Žigmanov: Poništavanje akta iz 1945. krajnje besmisleno

Povodom inicijative Saveza bačkih Bunjevaca za poništavanje akta iz 1945. godine, kojim se, kako kažu, negira postojanje bunjevačke nacionalne manjine, kao i da se isti proglasi aktom nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate, saopštenjem za javnost oglasio se predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

U saopštenju se, između ostalog, postavlja pitanje zbog čega se insistira na poništavanju jednog dokumenta koji u svojoj suštini nikada i nije bio obavezujući, niti je danas na snazi, jer je prestao da važi još za vreme popisa stanovništva 1971, a što bi i pravni laici trebalo da znaju.  U saopštenju se ističe i da je njegova irelevantnost danas utoliko veća kada je Srbija ratifikovala najvažnije dokumente na nivou EU koji se direktno tiču ostvarivanja manjinskih prava. Insistirati na poništavanju jednog krajnje marginalnog dopisa iz 1945. u posleratnim godinama krajnje je besmisleno jer za tako nešto i ne postoji pravna osnova i jedino se može tražiti njegova osuda, ali to onda dakako povlači i brojna druga pitanja. Ukoliko dođe do takve osude, postavlja se pitanje i hoće li institucije u Srbiji osuditi sve totalitarne režime uključujući i komunizam, piše, između ostalog, u saopštenju predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Mirko Bajić i njegova politika su atavizmi prošlih olovnih vremena koji se raspadaju pred naletom suvremenih europskih gibanja jer u novim okolnostima nisu sposobni dati ni jedno suvislo rješenje političkih pitanja.Pogledajte vrijeme i milje u kojem i kakvom se taj “političar” formirao.To ostaje njegova ideološka legitimacija doživotno.Problematično je,međutim,što država igra na propalu kartu(Mirka Bajića) jer ako država igra na trulu stvar onda to svakako ne čini iz poštenih nego manipulativnih namjera.U normalnoj državi političar ovakvog profila bi bio davno zaboravljen u mirovini.Dakle,ovdje je riječ o ideološkom kontinuitetu gubitničke “antibirokratske revolucije” kao specifično srbijanske bizarnosti.

 2. dule kaže:

  Kada to nije toliko bitno i kada se radi o “neobavezujućem” dokumentu što se toliko uzbuđujete g. Žigmanov te izađošte u javnost sa ovakvim saopštenjem.

 3. Brane kaže:

  Što ne objavite tekst celog saopštenja gde optužuje političke neistomišljenike za četništvo? Ovo su njegove reči iz tog saopštenja:”Dodatno sada brine što ova inicijativa dolazi od strane političkog subjekta koji ponekad deluje s pozicije ideologije četništva.”
  Ovo je jedan obični ratnohuškač i provokator. U maniru demagoga iz devedesetih, čim mu nešto nije po volji, odmah se uhvati četnika. Nisu četnici doneli taj akt 1945. Četnika u Bačkoj nije nikada ni bilo. Kakvi četnici u Subotici, 2020. godine? Ali nema veze čim se upotrebi ta reč, odmah svaka izjava odjekne kao bomba, pogotovo što je namenjena da ustvari bude prenesena na Pantovčak. Novom predsedniku, koji se još nije ni smestio tamo. Ako Žigmanov bude dovoljno glasno urlao po Subotici-četnici, četništvo!!! Možda Milanović bude zaboravio da je isti taj Žigmanov pozivao ovdašnje Hrvate da glasaju za Kolindu.
  Žigmanov misli da će uspeti da ubedi zvanični Zagreb da ovde gradom patroliraju četničke crne trojke, sa šubarama, pripasanim redenicima i kamama u zubima. Koji njega, velikog borca za hrvatska prava proganjaju, kolju, ubijaju i siluju. I šta sad dalje? Zreba da se nađe neko sa druge strane, da počne da zove Žigmanova ustašom? Njegove sunarodnike ustašama?
  Jer upravo provokacija slaboumnika sa jedne strane, izazove reakciju slaboumnika sa druge strane. Tobi jeste njegova namera. Vidi se da bi Žigmanov povratak u devedesete. Na ratu i tuđoj neseći su se uvek obrtale dobre pare.

 4. Bivši kaže:

  Stvarno smo trulo društvo. Dopuštamo da nam pamet soli neki Žigmanov koji ima političku težinu poput vrapca. Bunjevci su autohton narod Bačke i Baranje što se vidi po sastavu Velike narodne skupštine 1918. kada je bilo 84 Bunjevaca i 2 Hrvata. Komunizam nas nije slomio, iako nam je mnogo zla naneo.

 5. Bunjevac kaže:

  Što se tiče t.zv.”Bunjevačkog pitanja”,nije tu potrebna nikakava posebna pamet nego samo Srbija mora to pitanje konvalidirati u skladu s normama EU,a to znači s načinom na koji je to već regulirano u susjednim EU državama(Mađarska,Rumunjska,).Naime,slična situacija je s t.zv.Vlasima.

 6. Bunjevac kaže:

  @ Bivši,Bunjevci nisu “autohtoni” narod bačke i Baranje,takva percepcija je nametnuta kao što je i ta t.zv.Velika narodna skupština nelegitimna jer u njoj nisu bili zastupljeni pripadnici svih naroda u omjeru u kojem su tada živjeli na prostoru koji se danas zove Vojvodina.To je na brzinu sklepano kako bi se Srbija dokopala ovog teritorija koji su joj odredile tadašnje kolonijalne sile.A trulo društvo jesmo,ali ne zbog Žigmanova nego zbog Bajića koji ideološki slijedi velikosrpsku politiku i sve ono negativno što je ostalo od Miloševića.

 7. Bunjevka kaže:

  Gosn Bunjevac, Vi ne divanite onako kako divane Bunjevci te je glupo da se potpisujete kao Bunjevac.

 8. Istina... kaže:

  @Agent “Bunjevac”

  Zaboravio si da za “velikosrbijanstvo” i “ugrožavanje ‘bunjevačkog’ pitanja” optužiš i Sadama, Putina, Erdogana, Trampa…

 9. Oki kaže:

  @bunjevac,
  a zašto se lažno predstavljaš kao bunjevac, kad pišeš skoro pa čisto hrvatskim jezikom. Koga ti ustvari lažeš, zna se kojim jezikom pričaju pravi bunjevci.

