1.700 preduzeća nema nijednog radnika

Od 5.200 registrovanih preduzeća u šest opština Bačke i Banata, čak 1.700 nema nijednog zaposlenog.

rpk

Prema podacima Regionalne privredne komore za Suboticu i Bačku Topolu, Kanjižu, Sentu, Adu i Mali Iđoš, u svet je otišlo više robe nego što je uvezeno – objašnjava predsednik Regionalne privredne komore Slobodan Vojinović.

Za deset meseci ukupan promet sa inostranstvom bio je 1,3 milijarde dolara i prihodi su veći od 60 miliona dolara, što je znatno veća cifra nego prošle godine.

Zabrinjava činjenica da od više od 5.000 preduzeća 1.700 nema zaposlenih. Kada se pogledaju uporedo ostvareni prihodi i rashodi i kada se odbije porez i doprinosi na profit, jasno je da je privreda regiona u plusu za oko 700.000 miliona evra, ali ako poredimo tu dobit sa vrednošću kapitala, zaključak je da naši privrednici rade na zastareloj, amortizovanoj opremi. U RPK ne znaju prave razloge zbog čega tako veliki broj firmi nema radnike. Podatak o 1.700 preduzeća bez ijednog radnika nas izuzetno zabrinjava i time ćemo se ozbiljno pozabaviti – kaže sekretar RPK Ivica Vojnić Tunić.

 

Radio 021KOMENTARI

  1. treća-sreća kaže:

    Šta je tu čudno? Danas svaka šuša može sa ličnom kartom, ili ako je stranac, sa pasošem i par desetina € da otvori firmu. Isto tako, kad obave „posliće“ koji su im bili interesantni, prestaju da rade, ali im država ne nameće obavezu da likvidiraju firme i, što je najgore, ne utiču na to da ih obavežu da izmire svoja dugovanja prema poveriocima i bivšim radnicima.

    Pričam iz iskustva… bio sam zaposlen 15-tak meseci u firmi koju su sa pasošima i stotinjak € otvorila dvojica mađarskih državljana, radila dok je bilo vajde, a potom „digla sidro“, dok je meni preostalo da se sa njima ganjam putem suda. I dobio sam parnicu, i platio sam sve takse sudovima naše države, koja je omogućila ovakvim INVESTITORIMA da nas „zajašu“. Neki mizerni deo novca mi je prebačen sa računa ove prevarantske firme, a za ostatak moram da se borim opet svojim sredstvima, uz pomoć puno razumnijih institucijau Mađarskoj nego što su ove u tzv. državi Srbiji.

    Da je Srbija kojim slučajem normalna država, prvo ne bi dozvolila svakoj šuši bez ikakve provere da se bavi ozbiljnim poslom, a kad već omane u proceni kao organ koji izdaje dozvole, bilo bi normalno da snosi odgovornost i namiri nastalu štetu, a posle nek se ona povlači po sudovima.

    No, ovo je san koji se neće dosanjati u Srbiji NIKAD, bar ne u skorije vreme, jer poslednjih 30 i kusur godina, pa do danas Srbijom upravljaju bitange, kriminalci i propalice, mi kao narod očigledno nemamo muda da ih proćeramo. Smešno jeste, ali velika većina i sad veruje, iz nepoznatih razloga, našoj trenutnoj vlasti da smo na dobrom putu i, što je još gore, verujemo da nam je već sad bolje… Strašno i žalosno!!!

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 50

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: