Svi dokumenti na jednom šalteru, a na tri jezika

Subotica je prva u Srbiji po brzini izdavanja građevinskih dozvola i legalizaciji objekata, a ministar Branko Ružić je prilikom nedavne posete gradu na severu Bačke izjavio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u ovoj godini namenilo 50 miliona dinara u okviru pilot projekta za otvaranje gradskih uslužnih centara po ugledu na onaj u Subotici, koji izdaje dokumenta na tri jezika koji su u službenoj upotrebi.

Gradski Uslužni centar u Subotici postoji već 14 godina, a dokumenta potrebna građanima izdaje na tri jezika koji su u službenoj upotrebi – srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. A da je pri tome brz i efikasan potvrđuje i podatak da je Subotica prva u Srbiji po brzini izdavanja građevinskih dozvola, kao i u legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Kao primer dobre prakse, koji građanima i privredi treba da omogući dana jednom mestu brže, lakše i jeftinije dođu do potrebnog dokumenta, i to na jeziku i pismu koje sami odaberu, Gradski uslužni centar u Subotici nedavno je obišao i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, koji je izjavio da su digitalizacija i e-Uprava među prioritetima Srbije.

„Uloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uloga Vlade Republike Srbije, jeste da mi budemo servis građana, a ne da građane deranžiramo da šetaju od šaltera do šaltera, pribavljajući određena dokumenta da bi na kraju dobili jedan dokument. Ovde je, zaista, prisutan širok dijapazon usluga koje su podastrte građanima i građankama Subotice, uz tu specifičnost na tri jezika. Mislim da je to pravi pokazatelj kojim putem moramo nastaviti kako bi još više olakšali komunikaciju građana sa državnom upravom“, izjavio je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouoprave.

Ministar Branko Ružić je izjavio da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u ovoj godini namenilo 50 miliona dinara u okviru pilot projekta za otvaranje gradskih uslužnih centara po ugledu na ovaj u Subotici. On je najavio da će uskoro biti raspisan konkurs na koji će moći da se prijave lokalne samouprave i izrazio očekivanje da će taj novac biti dovoljan da on zaživi u još tri do pet opština i gradova, a da će u naredne dve do tri godine, u skladu sa Zakonom o E-Upravi, to postati sistemski pristup koji će biti primenjen na teritoriji cele Srbije.

RTV

 



KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  ova crvenokosa salterusa na klipu je izuzetno neprijatna osoba par puta sam vadio neke papire kod nje blagi uzas

 2. ffilozoff kaže:

  Navedite konkretno,zasto je neprijatna…jer tako mozemo svakog pljuvati bez konkretnog dokaza….

 3. Pravdoljub kaže:

  Rad za šalterom nije ni malo lak, desetine i stotine ljudi raznih ćudi dolazi svak sa svojom mukom i ajde budi dobar svima. Sa jedne strane klijenti sa druge šefovi pa izvoli budi nasmejan svima..

 4. Bunjevac kaže:

  Izmislili su hrvatski jezik u Subotici. Ko ga govori i gde su ti Hrvati? Naravno gotovo da ih nema.Kasa je za 11%tkz.Rvata,bivsih Bunjevaca protivustavno zbog vlasti, a potrebno je bilo 15% priznao jezik u sluzbenoj upotrebi. To je cist kriminal, ogromna sredstva za jezik koji ne postoji se daju. Da imamo drzavu kakvu treba, to bi resili za jedan dan.

 5. Buntovnica kaže:

  „Crvenokosa šalteruša“ kako je nazvaste je jedna izuzetno prava dama, kulturna osoba i ako se ne ceri svina na šalteru ne znači da je ne ljubazna. Nemojte pričati u prazno i pljuvati nekoga koga uopšte ne poznajete, uostalom i to je odraz nečije kulture…. Ili ne kulture. Treba se na sebi poraditi a ne kuditi druge još pogotovo nekoga koga ne znate.

 6. jaran kaže:

  Bunjevac,a koji bi,po tebi trebao biti treći jezik u Subotici,pored srpskog i mađarskog?

OSTAVITE KOMENTAR