Zbog novog nameta poskupljuju struja, gorivo i gas

Nova naknada za izolaciju zgrada od avgusta će uticati na povećanje računa za struju, gorivo i gas, pa će gas biti skuplji za 0,15 dinara po kubiku, struja 0,015 dinara po kilovat-satu, a očekuje se i poskupljenje goriva za 0,15 dinara po litru.

Kako piše “Politika”, preduzeće “Srbijagas” obavestilo je potrošače da im sa julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, koja će se usklađivati jednom godišnje, a novac, koji će ići direktno u budžet države, biće iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u grejne kotlove.

Navodi se da je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, pa će tako julski računi za struju biti uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije, a povećanju energetske efikasnosti moraće da doprinesu i vozači tako što će na svaki litar benzina, dizela ili auto-gasa plaćati naknadu od 0,15 dinara. Dodaje se da će naknadu od 0,15 dinara plaćati i potrošači lož-ulja.

“Politika” ocenjuje da bi sve ovo možda i bilo u redu da je zakonadavac objasnio kakve veze imaju benzin i dizel, pogotovo auto-gas kao alternativno gorivo s energetskom efikasnošću.

“Ali, očigledno da je državi potrebno da popuni budžet i to je najlakše da se uradi preko ‘luksuzne robe’ kakvi su derivati”, piše list.

Uvođenjem naknade za energetsku efikasnost vozači u Srbiji će plaćati pet naknadi kroz cenu goriva. Pored akcize, plaćaju naknadu za formiranje i održavanje obaveznih rezervi od 2,6 dinara po litru, naknadu za markiranje od 0,26 i naknadu za monitoring kvaliteta goriva od 0,09 dinara, što sve ulazi u osnovicu za plaćanje PDV-a od 20 odsto. S tim što poslednje dve naknade, za markiranje i kontrolu kvaliteta, idu jednoj privatnoj stranoj kompaniji, a ne Republici Srbiji.

 

Autor: Politika, Tanjug

 KOMENTARI

 1. Bački kaže:

  Mora se popuniti budžet Beograda jer je SNS doveo grad (i celu zemlju) do bankrota.

 2. Pista kaže:

  Neka gorivo bude 300 rsd,/l ako dopustimo

 3. BS kaže:

  Gori nego dahije.

 4. Sloba kaže:

  Daaaaaaj ne kaki….. jos cemo placati porez na Sizojeve gluposti,samo cekam da i to uvedu

 5. ffilozoff kaže:

  Pa danas je Vucic reko da se strpimo i da ce biti bolje? Posle 7 godina vladavine-kaze zivot je dobar,penzije porasle,plate porasle…Gradimo BG,bice metro,bice 10 milijardi para,bice kanalizacija,imamo oruzje,kamione,helikoptere avione,…ALI dicemo dazbine jer Nam ultra dobro !!! I onda kaze kako voli Srbiju? Pa covece GDE TI zivis? pogledaj oko sebe npr. svoje serife,pa i svog Tomu stiropora…i pogledaj SUBOTICU-staru damu Evrope kako je prljava,oronula,neorganizovana…ili nisi obavesten?

 6. Rundek kaže:

  Neće da može…

 7. Svetac kaže:

  Nama po kucama,sleduju vrata i prozori?

 8. Penzioner kaže:

  Mislili neko kako ce ovaj narod preziveti?

 9. avet kaže:

  “a novac, koji će ići direktno u budžet države, biće iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u grejne kotlove.”

  A čija vrata i prozori će se to menjati, da mi je znati.
  I čiji grejni kotlovi????
  Ko hoće bolja vrata i prozore od onih koje ima, neka ih sam kupi za svoj novac, a ne tu da čitav narod donira, plaća zamenu prozora i vrata, najverovatnije izabranim pojedincima.

 10. Adrijana kaže:

  Daće bog da pocrkaju

 11. Državni Harač kaže:

  Ko je meni platio zamenu prozora, vrata i postavljanje izolacije da bi smanjio potrošnju energije. Sada to isto plaćam državi kroz struju, gorivo i ostale namete.

