesto onih reklama. Moze i u neko crkveno dvoriste. Ovo nije delo pravoslavca vec seljobera i primitivca koji je do juce bio tezak komunista i onda se iz mode krstio i poceo da drzi neku krsnu slavu, najverovatnije posnu slavu punu praseceg pecenja. Taj bivsi komunista preko nedelje krade budzet, laze i vara, a nedeljom je u prvom redu u crkvi.

 30. Novi Talas kaže:

  Bolje celu fasadu da ste renovirali, da ste centar sredili, izmestili zatvor iz cenrta, zavičajne dane prebacili na prozivku.
  Ali pošto gradom vlada ,, društvo iz pečenjare tako će nam i biti

 31. Pera kaže:

  Čista bleda kopija Holivuda.

 32. Neznalac kaže:

  Neznanje ne opravdava

  Vojvodina i Subotica sa dve trećine slovenskog življa nisu mogle da pripadnu Mađarskoj

  Neznanje zaista ne opravdava: godine 1918. slovenskog življa u Vojvodini je bilo samo 1/3, onda Mađara 1/3 i Nemaca 1/3.
  Vojvodina je bila kazna za Mađarsku, a plen za Srbiju

 33. I.S. kaže:

  @neznalac, povod za prvi svetski rat je bio atentat koji je izvršio austrougarski podanik nad austrougarskim prestolonaslednikom, na teritoriji koju je anektirala Austrougarska.
  Pa je onda Austrougarska, zato što je atentator bio etnički srbin (rođen na teritoriji anektiranoj od Austrougarske), napala, susednu državu, kraljevinu Srbiju.
  Nije kraljevina Srbija napala Austrougarsku i po toj državi činila zverstva, masovna vešanja, slanja u logore, sprovodila okupaciju.
  Nego je bilo obrnuto.
  A kada je Austrougarska u ratu poražena i počela se raspadati, nemađarsko i nenemačko stanovništvo je odlučilo da da neće više da živi u toj državi.
  Ne smeta vam što su su se od Mađarske i Austrije odvojili Češka i Slovačka, Slovenija i Hrvatska. Ni to što čak ni Mađari i Austrijanci više nisu hteli zajedno. Samo vam smeta što se odvojila Vojvodina. Po vama, jedino Srbi, Bunjevci i ostali Sloveni u Vojvodini nisu imali pravo na samoopredeljenje. A svi ostali narodi širom Austrougarske jesu, jel da?

 34. Znalac kaže:

  @ Neznanje ne opravdava Po tvojem izlaganju lako se može zaključiti da i danas ja Vojvodina i Subotica okupirana. Naime Neznalac ti je jasno odgovorio. Ja te pitam gde su ti 1/3 Mađara i 1/3 nemaca i austrijanaca iz Vojvodina.
  A da tvoje neznanje te ne opravdava leži u činjenici da Srbija prvi puta bila priznata u svojim granicama 1878 godine na Berlinskom kongresu ai bez Vojvodine ,Kosova i Sanđaka. Može se lako proveriti kartu Srbije iz tog perioda.

 35. Bunjevac kaže:

  @I.S.Bunjevci kao nacija ne postoje.To su Hrvati.

 36. Vlada kaže:

  @Vlado
  Na neki nacin si opisao kako svet funkcionise. To je slika i ponasanje 90% “lidera”, a posto su oni takvi, sta ocekivati od sledbenika.

 37. Buđenje!!! kaže:

  Subotica jeste multietička sredina, i lepo je to što nekoliko naroda decenijama žive u slozi. E sad neka mi odgovore ovi što su najaktivniji u kojoj to zemlji u okruženju nacionalna manjina ima prava koliko u Srbiji! Čini mi se da je ovolika prašina samo zato što je naslikan Patrijarh, a sve drugo je nebitno. Meni se ovo lično ne sviđa samo iz razloga što ne priliči na ovakvom ruglu slikati Patrijarha! Ljudi budite se u zemlji Srbiji!!! Ja sam kao Srpkinja manjina u nekoj drugoj državi, I nemam prava ni 10% koliko imate vi Subotičani!

 38. Amd kaže:

  “Pa je onda Austrougarska, zato što je atentator bio etnički srbin (rođen na teritoriji anektiranoj od Austrougarske), napala, susednu državu, kraljevinu Srbiju.”