 10. ... kaže:

  @Bunjevac, trulo društvo jeste i ovde i preko Dunava jer je većina još uvek u svojim glavama, ne u 1991. nego čak u 1945.
  Bavljenje besmislicama. Eto šta je ovo.
  Ko se oseća Hrvatom, nikada ga neki Mirko Bajić neće ubediti da nije tako.
  Kao što ni Bajića Žigmanov neće ubediti da je Hrvat. I šta sad? Da stane život? Da niko ništa ne radi, nego samo da svi gledaju i slušaju njih dvojicu kako se prepucavaju saopštenjima?

 11. freelancer kaže:

  @ Brane

  Kakvi četnici u Subotici?????
  Auuuu…

 12. dule kaže:

  @Bunjevac
  Najlakše je svoju ideologiju i politiku graditi na stalnoj navodnoj opasnosti od tzv. Velike Srbije. Srbija nikada nije svoju državnost i zvaničnu politiku gradila na toj ideji. Da jeste formirala bi tzv. Veliku Srbiju odmah nakon Velikog rata ne pitajući nikoga. Za razliku od Srbije Hrvati su svoj ” tisućletnji san” pokušali ostvariti kroz NDH zauzimajući teritorije koje joj nikada nisu pripadale i šireći svoje granice do Drine i Zemuna. Uostalom Hrvatska jedina ima dva dana pobede 10. travanj i 9.maj koje i danas jednako obeležava. Pametnom dosta.

 13. Hrvoje Macanović kaže:

  Ovaj neobrijani ćorčo bi treb’o znati da ceo NORMALAN svet osuđuje fašizam i ustaški pokret zbog zverstava nad Jevrejima, Srbima i Romima. Nekakav Tompson, Kobilinda i slična stoka veličaju fašizam!!! Šta će jadnici kad im je fašizam uzidan temelj državnosti još 10. travnja 1941. Sada hoće da svojataju i Bunjevce, k’o što pokušavaju da svojataju velikane srpskog naroda: Teslu, Šantića, Ivu Andrića … Moraju kad svoje nemaju.
  Ja se osećam kao Bunjevac, a mogu da se osećam i kao Jupeterijanac – to je moje pravo, a svako ko misli drugačije neka se slobodno sagne da podudla topli obrok.
  P.S. Poništiti taj sramni dokument, nego šta. I osuditi totalitarne režime koji su ime Hrista delovali protiv komunista (Srba, Jevreja, Roma) – nožem, žicom, maljem …

 14. Weng kaže:

  Bunjevci ostaju tačka.

 15. Bivši kaže:

  @Bunjevac ti nisi Bunjevac, već bunjevac. Ti si pripadnik HKC klana kojeg bi se odrekli svi preci. Mani se ti velikosrpske politike, bolje da prestaneš da se baviš velikohrvatskom politikom. Priče da je Velika narodna skupština bila nelegitimna je produkt istorije gubitnika (svih AU podanika kojima je bilo lepše pod carskom krunom).

 16. Samo istina kaže:

  Tuga kako neki izrod(Zigmanov)mrzi vlastiti bunjevacki narod i naravno drzavu Srbiju. Najsmesnija je predstava kada su Tonkovic,Kuntic i sad Zigmanov i njevi lomili jezik,pa to ni nadrealisti bolje nebi opravili.

 17. Croat kaže:

  Velika narodna skupstin nije mogla da bude legitimna kada u njoj tadasnji vecinski narod nije ucestvovao. Mislim da treba da prvo ponistimo tu odluku. Doduse ta skupstina je bila cista sprdnja, Austrougarska se parcala u Trianonu a Francuze i Britance je bas bilo briga za tamo neku farsu.
  Ta skupstina je otprilike kao kad bi danas u srpskom delu Kosova organizovali prisjedinjenje Srbiji a na skupstini samo Srbi , Askalije Egipcani i marsovci…

 18. Bivši kaže:

  @Croat ne pričaj ono što nije istina. Da nije bilo Kraljevine Srbije, Italija bi okupirala celu Dalmaciju kao što je uzela Istru pozivajući se na Londonski ugovor. Mi i Srbi smo budale što smo prihvatili da budemo sa vama u zajednici.

 19. Bunjevac kaže:

  Ako Srbija bude vodila globalnu politiku kakvu vodi prema Bunjevcima,neće daleko dogurati,ostat će parije Europe.

 20. Ive kaže:

  Nemaju pravo ovi novosrbi, koji sebe zovu “Bunjevcima nehrvatima” krasti bunjevačko ime! Bunjevci u Bačkoj su samo jedan dio Bunjevaca, a ugrubo polovina tog jednog dela – Bajićevi – divane u ime Bunjevaca. Bunjevci živimo i u Hercegovini, Dalmaciji, Lici, Senju, Madžarskoj i svugdi smo naravno Hrvati………procena je oko pola miliona ukupno…Ako dio Bačvana Bunjevaca žele biti Srbi, ili neki “novi” narod – slobodni su, al’ nemaju pravo krasti ime i na osnovu nešto više od 15 ‘iljada ljudi govoriti u ime pola miliona ostalih!

 21. Oki kaže:

  Ive lupetaš, nikad se nigde drugde nisu Bunjevci izjašnjavali kao Bunjevci, osim u Bačkoj i u okolini Bačalmaša u Mađarskoj.
  A to je i poštovani Zvonko Bogdan,u svojoj pesmi iz 1971 god. opevao.
  I konačno nešto što niko u suštini nije rekao, niko ne spori da su Bunjevci došli( migrirali) sa teritorije današnje Hrvatske, ali to ne znači da su Hrvati. I niko ih nema pravo svojatati, niti pak prozivati da su pokatoličeni Srbi, niti četničke niti ustaške sluge.
  Pustite ih na miru, to je vrlo vredan, tih, povučen narod. Ponosan pre svega, i jeste ima ih koji su se iz nekog razloga (njima znanog )izjasnili kao hrvati, to je njihova odluka.
  Voleo bih da imam brojku koliko je hrvata iz Vojvodine uzelo svojevremeno mađarsko državljanstvo, ili srba koji i sad uzimaju mađarsko državljanstvo a sve zarad boljitka u životu. I niko ih ne proziva. Opet
  TA MANITE SE VI BUNJEVACA!!!
  i jedni i drugi, pustite ih da žive

