Znamenite Jevrejke Subotice

Brošura Znamenite Jevrejke Subotice dr Margarete Bašaragin rezultat je rada na istoimenom projektu koje je Udruženje “Ženske studije i istraživanja” Novi Sad realizovalo uz finansijsku podršku Grada Subotice tokom 2020. godine.

Cilj projekta je bio da se prikupe, istraže i publikuju životne priče 10 znamenitih Jevrejki koje su živele i/ili radile u Subotici tokom 20. i 21. veka: Tereze Šreger, dr Lenke Reves rođ Kraus, dr Margite Hercl, dr Jolande Hojman, Jelisavete Alajn, Ide Sabo, dr Vere Zdravković. rođ Šrajber, Eve Ras, Mire Adanja Polak i Sonje Licht.

Namera je bila da se doprinese interkulturnom dijalogu u višekulturnoj i višenacionalnoj sredini kroz istraživanje i promovisanje kulturno-istorijskih vrednosti doprinosa znamenitih Jevrejki Subotice rođenih tokom poslednjih 150 godina (1863-1947).

http://www.zenskestudije.org.rs/izdavastvo/knjige/nasa-izdanja/254-znamenite-jevrejke-suboticeKOMENTARI

  1. Istina kaže:

    GDE JE OVDE DR VERA KOVAČIĆ KOJA JE GODINAMA RADILA U AMBULANTI SA DECOM U KUMIČIĆEVOJ ULICI . KOD SUDA. A PREŽIVELA JE KONCENTRACIONI LOGOR? A IMA IH JOŠ. TREBALO JE TEMELJNIJE ISTRAŽITI I OBUHVATITI U OVOJ KNJIZI VEĆI BROJ ŽENA.

  2. Jocsi kaže:

    @ISTINA: Tako je! Ovde nije spomenut ni peti deo zena koje to zasluzuju!

  3. Dr kaže:

    Gde je dr Vera iz kumiciceve

OSTAVITE KOMENTAR