  Nije sporno da je atentat iskorišćen kao izgovor za pokušaj obračuna sa srbijom ali izostavio si odakle je došlo oružje, ko ga je obezbedio i gde je austrougarski državljanin vežbao gađanje.

  “Ne smeta vam što su su se od Mađarske i Austrije odvojili Češka i Slovačka, Slovenija i Hrvatska. Ni to što čak ni Mađari i Austrijanci više nisu hteli zajedno. Samo vam smeta što se odvojila Vojvodina.”

  Pa smeta im. Mislim na odvajanje 2/3 teritorije, razlaz sa Austrijom mnogo manje. Smeta im i što je svaka sporna situacija bila rešena na njihovu štetu, Potisje naprimer.

  Glavni argument kada počne kuknjava oko Trianona je da su Mađari, koji su bili protiv rata iz svojih razloga, prošli gore i od Austrijanaca čija je vrhuška skuvala sve to. To je i nemoguće negirati osim ako se ode u probiranje činjenica kao što si upravo uradio.

 39. Caru carevo kaže:

  @Neznanje vas ne opravdava
  Au. Dali ste sebi pravi nickname.
  Samo ga prepravite u prvo lice jednine.

 40. Neznanje vas ne opravdava kaže:

  Neznalac – Znalac – pogledaj malo bolje podatke o etničkom sastavu. Da je Vojvodina bila “kazna za Mađarsku” je nemoguće, jer Mađarska do tada nije postojala.

 41. Anonimni kaže:

  Karta Srbije iz 1878 godine.

 42. I.S. kaže:

  @anonimni, a karta tvoje matične zemlje iz iste te 1878. godine, jel imala ikakve granice, bila međunarodno priznata kao nezavisna?
  @Amd- a vi austrougaraši ne probirate činjenice? Kako to da nije Austrougarska zgromila Italiju kad je Italijan Luiđi Lukeni izvršio atentat na suprugu Franca Jozefa, caricu Austrije i apostolsku kraljicu Mađarske, Elizabetu Bavarsku, od milja nazvanu Sisi? Ubio je u Švajcarskoj, što nisu napali Švajcarsku? Rodio se u Francuskoj, što i Francusku nisu napali? Probrali malo, pa odlučili da nije bitno ni poreklo ni nacionalnost, ni boravište atentatora.

 43. Anonimni kaže:

  @ I.S. Da bila je i to od stoleća sedmog,ali i nikad deo otomanskog carstva.

 44. Anarhista kaže:

  Mladobosanci bili samo poslednji u nizu atentatora, koji su u prethodnih 60 godina pucali, bacali bombe, ubadali i klali bečku vladarsku porodicu.
  1853. godine je mađarski patriota, krojački kalfa Libenji, pokušao da zakolje cara Franca Jozefa koga je od smrti pod oštricom kasapskog noža spasila debela kragna oficirske jakne. Kasnije je policija otkrila novu zaveru pa je između ostalih uhapsila i sifražetkinje Žužu Košut, Klaru Levei i Blanku Teleki.
  Takav je slučaj s italijanskim nacionalistom Đulielmom Oberdanom, koga je 1992. italijanski predsednik uporedio s Isusom Hristom. Oberdan je 1882. bacio bombu koja nije eksplodirala na cara Franca Jozefa i njegovu ženu Elizabetu tokom proslave aneksije Trsta Austriji. Saradnik u ovom atentatu bio je apotekar Donato Ragoza iz Istre, koji je četiri godine ranije u Udinama bacio na Franca Jozefa dve bombe koje su zakazale. Italijanski sud ga je oslobodio s obrazloženjem da je pokušaj ubistva bio patriotski motivisan.
  Italijanski atentatori na Habzburge, nisu bili samo nacionalisti, već i levičari. Caricu Elizabetu ubio je anarhista Luiđi Lukeni ubodom zaoštrenom turpijom.

 45. Prekinite sa lazima i mitovina kaže:

  @ IS
  Niti Italija niti Svajcarsaka niti Francuska nisu jedno tuberkulozno dete iskoristili i napujdali kao kera da cini zlocine po KuK carevini. Srpski oficiri su se nakon rata hvalisali po Beogradskim zenskim salonima, kako su se oni strasno namucili dok Principa uopste nisu naucili (Izdresirali) da puca. To se moze sve procitati u memeoarima Predraga Milojevica (1901 – 1999) dugogodisnjeg novinara Politike.