 22. Tomica Mukica kaže:

  Poništavaj akt nego šta….taj akt je,uz nacionalizaciju imovine i kolektivizaciju,najveće zlo komunizma,koji je do 1952.bio čisto zlo ništa manje od fašizma.A ovih četrdesetak Tominih jarana samo neka lupaju minuse,izgleda da će uskoro da ih puste niz vodu gazde iz Zagreba

 23. Bivši kaže:

  Kakvih pola miliona? Na ovom portalu se svakakvih gluposti može čovek naslušati. Uradite analizu vašeg DNK i videćete ono što govorim. Nikakve veze Bunjevci nemaju ni sa Hrvatima, ni sa Srbima. Potpuno drugačije karakteristike, čak nemaju veze ni sa slovenskim genotipom. Međutim, nije ovo ni vreme ni mesto za dalju raspravu. Poenta je da pokušavate u XXI veku da osporite pravo jednom narodu da se izjašnjava slobodno. Može se onda isto tako postupiti i reći da pola Dalmacije vuče korene u pravoslavlju i evo sad ja osporavam pravo tih ljudi da se izjašnjavaju kao Hrvati. Nema veze što se oni tako osećaju, ja osporavam.

 24. Meritor... kaže:

  @ Ive : Istina, i to samo dio bunjevaca iz Srbije bez matične države. Jer samo dio bunjevaca u Srbiji sebe drže takvim bunjevcima ,a ostali bunjevci u Srbiji su kao i onih oko 500.000,00 Hrvati.

 25. Bunjevka kaže:

  Ive, Bunjevci se izjašnjavaju kao Bunjevci a ne kao Srbi. Isto tako ko misli da je Hrvat neka se tako izjašnjava i nema nevolje. Ne možete biti Bunjevački Hrvati. Odlučite šta ste a nas koji znamo šta smo pustite na miru.

 26. Manda kaže:

  @ Bivši ,Samo ste gledali korist a ne i posledice.Zato ne treba gledatu tuđi tanjur…

 27. znatizeljan kaže:

  Zasto se niko ne upita zasto Madjarska kao clan EU gde su manjine zasticene kao beli medvedi ne priznaje Bunjevce kao nacionalnu manjinu? Da li je mozda razlog tome zato sto su jedina zemlja koja je uradila ozbiljnu studiju o Bunjevcima i njihovom poreklu?

 28. Činjenice kaže:

  BRANE/ ne pobegoste vi daleko od istine. Ynakjuí ad i lider DSHV nije beygre[an Vi navedoste skoro pa sve kako i jeste.
  Četništvo? Ima i postoji za sada otprilike u nekim neformalnim grupama. Što se tiče sela sa većinskim Hrvatskim življem Bunjevačkim Hrvatima koji govore svojom Ikavicom i koju MONARHISTA a šta je to??? Nije blisko četništvu???-pokušava da preko svojih novina ništa drugo nego uništi(svitost (svetost), Pridsidnik(predsednik)-to nikada nisu bile reči Bunjevačkih Hrvata i pljujte Vi koliko Vam je volja ali razmislite. Da li je Hrvatska podigla ijednom fašističkom pomagaču spomenik??? Hrvatska država čuva i Jasenovac. Dok je u Ivanjici davnih leta podignut spomenik đeneralu. Gde god se moglo Hrvatski živalj se maltretiro devedesetih od Kukujevaca i Hrtkovaca do Đurđina i Tavankuta. Vi mislite da ljudi to neznaju??? da se zaboravilo??? tu ste maltretirali narod dok ste po Bosni, Hrvatskoj i prelepoj i uvek najnaprednijoj Sloveniji rušili. I da se razumemo setite se devedessetih kada su Mađari prebijani po Subotici posebno omladina a sada??? sada veličate Mađarsku više nego bilo šta-teme nebi čudilo da već za koji dan Beograd bude ponov Feherujvaroš.

 29. croat kaže:

  Ima jedan vrlo interesantan detalj kod tih “autohtonih Bunjevaca” potpuno se odricu katolicke vere a gde je ta vera izvor vecine osobenih obicaja koje pored jezika cine bunjevstinu.
  Vecina komentara koji podrzavaju autohtonstvo su kao prepisani tekstovi sa RTS devedesetih i sa sadasnjeg pinka. To su valjda i ti sto podrzavaju metaca tavana, sede na Prozivci u stanu koji su dobili za kutiju sibica ceo dan gledaju Pink i turske serije a onda kad treba rec ja sam Hrvat boje se, jer boze moj Pink je rekao da smo svu Ustase. Onda misle resenje ja sam mali Bunjevac .
  Interesantno je i kako su “autohtoni” komentatori agresivni, procitajte malo unazad i pogledajte kako pisu bivsi i ostali. Da li je to po nekoj naredbi ?

 30. Jugoslav kaže:

  Neumorni ste u prepucavanju. Ja ne vidim nikakvu razliku između Hrvata i Srba. Bili smo zajedno u vojsci, tada je bila podela na srbo-hrvate iz grada i one ruralne srbo-hrvate, da kažem seljake. Nisi mogao da napraviš razlku ko je ko. Slovencima su svi bili Bosanci. Nisu pravili razlku ko je iz Zagreba a ko iz Beograda.
  zašto niko neće da bude recimo Makedonac?

 31. Činjenice kaže:

  Bunjevka-Ma nemoj. Ti znaššta si?????? Ma nemoj molim te lipo neg iđi i pripividaj sa svojim pridsidnikom na vlisti što je furtom na vistima.
  Bunjevački Hrvati zdravo dobro znadu ko išta su, a ti lipojko budi deo te skupine koja uništava IKAVICU i sve vridnosti vezane za nju. Tiš tu štogod šprljekat? Neznam jel kod kuće divanite tako kako čitate u ti vašim novinama. Ovi drugi se barem izdivanidu ku svit na čistoj i lipo ikavici na štokavskom naričju Hrvackog jezika. A vi što znate samo IIIIIIIIII i što ne kažete DERAN neg DIRAN-Vi lipo iđite u druge škule ..

