Zimske gume obavezne samo po snegu

Vozači će, u skladu sa pravilnikom koji stupa na snagu prvog novembra, morati da na privatnim automobilima imaju sve četiri zimske ili „univerzalne” (M plus S) gume, čija šara nije plića od četiri milimetra – ali samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Stupanje na snagu ovog pravilnika je tokom minule dve godine odlagano nakon primedaba u medijima da bi to bio preveliki trošak za građane, a nedavno je odlukom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića uneta pomenuta odredba koja pravilnik precizira u smislu meteoroloških uslova.

 

Ovim rešenjem građanima je ostavljena mogućnost da nesmetano koriste letnje gume ako nema snega, leda ili poledice. Oni koji u takvim zimskim uslovima ne budu imali montirane sve četiri zimske ili „univerzalne” gume ugroziće svoju i bezbednost drugih građana i biće sankcionisani od strane saobraćajne policije – kaže Dragan Jovanović, pomoćnik ministra saobraćaja.

 

Predviđena prekršajna kazna za vozače koji na svojim automobilima ne budu imali zimske gume je 3.000 dinara. Što se tiče obaveze posedovanja lanaca, ona će od prvog novembra do prvog aprila važiti izvan naselja – neko ko se kreće samo po gradu neće morati da ih ima u gepeku, ali će morati da ih ima u automobilu u slučaju međugradske vožnje.

POLITIKAKOMENTARI

 1. bećar kaže:

  e jesu li dobre tigar gume????

 2. SU kaže:

  I treba!

 3. čaba kaže:

  Pozdrav svima

  Meni samo nije jasno ko kod nas izmišlja ove zakone o saobraćaju i ko donosi odluku o primeni istih…Evo sad nam je sve bliže zima i zimski uslovi vožnje , ali kod nas izgleda da zima i zimski uslovi su samo onda kad pada sneg , ledena kiša itd.i onda još se nameće priča o bezbednosti saobraćaja , sve je ovo pričam ti priču…gospodo draga letnji pneumatici su namenjeni letnjim uslovima i tako kad spoljna temperatura padne ispod +7 stepeni celsijusa letnje gume gube na svojim performansama postaju tvrđii  ( i na suvim kolovozima) samim tim lakše dolazi do proklizavanja. Zimske gume su proizvedene od specijalne smese sa dodatkom silike i ove gume ostaju mekše i na temperaturama i do -25 stepeni C. Zimski pneumatici su konstuisani za specijalne uslove (zimske)sa puno više šara i dubljih kanala…da vam ne pametujem ja tu puno postaviću link gde možete pročitati detaljno o zimskim pneumaticima http://www.4gume.com/o-gumama/zasto-zimske-gume/ …jeste da sa ovim imamo više izdataka ali ko koristi automobil i zimi isplati se sigurno….mislimo na naše saputnike koja su nam najčešće naši najmiliji , a i na druge učesnike u saobraćaju….pozdrav

 4. ridick kaže:

  stigla je zima, ovo ne bi trebalo da je tema!!!

  zimska oprema je obavezna i svako je trebao odavno da je obezbedi!!

  zbog svoje sigurnosti tako i zbog tudje sigurnsti.

  ja sam jedno jako lose prosao zbog ne adekvatne zimske opreme.

  ljudi kupite zimske gume makar i polovne na pogonske tockove i to je bolje nego letnja guma.

   

  a kazna nije 3000 nego 5000rsd.

OSTAVITE KOMENTAR