 46. Amd kaže:

  “a vi austrougaraši ne probirate činjenice? Kako to da nije Austrougarska zgromila Italiju kad je Italijan Luiđi Lukeni izvršio atentat na suprugu Franca Jozefa”

  Može među svima da se nađe probirača pa i među austrougarašima štagod to značilo.

  Lepo piše da je atentat iskorišćen kao povod za obračun sa Srbijom zato što je ona smatrana, sa dobrim razlogom, za najveću opasnost po monarhiju. Da nije bilo te činjenice rata ne bi bilo. Sam prestolonaslednik je bio neprijatan i nepopularan čovek, atentati nisu bili retkost i da nije bilo želje u dobrom delu elite iz Beča da se stvar sa Srbijom razreši na bojnom polju sve bi brzo palo u zaborav. Ustvari i jeste, dok je trajalo manevrisanje i pripreme novine i javnost su se već bavile drugim temama.

 47. I.S. kaže:

  @anonimni- Aha, a šta ste bili i čije ste vlasništvo bili od bitke na Gvozdu?
  @ Prekinite…, Amd, Anarhista-Atentata na Habzburge, pogotovo na Franju Josifa i njegovu užu familiju je bilo tušta i tma. Ali jedini koji smeta je Srbin. A jedini narod koji proglašavate za kolektivne zločince je Srpski (od svih naroda iz kojih su došli razni atentatori).
  E zato mi u našoj Vojvodini, koja je naša, krvlju i mačem stečena, slikamo naše murale gde hoćemo i kada hoćemo. A vi plačite od muke.

 48. Bradati anonimus kaže:

  Ako je cela ova diskusija o događajima pre sto godina bila zato da dokažeš kako taj grafit može i treba da bude na tom zidu, onda si zajebao stvar.
  Brate Srbine nemoj da nas brukaš. Ako ćemo pravo ni patrijarh Irinej nije neka veličina. Niti je ostavio nekog traga u crkvenoj teoriji niti je u praksi bio u nekim iskušenjima. Ako će od njega sveca da pravi Informer i Pink onda je mu i sleduje prljavi zid.
  Ako time misliš da prkosiš ovim drugima, onda si ih prešao ko papir dupe. Mađari su za to vreme napravili još više spomenika „za inat“. Da li znaš da su u Žutoj kući gde su mučili i ubijali antifašiste sada postavili ploču u spomen žrtvama 1944. Da li znaš za ratne zločince čija su imena na spomeniku „nevinim žrtvama komunista?“ Ne znaš jer si seljo i misliš da si pravoslavac zato što stavljaš badnjak na hladnjak i imaš ikonicu koju si dobio kao poklon u Kuriru.

 49. I.S. kaže:

  Anonimni04. 12. 2020. u 22:05
  @ I.S. Da bila je i to od stoleća sedmog,ali i nikad deo otomanskog carstva.

  Aha… Evo kako niste bili…

 50. Amd kaže:

  “E zato mi u našoj Vojvodini, koja je naša, krvlju i mačem stečena, slikamo naše murale gde hoćemo i kada hoćemo. A vi plačite od muke.”

  Ko su to “mi”? Ovde su se i mnogi Srbi izjasnili protiv ovakvog murala na ovom mestu.

 51. Miki kaže:

  Svi koji su utekli iz Jugoslavije ustvari su utekli od Srbije.Ne razumem zašto je to tako.Zapravo samo je Srbija ostala na svom mestu,svi ostali su nekud otišli.

 52. Prekinite sa lazima i mitovima. kaže:

  @ I S

  Krvava pena oko usta je nacionalni identitet, ali nije nikakav argument. Sto se tice vitlanja macem, vitlaj ti koliko hoces, samo posle nemoj da cmizdris i vristis kada ti neko drugi malo zavitla macem. Btw. Od silnog vitlanja macem i crtanja murala dospeo si na dno Evropske civilizacije i do poslednje najsiromasnije, najzaostalije i najbednije rupe Evropskog kontinenta i njene sramote. Mozda bi bilo bolje da ti i tebi slicni i ostali vasi istomisljenici, malo manje crtaju murale i malo manje vitlaju macem, a malo vise vitlaju motikom. To vam sigurno ne bi skodilo.

OSTAVITE KOMENTAR