 32. Bunjevac kaže:

  Srbija izvodi jednu veliku komediju od Bunjevaca.Sprda se dok može.

 33. croat kaže:

  Jugoslav
  U pravu si 100% ! Dok se mi nesto kao prepucavamo nama ugradjuju led lampe za 600 eur po komadu, to je svrha svega ovog.

 34. Bunjevka kaže:

  Činjenice
  Al ste se nalupetali. Ja sam Bunjevka bila i dok se Vaš i moj predsednik nisu još ni rodili. Kao što je moj deda koji bi da je živ imao 120 godina uvek govorio da je Bunjevac i nikako drugo. Ja mogu da pričam i engleski što ne znači da i dalje nisam Bunjevka. Tako da vi budite i glumite šta hoćete a Bunjevce ostavite na miru.

 35. Ive kaže:

  Pa da neće valda apsolutna manjina da mi zabrani da za sebe govorim da sam Bunjevac ?! “Ive lupetaš, nikad se nigde drugde nisu Bunjevci izjašnjavali kao Bunjevci”. Pa to je i poenta genije. Izjašnjavali se nigdi nisu nacionalno bilo kako drukčije sem kao Hrvati. I dan danas je tako. Sem APSOLUTNE MANJINE u Bunjevaca od 15,000 u Srbiji. “NK Bunjevac Krivi Put” iz Hrvatske, iz Senja. Eto toliko. A Bajić i Suzana Kujundžić Ostojić su takođe se izjašnjavali Hrvatima, pa Suzana je bila u DSHVu. Eto toliko o tome.
  Bunjevci smo Hrvati, apsolutna većina nas – a oni ako neće biti šta i apsolutna većina Bunjevaca, slobodni su biti šta god hoće – ne nek ne nastupaju u naše ime i neka ga ne kradu. Bunjevci smo Hrvati!

 36. matori kaže:

  Ljudi Božji,pa iz aviona se vidi da su ovi kao Mirko Bajić,ona koza s doktoratom i još nekoliko umno zaostalih spodoba iz tog kruga instalirani od strane Srbije da seru po zdravim mozgovima Bunjevaca.Pa sam Bajić je izjavio da im je početkom devedestih ponuđeno da budu Bunjevci i Šokci,što su Bunjevci “iskoristili”(i za to su plaćeni sitnim sinekurama),a Šokci nisu.Da nije toga,pa kako bi Bajić mogao napredovati od komunističkog “društvenopolitičkog radnika” pa do postkomunističkog društvenopolitičkog yebivetra.

 37. I.S. kaže:

  @Činjenice-Smeta ti taj spomenik, podignut davnih leta u Ivanjici? A imena ulica u vašem delu Mostara po znamenitim Hrvatima Budaku, Rafaelu Bobanu i Juri Francetiću, koje još od davnog leta 1995. tamo stoje, to ti ne smeta? A i zašto bi. Isti si ko i oni. Spominješ da čuvate Jasenovac? A u prvom selu do bivšeg logora postavili ste ploču sa ustaškim pozdravom. O prebijanjima bolje da ćutiš, letos ste prebijali Srbe na Hvaru, u Splitu i kraj Knina…
  Maltretiranja devedesetih kažeš? I vi ste maltretirali i ubijali i proterivali. Pa nemoj da nam soliš pamet ovde.
  @Ive-NK Krivi Put Bunjevac kažeš? A pa poznato je da su majka i otac najznamenitijeg Bunjevca iz Krivog Puta. A sad mu je u Madridu grobnica od zlata.
  E, a što Žigmanov ne pokrene inicijativu da prenese Madridsku grobnicu od zlata, u kojoj počiva najznamenitiji Bunjevac u Đurđin ili u Tavankut? Bliže je za hodočasnike. Imali bi ste velike koristi i dobru zaradu. A i Bunjevac bi počivao među svojima.

 38. Činjenice kaže:

  @BUNJEVKA-Vidi se po pisanju kolika si bunjevka aj molim te nemoj više ni pisat ni lupat i što triba i što ne triba ti ku Maksim po diviziji. Napiši nam to što si nalupala na ikavici da te vidimo kolika si ti to vrla Bunjevka. A sad sikter!

 39. Brane kaže:

  Činjenica, i sad jesu ovi Joso i Manda Hrvati ili Bunjevci ili su Srbi ili su Hrvatski Bunjevci ili Bajićevi Bunjevci?

  Joso: Mande,sta ima za užnu?
  Manda: Čorba od karfiola,pečena bundeva, mauna!
  Joso: Ako ‘oćeš da se razvedeš, kaži mi ko’ čoviku ondak.

 40. Ive kaže:

  @I.S.

  Čekaj, zato što je Pavelić bio Bunjevac, svi mi koji sad nećemo biti Bajićeve posrbice smo ustaše?
  I partizanski general Ivan Josip Rukavina je bio lički Bunjevac, mogao si i taj primer navesti!
  Što se tiče maltretiranja devedesetih….ne može se banalizovati i stavljati u jednostavan kontekst, sva ta zbivanja tad, ali jeste činjenica da nisu Hrvati pravili HAO Bačku u Srbiji, bili su lojalni građani – i opet maltretirani.
  Što se tiče Srba u Hrvatskoj. Činjenica je da su Srbi u Hrvatskoj “stigmatiziraniji” u društvu, međutim, mnogo veća prava imaju zagarantovana poput zagarantovanih mandata u Saboru.
  A da ne pričam o tome da ih niko ne pujda da one koji su popisivani kao “Vlasi šizmatici” u Lici u 19. veku ne pujda da se izjasne kao nesrbi.
  Matica ‘rvatska im ne pravi rečnik, za razliku od Matice srpske koja hrvatskim izrodima izlazi u susret iz silne ljubavi ka katolicima.

 41. Bunjevka kaže:

  Činjenice
  Ne moram ja divanit da bi bila Bunjevka. Hvala bogu, znam i divanit i bjesedit i Mađarski parlati. Bitno je da znam kako su se moji preci unazad sto godina izjašnjavali. Nema potrebe da Vas vređam kao Vi mene. Mene su moji baćo i nana lepo vaspitali.

 42. Mijo kaže:

  Bunjevka,pročitaj šta o tvom “baći i nani” piše Bunjevački blog.

 43. Činjenice kaže:

  @BUNJEVKA-Ne marim ja kako su tebe mlada učili nana i baćo, neg mi obaško avašak ovaj tvoj divan kojim se “prstavljaš” nama koji smo cilog vika znali ko i šta smo. da smo HRVATI BUNJEVCI kojki divanu štokavskim naričjom Hrvackog jezika. A to rano moja što ti tute pišeš to viruj mi ni tvoj “””PRIDSIDNIK” nebi znavo napisat, a sad lipo uvriđena el što naši kažedu uskog nosa. Iđi ti lipo na tičaj bunjevčkog jizika kot tvog pridsidnika koji će ti posavitoviti kako triba da pišeš sa ilovkom i nemoj više smlaćat svit već počni učna si da pišeš Ćirilicom.

 44. Bunjevka kaže:

  Činjenice
  Sva sreća da ste vi izrod Bunjevačkog naroda. Ovaki ko vi i treba da su u zapećku

 45. Bunjevka kaže:

  Mijo
  Nema potrebe bilo šta da čitam, ja sam mog “baću i moju nanu” dobro poznavala. Dobro znam kakvi su njihovi stavovi bili kao i njihovih predaka. Sve ostalo je pokušaj ispiranja mozgova.

 46. Mijo kaže:

  Bunjevka zato si i ostala na nivou tvog baće i nane koji nisu završili nikakve fakultete,nisu putovali dalje od svog atara i nisu znali ništa.

 47. I.S kaže:

  @ Ive, ah, ali zato što je neko dole u Srbiji podigao taj spomenik koji se ovde spominje, zato smo mi ovde na severu Bačke Žigmanovu i pojedinima što ovde komentarišu, četnici? I posle ti čudno što se odmah neko javio da vas podseti na ustaše? Imali smo inače, i mi ovde tušta i tma partizana. Ali četnik crnje zvuči kada se glumi ugroženost, samo što ih u Bačkoj nije bilo. (A inače partizani su doneli taj akt oko koga je sada frka.)
  Osnovna stvar je da vas niko ne tera da se izjasnite drugačije nego što se izjašnjavate. Hrvati ste? Pa ok, ko vam brani ? Davno je prošla 1945. davno je prošla i 1991.
  Lepo je gore neko napisao, Bajić vas ne može naterati da ne budete Hrvati. Šta onda kukate ovde ???? Nije istina da vas vlast R. Srbije sada rashrvaćuje. Niti vas iko dira. Ne izmišljajte. Pare koje dobijate iz matice idu samo vama. Bajić o tome ne može ni da sanja. Vama matica gradi hrvatsku kuću, školuje decu, štampa udžbenike. Šta vas onda Bajić košta?
  Bajićeva je lična stvar, a i stvar ovih što sede sa njim, kako će sebe da nazivaju.
  Šta ste podigli lažnu paniku, to što oni neće da budu Hrvati, ne sprečava vas da budete? Što lažeš da ti apsolutna manjina brani da se zoveš Bunjevcem? Ne brani ti niko, budi šta hoćeš. Ni država Srbija ti zvanično ne brani.
  Sami kažete da njih ima 15000, a vas 500.000. ( u najbunjevačkijem selu Krivom Putu ima oko 30 stanovnika ukupno, ali ajde, drugde vas je pola miliona…) šta vam onda Bajićevi mogu? Ali ne, svaka prilika je dobra, samo da se pljuje po Srbima i Srbiji.
  A u Beogradu, (ruku dajem da je tako), pojma nemaju ko su i šta su Bunjevci, i jedni i drugi. Prikupio Bajić potpise, registrovao stranku i narodno veće, dobio pare iz budžeta koje strankama i narodnim većima sleduju i toliko je državu bilo briga za njega. Isto je uradio i neko pre Žigmanova za Hrvate, prikupio potpise, osnovao DSHV i HNV i registrovao to u BG, tamo je to priznato. I sada dobija iz budžeta države što ga sleduje. Isto je i sa Slovacima, sa Rusinima i svima ostalima.
  Samo što bi vi da nekoga ukidate i zabranjujete, pri tom kukajući da vama neko nešto ukida i zabranjuje. A sve je u ovom trenutku veštačka priča. Nego samo Žigmanov diže buku, jer je navikao da kada digne buku Zagreb i Beograd obrate pažnju na njega, a kapne i neki evro.

 48. I.S kaže:

  @Činjenice, a smeta ti ćirilica?
  Hoćeš da probaš da malo po Subotici lomiš ćirilične table?

 49. Činjenice kaže:

  I.S ne vadi riči iz konteksta, nema lomnjave dosta ste Ti i tebi slični nalomili al dosta .a sad šetaj na prvu čuku otkale si došo dok ti ovdašnji svit čuvo gujcu.

 50. Bunjevka kaže:

  Mijo
  O obrazovanju mojih “baće i nane” ti ne znaš ništa,pa da ti kažem, da, nisu završili fakultete, rođeni su 1924 i 1930te i bili su zemljoradnici što ne znači da nisu bili inteligentni za razliku od tebe. Da, nisu ni putovali ali ja sam i obrazovana i putovala sam za tvoju informaciju jer su moji “baćo i nana” meni to omogućili. Naravno, nisu svi pametni ako završe fakultet. Bitno je kakav si čovek i kako se ophodiš prema drugima. Mijo, ne bi rekla ni da si obrazovan ni pametan a ni dobar čovek.

 51. Mijo kaže:

  Bunjevka,ako si napisala da nemaš potrebe da bilo šta čitaš znači da si ostala glupava,jer samo glupav čovik misli da sve zna.

 52. Bunjevka kaže:

  Mijo
  Očigledno je da ste ograničeni i oskudnog intelekta te je potrebno nekoliko puta da iščitate moje komentare pre no što odgovorite. Ne znam šta Vam nije jasno.

 53. Ive kaže:

  @ I.S.
  Ma nisam se ja uopšte obazirao na te jesu četnici nisu četnici. Šira je ovo priča sa “Bunjevcima nehrvatima”. To da nisu državni projekat nije tačno – jel još nekoj nac. manjini predsednik države, tada Tomislav Nikolić, LIČNO dotirao za udžbenike? Jel išao kod pape da se bori za interese nekog drugog sem njih? Jel Matica srpska još nekima standardizovala “ričnik” sem njima?
  Eto koliko nisu državni projekat RS.
  A što se tiče Krivog puta, jeste, malo je selo, pa? Senj je pored, Senj ima malo više stanovnika. Nek je samo polovica Hrvata Like bunjevačka – sva je dalmatinska Zagora i tri četvrtine zap. Hercegovine i koliko u Mađarskoj. Eto, svakako su u manjini. Pa brane mi – jer se non stop govori “ako si Hrvat budi Hrvat, nisi onda i Bunjevac”. Ne, mi smo “pravi”, mi smo Bunjevci i mi smo Hrvati, i ima nas mnogo više od 15.000 “Bunjevaca” koji se u većini slučajeva ni ne zovu bunjevačkim imenima – a ako se i oni zovu, već su decu svoju nazvali srpskim pravoslavnim imenima, i sad će oni kao manjina da nama zabrane da smo Bunjevci, normalno i Hrvati. To bi bilo kao da je u Crnoj Gori izjašnjenih Crnogoraca tek 10% (nažalost, mnogo ih je više) koji ostalima govore “ne, mi smo Crnogorci, a vi ste Srbi”.
  Što se tiče toga da četnika nije bilo u Bačkoj, pa i nije ih bilo. Nije bilo ni ustaša međ’ bačkim Bunjevcima. Sada četnika da nema – nisam baš siguran, ni stanovništvo nije većinom iz Bačke. No, na to se ne bih ni osvrtao da ne inzistiraš.

 54. I.S. kaže:

  @Činjenica, e to si se zezno, nisam sa neke čuke. Sa tamo nekih čuka po Dalmatinskoj Zagori su tvoji došli. Moji su odavde iz Subotice i iz Martonoša i to smo tu već stotinama godina. Mi smo vas i dočekali ovde kad ste sa čuka došli.
  A tamo gde sam ja bio kad je taj neki tvoj ovdašnji svet, kao nekome čuvao gujcu, tvojima je gujca bila brža nego pete.
  I što se mene tiče, rata neka nikad više ne bude. A ovakvi kao ti i Žigmanov za ratom žale, zato tako pene i krve na svakoga ko ne misli kao vi.
  I kad budeš negde sam kao starac, sav izobličen od mržnje, crkavao jednog dana, još uvek ćeš misliti da ti je 1945. i 1991.

 55. Simpo kaže:

  A sta gospodinu smeta da se izjasava ko kako zeli? On bi pre svega trebao da se izjasava kao Srbin jer da je drugacije onda bi bio strani drzavljanin. Moze da uz to doda da je hrvatskog porekla.

 56. mali cas istorije kaže:

  @ I.S.
  ispravka Budak je Bunjevac… tek toliko da znas, red je nauciti coveka da zna o cemu pise , nista strasno mlad si naucices

 57. kaja kaže:

  Bunjevac, odnosno Hrvat
  Pa ja nisam videla većeg fana Mirka Bajić od vas. Pa vi vidite da ne možete dočekati da se ovako nešto objavi samo da bi se mogli po..ati po čoveku. Vi se izjašnjavate na svim portalima, vestima, na facebooku, nema gde ne iskoristite priliku da se pos..ete po čoveku. Pa to je gospodine za lečenje. To je patologija. Zapitajte se malo za sebe i nemojte nas gnjaviti svuda… Gde god da odem, eto vas… Još malo ću vas videti frižider kada otvorim sa vašim porukama mrženje prema Bajiću. Glavu malo u hladnu vodu….aman…

 58. I.S. kaže:

  @Ive-četništvo je spomenuo Žigmanov u originalnom tekstu svog saopštenja, samo što ga na ovom sajtu nisu preneli u originalu. Potpuno nepotrebno je to izjavio, da bi saopštenje zvučalo drastičnije.
  A gde je sada taj Toma Nikolić? Kukate na Tomu Nikolića? Opskurnog lika, kojeg više niko ne pita ništa.
  A vi ste još uvek tu. I niko vam ništa ne brani. Toma išao kod pape. Pa ako je jedan Toma Nikolić grobar, ubeđivao nešto papu oko Bunjevaca, i još ga papa poslušao, u ozbiljnom je problemu celi Vatikan i katoličanstvo ukupno.
  Jel tebi Ive neko na ulici, u Subotici brani da pričaš ijekavicom, ikavicom,štokavicom? (ako si uopšte iz Subotice, jer ovde na sajt dolazi masa njih da sole pamet, a uopšte niti su ovde, a ni odavde). Štampaju se i vama udžbenici, imate svoja odeljenja u školama. Imate svoje pismo, upotrebu svog jezika, slavite svoje praznike slobodno, dvojno državljanstvo. Obnovljen je Dom kulture u Tavankutu, a ne otvaraju ga jer se Žigmanov inati-ili da dođe lično predsednik države da ga otvori, ili neće raditi Dom. Školski centar koji Žigmanov traži u načelu je odobren. Samo što para, kao i uvek, fali. Pare fale ne što ste vi Hrvati, nego što je korupcija u državi i fali uvek i za sve. Evo ti primer Mađara, ni njima Beograd ništa ne gradi i ne finansira, finasira im matica. Šta je tebi oduzeto da bi se dalo Bajiću? Samo nemoj reći novac iz državnog budžeta, jer čak i da Bajića nestane, isto bi ste dobijali kao i do sada.

 59. I.S. kaže:

  @mali čas istorije-A to te čini ponosnim? Budak ti je uzor?

 60. kaže:

  I.S-koliko dobijaš po jednim pisanju ovog što napadaš Hrvate i želiš njim da kako pišeš “CRKNU”

 61. falimtebože kaže:

  Matori je dao zanimljivo zapažanje:da je Mirko Bajić evoluirao od društvenopolitičkog radnika do društvenopolitičkog yebivetra.
  Veoma dubokoumno zapažanje o kome bi se dalo raspravljati.