 12. Mario kaže:

  Ma nije do vrata ni prozora narode pogledajte malo oko sebe, ulazu se pare u projekat ,,Beograd na vodi” a pogledajte malo okolinu ,eto Subotica iz koje sam ja neulaze se para a dobije se ,,Subotica na vodi” i sta nam tu sad moze pomoci? Kome se zaliti, kada nevredi!

 13. ČINJENICA kaže:

  Baš me interesuje kada će se (po svemu sudeći na sveti nikad) naši novci trasformisati u pvc stolariju na staro-novim zgradama. Jer, ako će koliko sutra (pre će biti malo sutra), da odustanem od nameravanog troška. Inače, eto mi duple stolarije: jedne, ugrađene s moje strane, i druge, u režiji države.

 14. Istina... kaže:

  Ja vam rekoh davno – Antisistem.

 15. punisher kaže:

  …bite se politicari, ne damo vam vise nista. I ako budete jos vise talasali jedino sto cete dobiti to ce biti batine.

 16. Bogdan kaže:

  Učim nemački….dosta je bilo terora većinskog naroda i Beograda. Zbogom, evo vam zatamljeni, njima uzimajte meni više nećete!!

 17. Istina... kaže:

  @ffilozoff

  Agente, loše glumiš zaštitinika “građana i građanki”.

 18. Energetski atest kaže:

  Po ko zna koji puta su vlasti u Srbiji videle i cule nesto u inostranstvu i po tradiciji nista nisu ni shvatili ni rezumeli, ali odmah iskopirali, i to po hitno uveli kod kuce. U nekim zemljama EU (Nemacka) energenti su poskupili zbog prelaska na alternativna goriva. Ekoloski prihvatljivija ali nazalost i ekonomski manje isplativa i skuplja. Sto se tice stednje energije, postavljanjem termo fasada, trostruko zastakljenih prozora, odgovarajucih vrata i jos ponesto od svega toga, su stvari koje drzava stimulise svojom poreskom politikom. Dakle ako neko na svom objektu ulozi novac u stednju energije, onda moze racun na kome je izrazen njegov trosak oko toga, da prilikom godisnjeg poravnanja poreza, prikaze poreskoj upravi, koja onda umanjuje njegovu poresku obavezu za odgovarajuci procenat, i na taj nacin stimulise gradjane na stednju energije i bolju izolaciju svojih kuca i stanova. O tome da drzava negde nekom nesto kupuje nema ni reci.

 19. buby kaže:

  Ni meni kuca nije izolovana jer ne mogu finansijski to priustiti.A ja da placam da drugi to sebi urade!?Pa da bas logicno!

 20. Sofi kaže:

  Cak se ni za objasnjenje ne trude. Vredja inteligenciju…

 21. zis kaže:

  Dobro nam je, ćutaćemo dok ne bude gore.ne izlazite na ulicu ni kad voda poplavi centar grada.Može i gore.Harač rajo ,harač treba…

 22. Rundek kaže:

  Znači mogu da tražim zamenu svojih prozora i vrata? Mogu li i materijal za adaptaciju kuće? dajte kako meni tako i drugima. Uvek dajete jednim te istim likovima, šta će biti sa nama koji decenijama samo dajemo. Počeću od zemljotresa u Skoplju 1963-e pa na ovamo raniji period bolje da ne spominjem. kada će mo mi starosedeoci nešto dobiti osim:odvodnjavanja AHAHAHAAAAAAAAA!!!!, poreza na svakojake gluposti, neće Vam niko raditi, nećete imati ništa ostaćete u bari debeli gladni krokodili i ješćete sami sebe. Mi koji nemamo elementarna prava na život mi nećemo ništa jesti, jer će mo uz plodnu zemlju pocrkati od gladi. Sramite se, svi političari odreda. Narod Vam je GLADAN.

 23. Sofronije kaže:

  Turci su bili male mace naspram ovih lopova na vlasti ! To trebaju predsednikovom kumu novci za MHE ! Samo udrite po narodu seme vam se zatrlo !!!

OSTAVITE KOMENTAR