Zoranu Veljanoviću priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

Po tradiciji, Kulturno- prosvetna zajednica Srbije, ustanova kulture od nacionalnog značaja, istaknutim pojedincima iz Srbije i dijaspore dodeljuje ,,Zlatne značke”.

 

Ove godine su priznanja uručena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a među laureatima je i Subotičanin Zoran Veljanović, profesor, istoričar i viši arhivista.

 

Autor više knjiga i publikacija (Bombardovanje Subotice 1944,  Dr Jovan Paču – narodni tribun…), urednik nekoliko istoriografsko – arhivističkih časopisa, kao i časopisa opšte kulture, Veljanović je Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobio za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti.

kul-znacka_620x0

Nagrade su uručili Ljubivoje Ršumović, predsednik KPZ, Slavka Drašković, direktor vladine Kancelarije za dijasporu i predsednik žirija Rastko Janković. Odluke su donete jednoglasno, a kako je rekao Ljubivoje Ršumović svi nagrađeni su samim svojim radom u svojim sredinama odavno zaradili ovu značku. Zdravicom je naš pesnik na najlepši način poželeo stvaraocima da i dalje, i više , traju na svom putu prosvetiteljstva, kulture, misionarenja.

 

I ove godine dobili su ovo vredno priznanje i istaknuti umetnici, muzičari, glumci, slikari, književnici, profesori, novinari i urednici autorskih emisija, privrednici, kao i brojni kulturni poslenici. Između ostalih dobitnici su Rade Dragović, novinar "Večernjih novosti", Branko Stanković sa sjajnom emisijom RTS-a "Kvadratura kruga" dirigent Bojan Suđić, pisci Mirjana Bobić Mojsilović i Goran Milašinović, šansonjer Leo Martin, poznati pevač narodne muzike Nenad Bilkić, pevačica Jelena Tomašević, Miomir Korać, direktor arheološkog parka "Viminacijum", glumac Nenad Jezdić…

 

Pored Zlatne značke, nagrađenima je dodeljena i Povelja, kao i knjiga "Pesme ljubavi" autor Nataša Madžarević Mijailović.

veljanovic zoran

 Hadži Zoran Lazin. pisac, scenarista i reditelj iz N.Sada i Zoran Veljanović, istoričar i viši arhivista iz Subotice na dodeli Zlatne značke u Beogradu (Narodno pozorište, 20. novembar 2013)

zoran veljanovicKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Честитамо! Свака част!

  2. Anonimni kaže:

    Bravo Zoki legendo.

OSTAVITE KOMENTAR