Zbog „Pčelice“ odleteli iz škole, pa osvojili svet

Android igrica “BusyBee Sky Kingdom” dvojice mladih studenata iz Subotice, Nenada Preradovića (19) i Vukašina Lauševa (18), ovih dana uspešno je debitovala u „Gugl plej“ prodavnici.

 

Registrovano je već nekoliko stotina preuzimanja, a igrica je ocenjena najvišom ocenom. Zanimljivo je da su baš zbog ove igrice dvojica talentovanih informatičara izbačeni iz škole jer su za vreme dok su radili na njoj imali veliki broj izostanaka.

 

“Zadovoljni smo, ali to zaista nije neki uspeh jer to može svako. Registrovali smo se, otvorili nalog i aploudovali igricu. ‚Guglov‘ tim je to za nekoliko sati pregledao i odobrio. Ostalo zavisi od reakcije korisnika, a jedina začkoljica je što se to skupo plaća, pa vam je, kao u našem slučaju, potreban sponzor”, kaže Nenad Preradović, jedan od kreatora.

pcelica

Teži deo je bio sam rad na igrici, koji su Nenad i njegov partner Vukašin započeli pre dve godine, a u jednom trenutku želeli su i da odustanu.
“U trećoj godini srednje škole smo pričali o tome, imali smo zajednička interesovanja, pa su se kockice poklopile. Počeli smo nešto da radimo, ali smo ubrzo batalili. Zatim smo negde u ovo vreme prošle godine čvrsto odlučili da zamisao sprovedemo do kraja. Trebalo nam je više od 11 meseci da od ideje dođemo do proizvoda, ali smo uspeli”, kaže Nenad i dodaje da su reakcije korisnika za ovih nekoliko dana uglavnom pozitivne.

 

“Ostavljaju nam lepe komentare i reči ohrabrenja da nastavimo u ovom smeru. Igrica im se dopala i to je zaista najbolji podsticaj da se više potrudimo i u budućnosti stvorimo nešto još bolje. Ako ‚Pčelica‘ prođe, onda ćemo praviti nove apdejtove i obogaćivati je, tako da će ostatak priče zavisiti od korisnika“, priča ovaj talentovani informatičar.

 

Igra je zabavna, jednostavna, prilagođena svim uzrastima i razumljiva svim korisnicima, bez obzira na jezik kojim govore, što je bio osnovni cilj dvojice kreatora.

 

“Hteli smo da napravimo igru koja će biti opuštajuća, bez preterane akcije i nerviranja, igru u kojoj će moći da uživaju svi, kako oni najmlađi, tako i oni najstariji. Zbog toga smo napravili svima razuman meni i kontrolni sistem kako bi, nezavisno od toga iz koje su države ili koji jezik govore, svi korisnici podjednako uživali u igri”, objašnjava Nenad.

 

Ova dvojica informatičkih genijalaca su za svoj projekat prvenac već dobili priznanje osvojivši prvo mesto na međunarodnom takmičenju “John Von Neumann” u Mađarskoj, a onda su zbog velikog broja izostanaka, dva meseca pred kraj četvrte godine, morali da napuste školu, o čemu su pisali brojni mediji u Srbiji i regionu.

 

“To je sada već iza nas. Nismo ogorčeni, okrenuli smo se budućnosti. Podrška škole je izostala, ali važno je da je neko uvideo naš potencijal. Mislim da je to problem mladih ljudi kod nas, mnogi imaju ideju, ali ne i priliku da je realizuju”, zaključuje Nenad, koji je sa svojim drugom Vukašinom od oktobra brucoš na Visokoj školi za informacione tehnologije.

 

Među top 100 novih aplikacija


Igrica vas stavlja u ulogu male, vredne pčelice koja leti i sakuplja poene, a za svoj vredni rad dobija i bonus u funkcionalnim poenima. Platformskog je tipa, omogućava vam da napredujete, postaje sve složenija, a do cilja nailazite na mnogo dodatnih prepreka. Ova igrica se za samo nekoliko dana našla na listi top 100 najnovijih aplikacija koje su posebno zainteresovale korisnike. “Uzbuđeni smo zbog toga ali mislim da ta lista važi samo za region”, skromno dodaje Nenad.

 

Alo

 KOMENTARI

  1. torajemi kaže:

    Vukašinu i Nenadu sve čestitke uz želju da i dalje napreduju.Ovo je ujedno i poziv mudrim i pametnim sugrađanima da im budu sponzori,jer su ova dva mlada sposobna i pametna mladića na listi Gugla.Na primer,mogu da budu i promoteri,između ostalog.Mladiće ne poznajem,iako sam novinar.Jedan od događaja godine u ovom gradu.O Tehničkoj školi"Ivan Sarić" govori samo ime:lebde u vazdušnom prostoru,verovatno u velikoj želji da nekako opravdaju ime našeg legendarnog sugrađanina.Prvo su,itekako "pomagali"svom profesoru Denešu i njegovom projektu sa baterijama,danas su Vukašin i Nenad…..sutra će verovatno neko iz vazduhoplovne industrije,ili,aeronautike i dr.. Nikako da ostvare san …maglovit san o školskom centru koji obrazuje i Ivanu Sariću,čije delo ,ovakvim činjenjima prema mladim i talentovanim učenicima,jednostavno,obezvređuju.

OSTAVITE KOMENTAR