Završen projekat „Alternativa nasilju“

U Subotici je završen projekat Tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima, koji je trajao od septembra prošle godine do kraja novembra 2014.godine. Reč je o novoj usluzi koja je uvedena u Subotici i Novom Sadu pri Centrima za socijalni rad.

–  Tretman je prošlo 10 muškaraca koji su bili počinili nasilje nad svojim partnerkama. Polovina njih je prošla individualni tretman, a polovina je učestvovala u grupnom tretmanu.Mi smo ostvarili uspešnu saradnju sa tužilaštvom koji je počinioce nasilja upućivao naredbom na ovaj tretman, a nakon šest meseci mi smo obaveštavali tužilaštvo da li je polaznik uspešno završio tretman. Ukoliko jeste povlači se krivična prijava protiv njega – rekla je Nada Vereš, rukovoditeljka Centra za savetovanje i podršku porodici CSR.

Najčešće nasilje nad ženama se odnosi na nasilje muževa prema ženama.Centar za socijalni rad ove godine je evidentirao  70 slučajeva nasilja u porodici,a  17 nasilnika osuđeno na zatvor.

– U radu sa počiniocima nasilja bilo je mnogo specifičnosti. nasiljeJedan od kriterijuma u tretman je bilo i preuzimanje minimuma odgovornosti i ako je tokom tretmana provejavala nemogućnost uvida u sopstvene greške i postupke, kao i preuzimanje odgovornosti. Počinioci nasilja nisu mogli sebe da zamisle u situaciji osobe nad kojim su vršili nasilje – objašnjava Boris Telečki, voditelj tretmana.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: