Žigmanov: Republika Hrvatska ne smije zaboraviti na Hrvate u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini cijeni kako su normativni okvir za prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, prateći institucionalni aranžmani i manjinske politike koje ih prate, napose one koje se tiču političke reprezentacije i financiranja kulturne autonomije, riješeni te funkcioniraju na iznimno visokoj razini. Pri tomu, ne niječemo da problemi u svakodnevnom životu pripadnika nacionalnih manjina postoje.

Gore spomenuta, pozitivna ocjena napose vrijedi kada je riječ o društvenom položaju i pravima koja uživaju građani srpske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj – od načina njihove uključenosti u procese donošenja odluka na svim razinama vlasti do količine novca koju imaju na raspolaganju za provedbu identitetskih sadržaja. Takvo što držimo odgovornom i pravičnom politikom koju demokratske države moraju imati spram nacionalnih manjina. Ističemo kako takav odnos nama Hrvatima u Republici Srbiji nije samo na ponos, već uvelike snaži naša nastojanja da se odlučno nastavimo zalagati u ostvarivanju iste razine prava za pripadnike naše zajednice, što još uvijek, na žalost, nije slučaj.

Glede takvih pozitivnih načelnih stajališta, s velikim smo zadovoljstvom primili na znanje informaciju da je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske 21. travnja donio Odluku o rasporedu sredstava koja se, u državnom proračunu Republike Hrvatske, osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina u 2020. godini. Naime, prema toj su Odluci, unatoč svim očekivanjima negativnih financijskih posljedica koju je prouzročio koronavirus, namijenjena sredstva nacionalnim manjinama uvećana za oko 20 % u odnosu na 2019. godinu te ove godine umjesto 36.005.157 iznose 43.395.000 kuna. Od te svote, za potrebe ostvarivanja kulturne autonomije u području informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija srpske zajednice u Republici Hrvatskoj iz državnoga je proračuna opredijeljeno respektabilnih 11.931.000 kuna, to jest više od milijun i pol eura. Ista je novčana svota, također, 20 % veća u odnosu na 2019. godinu, kada je s državne razine za potrebe kulturne autonomije Srba u Hrvatskoj izdvojeno 9.005.000 kuna.

Ujedno, ovim putem želimo istaknuti kako takvu situaciju i takve trendove, na žalost, ne bilježimo u Republici Srbiji kada je riječ o odnosu spram financiranja kulturne autonomije ovdašnjih Hrvata, a ako zanemarimo tijela Autonomne Pokrajine Vojvodine – uopće ne registriramo pozitivne trendove. Štoviše, još uvijek nema službenih stajališta o iznosu financiranja potreba Hrvata u Srbiji za ovu godinu, premda su hrvatske institucije i organizacije neslužbeno obaviještene da će negativne posljedice „korona krize“ imati reperkusije kako na financiranje kulturne autonomije tako i na ostvarivanje manjinskih prava. Stoga smo slobodni zamoliti Vladu Republike Hrvatske i mjerodavna tijela da spomenutu informaciju ozbiljno razmotre pri projekciji svojih političkih aktivnosti u zalaganjima za reciprocitet; budući da, ako se tako što dogodi, funkcioniranje institucija hrvatske zajednice i značajan broj započetih aktivnosti mogu biti dovedeni u pitanje.

I ovim putem, kao odgovorni politički predstavnik Hrvata u Republici Srbiji, jasno želim istaknuti kako je riječ, barem kada se radi o financiranju s državne razine, o gotovo deset puta manjim financijskim sredstvima koje Hrvati u odnosu na Srbe u Hrvatskoj imaju na raspolaganju u Srbiji. O lokalnim razinama ovoga puta ne bih govorio, no, one po Hrvate u Srbiji nisu nimalo povoljne. Samo Grad Zagreb iz svog proračuna Srpskom narodnom vijeću izdvaja više sredstava nego cijela država Republika Srbija Hrvatskom nacionalnom vijeću!

Istodobno, već dulji niz godina bilježimo i druge negativne trendove. Primjerice, javnost u Hrvatskoj mora znati činjenicu da je Republika Srbija, iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine 2019. godine, zajednici Bunjevaca nehrvata, koja je četiri puta brojčano manja od zajednice Bunjevaca koji se na popisu stanovništva prepoznaju kao Hrvati, dodijelila sedam puta više financijskih sredstava za istu vrstu manifestacije koju imaju i Hrvati, to jest konkretnije, za para-manifestaciju koja preslikava običaj koji u svojoj izvornosti niče među bunjevačkim Hrvatima te predstavlja jedan od njezinih temeljnih identitetskih markera. O financiranju aktivnosti koje su usmjerene protiv šokačkih Hrvata na svim razinama vlasti ovoga puta nećemo govoriti. Pri tomu, kopredsjedavajući Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti Hrvata u Republici Srbiji i Srba u Republici Hrvatskoj sa srbijanske strane Ivan Bošnjak više od četiri mjeseca ne želi odgovoriti hrvatskim medijima u Srbiji na pitanja o ključnim problemima s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice.

Navest ćemo još i to da smo u posljednje vrijeme svjedoci sljedeće prakse: na temelju vladajućeg narativa u Republici Srbiji prema kojemu srpska zajednica u Republici Hrvatskoj kao „ugrožena“ ima problema s financiranjem svojih institucija i programa – Zajedničko vijeće općina uspješno ostvaruje plan financijske podrške za svoje aktivnosti od strane lokalnih samouprava u Vojvodini. To ne bi bio problem da se to ne ostvaruje i od strane onih lokalnih samouprava koje umanjuju financijska sredstva namijenjena za hrvatske organizacije i udruge. Ističemo da smo na tako što na vrijeme ukazali našim partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj, no, na žalost, glede toga nismo imali određenih uspjeha. Na koncu, a poradi, strahujemo, elementarne održivosti funkcioniranja hrvatskih institucija u Republici Srbiji, realizaciji započetih razvojnih projekata, povećanog ostvarivanja manjinskih prava i, uopće, budućnosti hrvatske zajednice u Srbiji slobodni smo apelirati na sve razine vlasti u Republici Hrvatskoj da, osim što će interes za naš društveni položaj biti stalan, osnaže političku i financijsku podršku! Sa zadovoljstvom glede toga ističemo kako u posljednjih nekoliko godina na tome planu bilježimo odlučne iskorake zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, Zajednicom hrvatskih županija na čelu s Goranom Paukom, s više županija: prije svega Osječko baranjskom, Vukovarsko-srijemskom i Zagrebačkom, te gradova (Zagreb, Đakovo) i desetak općina (osobito iz Vukovarsko-srijemske županije). Ipak, ukoliko bismo na tomu sada stali, bojimo se da će budućnost Hrvata u Vojvodini biti ozbiljno dovedena u pitanje.

Isto bi trebala pratiti i snažnija podrška diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Republici Srbiji, bez da izostaje i elementarna komunikacija s predstavnicima legitimnih hrvatskih institucija i organizacija, kao što je trenutačno slučaj! Posljednji nas je razgovor s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom glede toga ohrabrio. No, željeli bismo da se isto što prije i ostvari… Jer, institucije Hrvata u Republici Srbiji, unatoč svim izazovima i prijeporima o kojima je bilo riječi, posvećeno i odgovorno će se i nadalje zauzimati za dobro ovdašnjih Hrvata! O dosadašnjim nastojanjima svjedoče brojni pozitivni ishodi i pokazatelji, na temelju čega molimo vlasti u Republici Hrvatskoj za daljnju podršku i pomoć!

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik KOMENTARI

 1. Gligorije kaže:

  Ajde Zigi…oladi vise…trasis novce za vas tridesetak…. triba malo stogod i radit u zivotu a ne vazda politizovat.
  Sav si nam ugrozen …u tri lepe…. ja sam Hrvat al sramota me sto vi predstavljate hrvate u Srbiji. Ni dinar nikad nisam dobio ni od koga…a ti Zigi ‘bome jesi ceo zivot. Al jbg sad epidemija udarila i nemas dosta priliva???
  Dacu ti ja za toalet papir da kupis i obrises svoju svejedno guzicu ili usta isto je….

 2. Gligorije kaže:

  Zigi…. ah da, zaboravio sam da se promenila vlast u r Hrvatskoj…nema vise uvlakusa koji ce ti dati novce… pa ti kriva i Srbija i Hrvatska… dosta te je….

 3. Bunjevac kaže:

  Ovaj Gligorije priča gluposti.Papagajski se ponavlja isti obrazac kompromitacije:”Hrvat sam ali nisam dobio ni jedan dinar”,”Hrvat sam ali nisam ugrožen kao ti”,Hrvat sam ali me sramota što me takvi predstavljaju koji samo izvlače korist” i.t.d.Zajednička karakteristika svih ovih kritika je stereotipija(sve su na isti kalup),zatim pokušaj da se implementacija manjinskih nacionalnih prava banalizira i prikaže običnom koruptivnom rabotom i na taj način diskreditira kako bi se implementacija tih prava zaustavila i sve vratilo na neke propale neojugoslavenske temelje iz prošlosti kad je bilo sramota uopće takvo što pitati i sl.Zanimljivo da se taj recept ne primjenjuje na mađarsku nacionalnu manjinu.Ovdje je riječ o tome da je hrvatska nacionalna manjina kao takva “neželjeno čedo”,nevoljko priznato u ovoj državi,kao što je slučaj i s hrvatskom državom na globalnom planu i ako se već ne može negirati postojanje Hrvata onda barem treba osujetiti svaki pokušaj zakonitog formatiziranja njihova manjinskog statusa banalizacijom,prikazivanjem da je to obična koruptivna djelatnost koja izvan osobnih interesa pojedinaca nema ni smisla ni potrebe itd….Takva metodika se ne primjenjuje na t.zv.Bunjevce kao državno oktroirani identitet jer su oni “stalno nuđena alternativa” koju Srbija gura pod nos Hrvatima.Stoga nikad nitko neće reagirati na istupe “dr” Suzane Kujundžić Ostojić ili Mirka Bajića s ovakvih pozicija kao prema Žigmanovu.Dakje,ovakva baljezganja kao što ih sada iznosi Gligorije jesu proizvod srbijanske državne političke kuhinje koja nikako ne može “svariti” Hrvate.Jasno?

 4. Samo istina kaže:

  Vi ste bolesni.Realno Hrvata tu i nema.Na zalost to su sve bivsi Bunjevci.Vucic vama tetosi jaja na zalost,naredba se ne ponistava ponovo zbog Vucica.

 5. Djuka kaže:

  Ko poznaje Tomu (Mirka/Pištu/Glabana/dopiši sam), taj zna:
  Ne laje kera čerez sela, već čerez sebe.
  Lati se motike, Tome, mani politiku.

 6. Bunjevac kaže:

  Komentari su slika i prilika sredine:velikosrbin(Samo istina) i budala(Djuka).Nitko n.pr.ne komentira kritično ove izjave niti nudi neki konstruktivni prijedlog kako unaprijediti položaj Hrvata,kada i kako ustanoviti školski centar itd….Dakle,svi ti komentatori su neprijateljski raspoloženi prema hrvatstvu kao takvom.Osobito su katastrofalni oni koji Hrvate ovdje smatraju “bivšim Bunjevcima”.To su ustvari bljuvotine nedostojne javnog medijskog prostora.

 7. Zoran... kaže:

  Pare, pare, pokreću svijet, politiku i nogomet…

 8. Kuzma kaže:

  @”Bunjevac”, dok je srpska manjina u Hrvatskoj voljeno čedo šta li? Srpska manjina tamo je manjina u državi članici EU, pa Hrvatska mora da poštuje EU standarde. I daje toliko, koliko joj je tim standardima propisano. Da mogu sami da biraju, ne bi toliko davali budite sigurni.
  Uostalom običan svet i ne vidi Bog zna šta od tog novca, razvuče se to dok stigne do njih. A ovaj što vlada ovde nije pritisnut EU propisima u toj meri, pa ne daje toliko. Davao bi i on da mora.
  A to što kažete da Bajić i Kujundžićka ne trpe negativne komentare… Pa pogledajte samo ovde i na subotica.com kada se objavi neka vest o njima ili neko njihovo saopštenje. Krene pljuvanje po njima, u istoj meri kao na Žigmanova. Tako da ni vaši nisu ništa pristojniji u komentarisanju od njihovih.
  Na isto to izađe po svemu. Samo se razlikuju iznosi i onda to budi nezadovoljstvo.

 9. Lovac u mutnom kaže:

  Love mu nikad dosta

 10. Anonimni kaže:

  On je divanio bunjevački dok je bio na filozofskom u Novom Sadu krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

  Poznajem ga od tog doba i ne razumem što mu je trebalo toliko pohrvaćenje , barem u dijalektu. O pozicioniranju na politčkoj sceni mogu da prihvatim da manjine moraju biti u dobrim odnosima sa vladajućima ali ne da skrenu toliko u desno.
  Bili su sirotinja ali upravo za to, već kada je ušao u politiku, je trebao sačuvati izvornost i originanost. Lako je prodati se za siću.
  O tome možda više mogu da kažu “žuti”.

 11. Josip L. kaže:

  Pitanje koliko je Hrvata zaista ostalo u Subotici i Srbiji. Nitko se tam ne smije izjasniti kao Hrvat otvoreno.

 12. raps kaže:

  Poznam čovika još s od kraja 80-tih, sa studija u Novom Sadu.

  Potiče iz sirotinjske vamilije, al se priokrinio kad je prodivanio Hrvarski.

  Slabo divanim Hrvatski, ali jednu stvar razumim.
  Budi ono što si a ne ono što želiš biti.

  Objavi.

 13. Samo istina kaže:

  Josip l-Ti zaista verujes u to sto si napisao?Pa Tito je sa naredbom pohrvatio Bunjevce i Sokce.Inace tu Hrvata gotovo i da nema.Boze,kako ljudi besramno lazu i ostanu zivi.

 14. croat kaže:

  Josip L
  Ne znam ali ja se otvoreno izjasnjavam kao Hrvat i dete sam upisao u hrvatski razred .

 15. Iko kaže:

  Taj vaš zigi je najbogatiji turbo Hrvat u Srbiji…ne tako davno na svom bogatom ranću nadomak mađarske granice je bio prijem za ondašnjeg hrvatskog premijera Ive Josipovića…zar ste sve zaboravili…? Nije on desničar ni levičar ,već ‘daj što daš’…etnobisnismen…

 16. amacak kaže:

  kad je josipović bio premijer?

 17. Bunjevac kaže:

  Jel bogatiji Žigmanov ili onaj mesar Matijević?Prvi je Hrvat iz Srbije drugi je Srbin iz Hrvatske.Ako je bogatiji Matijević onda šta spominjete Žigmanovljev salašić u Tavankutu.Koliko zemlje ima Matijević i kako je došao do nje?Iko “sere” po zadatku i po inerciji.

 18. Gligorije kaže:

  Bunjevac
  Dobro velis, kanda ‘r se tu te radi o novcima, jel da?? Lep je Zigi…ko u knjigi… a dok sam igro u Bunjevackom kolu…vazdan je Zigi bio tamo ali ne ko Hrvat vec ko Bunjevac…al dzaba mu, nit zna divaniti bunjevacki a ni hrvatski jos manje, a ponajmanje kad on to sve izmisa…jujuj pravo bude smisan covik.

 19. I.S. kaže:

  @”Bunjevac”, Premijerka Srbije je Hrvatica. Ako to ne govori rečito o tome koliko ste uvaženi i ravnopravni kao nacionalna zajednica, ne znam šta bi drugo moglo. Otvoreno je izjavila na TV da joj je poreklo hrvatsko.

  @Josip L. ti uopšte ni ne živiš ovde nego se praviš pametan iz daljine. Itekako se ljudi ovde izjašnjavaju kao Hrvati. Imam dosta prijatelja koji otvoreno za sebe kažu da su Hrvati. Mada niko normalan ovde takva pitanja ni ne postavlja.
  Imam bliske prijatelje iz Tavankuta, iz Ljutova. Nikada nisam ni video niti su mi se žalili da imaju problema.
  Svaki put kada se ti ovde javiš, iz tvojih komentara se vidi da ti je žao što je ovde mir i što se ne koljemo mi i naše komšije.

 20. Samo istina kaže:

  Bunjevac-Da ti odgovorim posto si me prozvao.Moji sa obe strane su Bunjevci,volimo drzavu u kojoj zivimo,ti si lazni Bunjevac.Da sam Srbin isto bi bio ponosan.Uvik cu biti uz svoje Bunjevce.Vas pohrvacene boli istina,no tu ne mogu nista,patite i arlaucite o navodnoj ugrozenosti.Sto ste otisli iz bunjevackog tabora,nikada necete biti Bunjevci.Mozes da stavis i da si magarac.

 21. Kuzma kaže:

  Evo ga. Danas Žigi objavio novo priopćenje. Naravno o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini.
  Svaki put isto. Prvo se kuka na Srbiju kako se ne dobija dovoljno novaca. Potom se kuka kako Zagreb mnogo daje Srbima tamo. To bude prvo prioćenje. Pogledaj nas Zagrebe ovde, pošalji nam novaca jer smo mi ovde proganjani i čine se nad nama zločini. Onda sledi drugo priopćenje. Jer je Žigiju još uvek ovde 1991. Ali ako stigne novaca i iz BG i iz ZG manje će ga zločini od pre 30 godina boleti. Što više zaboraviće ih do sledećeg datuma isplate. Ako budu kasnili novci, eto novih priopćenja. Etno biznis, kako neko već reče.

 22. Anonimni kaže:

  Opet su počeli olajavati Hrvate u Vojvodini i to preko ruskih medija(Sputnjik).Poluistinama izvrću kontekst sadržaja udžbenika za hrvatski jezik.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 9