 62. mali cas istorije kaže:

  @ I.S
  Zalosno je kad ti je samo to argument!!!
  To dovoljno govori o tvom obrazovanju na polju cinjenica iz istorije.
  E da nisi rekao iz koje su zabiti tvoji dosli u Martonos ??? Ili su mozda odmah posle ameba naselili Martonos i Suboticu?
  Zalosno je kad ne znas odakle su tvoji,ali mlad si ima vremena naucices…..
  Ponosnim me cini kad naucim nekoga istorijske cinjenice umesto lupetanja. Vidis samo treba citati istoriju kad se o njoj prica,a ne gledati zadrugu i meto naucio si nesto sto nisi znao…
  I da ponosan sam jer je Bunjevac !!

 63. Ive kaže:

  @I.S.
  Ma nisam ja ovde da branim rukovodstvo ni DSHV-a ni HNV-a, imam i sam sijaset zamerki – od apsolutno pogrešnog pozicioniranja u politici, bilo glede ove naše bilo glede one u HR, saradnje i ugošćavanja gostiju isključivo iz “nebunjevačkih” delova Hrvatske, pa sve do insistiranja na nekakvom iskrivljenom purgerskom govoru, koji nije svojstven ni bačkim Hrvatima ni bilo kojim drugim ikavskim Hrvatima.
  No, morao sam se osvrnuti na ono u prethodnim komentarima.
  Ma, daleko od toga, ali jeste stvorena atmosfera među nacionalistički opredeljenim Srbima da ako si “samo Bunjevac” onda si najmiliji brat – a ako si isto to, brat rođeni ovom prvom – ali ne govoriš da nisi Hrvat – e onda si crni ustaša i goreg nema. E to je situacija na ulici, kad već pitaš.
  Iz Subotice nisam, ali je Subotica centar bačkih Bunjevaca, pa se smatram, kao Bunjevac, pozvanim. Imao sam blagih nelagodnosti prilikom boravka u istoj par puta, za Dužijancu, jer meni, van Subotice, je bilo neshvatljivo pitanje kako dolazim na Dužijancu sad, sad je hrvatska, nije bunjevačka – a ja kažem da sam Bunjevac, pa im nije jasno. Eto trebalo bi im postati jasno da smo i mi prvo i prija svega Bunjevci, i to brojniji od ovi’ drugi’, i nemam ništa manje pravo na to ime.

 64. --------------------------- kaže:

  I.S Poštovani gospodine pod pseudonimom I.S. Molio bih Vas da u skladu sa Vašim stavovima pojasnite sledeći link. Molio bih Vas za učtivost i za razumevanje. Unapred Vam hvala.http://www.vmsz.org.rs/sr/vesti/desavanja/saopstenje-32

 65. temaklasica kaže:

  Činjenice
  26. 01. 2020. u 11:36
  Te Vase podele me licno ne interesuju,od mene mozete biti svi Hrvati,to je Vasa stvar,ali ako sebi dajete za pravo da svoj komentar nazovete” Cinjenice ” onda istima morate i pravilno baratati.A cinjenice su da je pukovnik Mihailovic bio komadant regularne vojske JVuO koja je bila na strani saveznika,i da su ga zbog toga odlikovali visokim priznanjem i De Gol i Truman,a poslednje priznanje je JVuO dodelio americki ambasador za spasavanje americkih pilota tokom 1944g.znaci nakon 75g.Zaista Vas molim i mislim da nema nikakve potrebe da u vase podele mesate djenerala i pogotovo njegovo rodno mesto,prelepu,pitomu Ivanjicu!

 66. I.S. kaže:

  @mali čas istorije, u Martonoš nas doveo Almoš, a on je pratio turul pticu.
  U to vreme su tvoj i Budakov pradida opštili sa kozama negde u nekoj planinskoj pripizdini gledajući kako se u daljini more talasa. Znam jako dobro svoju istoriju i istoriju svog naroda. A znaš li ti uopšte ko ti je rođeni ćaća bio?
  @Ive-slažem se sa vašim poslednjim komentarom, skoro sasvim.
  Ono što mislim da bi bilo bolje ovdašnjim Hrvatima je da ih predstavlja neko drugi, mlađi i spremniji za razgovor od Žigmanova. Imate Jasnu, mlada, školovana, odmerena u svojim izjavama, nije sklona teškim rečima, nije konfliktna, čini mi se da bi povela svoju zajednicu u bolju budućnost. Isto važi ivza Bajićevce kada bi naši nekog mlađeg i manje konfliktnog da ih vodi i predstavlja, strasti bi se stišale sa obe strane. Možda se ni tada ne bi voleli, ali se bar ne bi krvili.
  @————– pa šta da vam kažem? Kretenska greška, to se dešava kada se za direktora gradske bolnice dovede čovek iz drugog grada i druge sredine. A po stranačkoj liniji. Kao da nije bilo doktora dovoljno sposobnog da vodi našu bolnicu, a da je odavde.
  Svojevremeno je bilo priče da je trebalo na tu funkciju da bude postavljen naš sugrađanin Bojan Bagi. Ali eto, nije. Greota. Da on vodi bolnicu ni ovakva greška, a ni mnoge druge, ne bi se dešavale. Mislim da je ovo sa zaglavljem memoranduma subotičke bolnice više rezultat toga da je ovaj što je to kucao, kompjuterski nepismen. Pa nije promenio pismo kada je trebalo da pređe u sledeći red teksta.
  A pošto je otaljavao posao, nije ni proverio šta je napisao.
  Sumnjam da je namerna provokacija.
  Pa tamo u bolnici ti sa šaltera i iz kancelarija uglavnom rade sa pola mozga. Ako je namerno treba sakcionisati adekvatno.

 67. Nidžo kaže:

  Ovi Bunjevci su jadne prodane duše, izdajice, Kvislinzi. Izmislio ih je kralj Petar 1918, da bi razbio hrvatsko stanovništvo. Neobrazovani, priglupi i potkupljivi Hrvati su zagrizli bačen mamac i postali “Bunjevačka nacija”.
  I bolje je tako, jer smo se oslobodili škarta i nemoralnih ljudi. Neka postanu Srbi, lako
  će se uklopiti.

