Zbog pranja novca uhapšeno 11 osoba

Zbog sumnje da su u poslednje dve godine izvršili više poreskih krivičnih dela i pranje novca policija je uhapsila 11 osoba u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju.

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno – informativne agencije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada, uhapšeno je 11 lica zbog sumnje da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra ove godine, izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza.

Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.

Osumnjičeni su iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali “fantom i peračkim” preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju.

Na taj način su, kaže se, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. zozon kaže:

  Da čujemo ko su. Ovakvih ozbiljnih perača u Subotici ima svega nekoliko. Kladim se da bi svako od nas iz trećeg pokušaja ubo pravog.

 2. vivos kaže:

  Koje su te osobe, dosta je bilo skrivanja, objavite njihova imena i prezimena.Hvala!

 3. Adrijana kaže:

  Imena???

 4. Hugo kaže:

  Rusevine po Subotici,pljacke banke sad ovo,odlazak mladih iz nje….nema sta,svetla buducnost nas ceka.

 5. vaše ime kaže:

  Ako se dobro sećam, već je bila jedna ovakva afera sa tekstilnom robom iz Turske. U njoj su “pali” i neki carinici. Na kraju – nikom ništa. Carinici pušteni uz poveće izvinjenje na žiro računu i teraj dalje. Da i ovo ne prođe tako?

 6. Salamander kaže:

  Bez detalja kao da se nije ni desilo. Kad ćete malo da zagrebete po površini u gradskoj kući što se tiče pranja para i korupcije???….aaaa da pa oni su sve već pokrili papirima pa nemate dokaza, a i ko će da se zamajava sa političarima jer može da se izgubi teško stečeni posao koje nam je stranka obezbedila.
  Gde ide ovaj svet?

 7. Milan kaže:

  Nema ništa od tog procesa. Profitiraće advokati, i sudije apelacionog suda (kad osumnjičeni uloži žalbu na prvostepenu presudu), ovakvih slučajeva je bilo u skorijoj prošlosti. Kada je jednom jedan vlasnik firme pao zbog tekstila, bio umešan carinik i njegov zet vlasnik Špedicije, brujala cela Srbija 3 dana. Danas su oni ugledni biznismeni i skromni penzioner(carinik), platili građani Srbije odštetu za ono što su oni dali tamo gde su morali! Sve do profita od 5-8000 evra se presuđuje tj. osuđuje za preko tog iznosa se dogovara i pregovara.

OSTAVITE KOMENTAR