 68. somborac kaže:

  IS u potpunosti sam suglasan sa svime što si napisao,osim u jednom detalju:ne mogu se “bajićevci” uopće stavljati u isti rang s Mađarima i Hrvatima kao manjinama jer oni nisu manjina nego ideološki konstrukt kojim su pokušali podijeliti hrvatski korpus.Podjele su pokušali( i proveli) i među Mađarima,ali ne na identitetskoj osnovi(jer to nije moguće) nego na političkim stranačkim sukobljavanjima.Gadljivo je gledati koaliranje(bolje reći koitiranje) SVM-a i SNS-a,a do jučer su ti isti Mađari bili objekt proganjanja,nasilnih mobilizacija,i svaka druge diskriminacije.Situacija s Hrvatima je još teža jer im je matica tek nedavno formirana i kao posljedica tog zakašnjelog povijesnog procesa nacionalne integracije i državotvorne dovršenosti imamo fenomen identitetske apostazije jednog dijela hrvatskog korpusa.Budući da je taj proces bio prisilan(življenje pod višestoljetnom tuđinskom vlašću),on se mora ispraviti sad kad je stvorena hrvatska država.U takvoj vizuri nema mjesta za “bajićevce” i njihov debilni kulturološki profil.

 69. I.S. kaže:

  @Somborac, pa dobro, evo neka je to tako kako vi kažete. Ali Srbija im ne može zabraniti izjašnjavanje i rad. Jer bi onda bila optužena da ih proganja i diskriminiše. Koliko vidim, sadašnja pozicija zvaničnog Beograda je da na to gleda kao na slobodno pravo da se svako izjasni kako hoće. I da se svi izjednače pred zakonom o manjinama. I onda evo svakome šta ga sleduje, udžbenici, školstvo, jezik, pismo i nešto novca. Manjine traže, podnose projekte, a oni im ponešto i daju. Pa ispada da je država učinila što joj je obaveza.
  Ove teorije o smišljenom inženjeringu, gde je neko u vlasti osmislio sve ovo da se kao Hrvatima nanese neka šteta. Pa znate šta, poznajući sve vlasti koje su se smenile do sada, i današnju-nema tu, niti je ikada bilo intelektualnog kapaciteta, a ni moždanog, ni organizacionih sposobnosti da neko toliki posao osmisli i izvede. Ko? Evo jedan od učesnika je spomenuo Tomu grobara. Taj? Pa kad ga vidiš, znaš da je budala, a kad zine, shvatiš i kolika. A svi su takvi, ti što sada vladaju. Dajte ljudi…

 70. croat kaže:

  Ako neko hoce da procita srz fenomena tzv “autohtonih Bunjevaca” , somborac je to uspeo u par vrlo inteligentnih recenica.

 71. somborac kaže:

  Taj problem Bunjevaca nije od danas nego još od vremena hrvatsko ugarske Nagodbe kad je bila uskraćena mogućnost da postoje Hrvati kao politički narod izvan Trojednice,.Tada ih je ugarska počela tretirati kao Bunyevacok.To je kao naručeno dobro došlo u vrijeme Miloševića.Zamislite,priznati Bunjevcima hrvatstvo,a ratuju po Hrvatskoj.Nemoguće.I onda su počeli “duvati u dupe” Bajiću i sličnim otpadnicima.Naravno,za današnju srbijansku vlast je “politički najjeftinije” da se pravi luda i poziva se na postojeću umjetnu podjelu.A i zašto bi postupala drugačije?Da ima više Hrvata u Srbiji?!Ni u ludilu.

 72. I.S. kaže:

  Somborac, ali neko je baš u ovoj diskusiji spomenuo, tih Bajićevih nema više od 15000, uzmimo da je to tačan broj.
  Da sutra svi do jednog postanu Hrvati, da li misite da bi nekako mogli da utiču na Srbiju ili rezultate nekih izbora u Srbiji? Predsedničkih? Parlamentarnih? Neki interes vlasti? Hrvata u Srbiji ima znatno više od ovih Bajićevih 15000, pa ni oni ništa ne utiču na ishod političkih tokova ni u svojoj matici, a ni ovde.

 73. somborac kaže:

  U ovoj stvari nisu bitni brojevi nego se to mora rješavati principijelno.Imate detaljno objašnjenje svega ovoga u: Bunjevački blog.Pročitajte pa će vam biti jasno da “bajićevci” nemaju pravo na politički identitet.

 74. Zoran kaže:

  Sto Hrvati nemaju materice i oce?Bunjevci ih imaju kao i Srbi? Hrvati pojma nemaju sta je to…

 75. Bunjevac kaže:

  Zorane,volino,Hrvati u Hercegovini slave oce i materice,a ne Srbi.

 76. B.Z. kaže:

  Bunjevci do ovog nametnutog nam rata 90-tih,(govorim tj.divanim,o okolini Subotice,Tavankuta,Đurđina Bajmoka ,Aljmaš(Bàcsalmaš),Bikićevo(Bácsbokod),Sombor i td., nikada al nikada nisu hrvatski pričali.Već samo Bunjevački DIVANILI. I nikad nisu za: biilo rekli bijelo,za mliko mlijeko i td… a sada oće na silu neko da me pohrvati.A Bunjevci su uvek bili samo Bunjevci,ni Hrvati ni Srbi,ni Bajićevci ni Žigmanovci već samoBUNJEVCI.

 77. mali cas istorije kaže:

  @ I.S.
  haahah… koja je tek to pripizdina gde ste bili, ni kuce ni puta… naucili smo vas kulturi, jer sem konjskog dupeta drugo niste gledali, nekada kad niste imali kobiljeg mleka muzli ste pastuve jer koja je razlika!!!. Spasavali smo vam dupe svaki put i kod invazije Mongola i kod Turske invazije, ne zaboravi gde je Bela pobegao od Mongola i nije se sakrio pod krilima Turula vec u postojbinu Bunjevaca. Vidim kako znas svoju istoriju lupajuci gluposti i citajuci wikipediu. A vredjanje cu precutati jer to samo pokazuje tvoju madjarsku kulturu jer kad nemas argument pocinjes vredjati. Ipak smo mi gospodabila i ostala za vas.

OSTAVITE KOMENTAR