110 radnih mesta za nezaposlene

Grad Subotica i Nacionalna služba za zapošljavanje zajednički će, sa 20 miliona dinara, finansirati otvaranje više od 110 radnih mesta u tom gradu.

 

Prema rečima predsednika lokalnog Saveta za zapošljavanje Lasla Karaija, lokalnim akcionim planom za subvencionisanje novih zapošljavanja izdvojeno je deset miliona dinara, a približno isti iznos opredelila je i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), tako da je ukupna suma za te namene oko 20 miliona dinara.

 

„Navedena cifra je veliko pozitivno pomeranje u odnosu na ranije godine. Subotica je opredeljena za podršku poslodavcima u otvaranju novih radnih mesta, i to je jedan od prioriteta lokalne samouprave, što je i predviđeno strategijom lokalnog održivog razvoja“, rekao je Karai na konferenciji za novinare.

 

Direktor subotičke filijale NSZ, Zlatko Panić, kazao je da će za sredstva moći da konkurišu preduzeća koja otvaraju radna mesta na teritoriji Subotice i imaju nameru da zaposle ljude sa evidencije nezaposlenih u NSZ.

 

Prema njegovim rečima, iznos subvencije po jednom radnom mestu biće 150.000 dinara, a 10.000 više biće namenjeno za subvencionisanje otvaranja radnog mesta u proizvodnji. Za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija, poslodavci će dobiti i dodatak od 20.000 dinara.

 

Poslodavci će biti u obavezi da zaposle lica na period od najmenje dve godine sa punim radnim vremenom, da redovno isplaćuju poreze i doprinose, ali i da u narednih 12 meseci ne smanjuju broj zaposlenih.

 

„Pravo na subvenciju mogu ostvariti oni poslodavci koji nisu smanjivali broj zaposlenih u poslednja tri meseca, nisu ostvarili gubitak u protekloj poslovnoj godini, zatim oni nad kojima nije pokrenut stečajni niti likvidacioni postupak, kao i poslodavci koji redovno izmiruju poreze i doprinose“, rekao je Panić.

 

On je precizirao da pravo na subvencije ne mogu ostvariti direktni ili indirektni budžetski korisnici, trgovci, taksi prevoznici, menjačnice, firme iz oblasti kockanja i klađenja, kao ni oni koji nisu izmirili neke od ranijih obaveza prema NSZ, ali i prema Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i gradu Subotici.

 

On je podsetio da je ovakav vid subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta prvi put realizovan 2011. godine kada su zaposlena 54 Subotičanina, prošle godine zaposleno je njih 66, a ove godine procenjuje da će biti zaposleno između 110 i 120 nezaposlenih.,

 

Pored subvencionisanja novog zapošljavanja, Lokalnim akcionim planom zapošljavanja prethodno je udruženo pet miliona dinara sa približno isto toliko sredstava iz Vlade Vojvodine namenjenih realizaciji programa javnih radova.

 

Kako je predstavljeno na konferenciji za novinare, na konkurs namenjen javnim radovima stiglo je 11 projekata, kojim bi bilo zaposleno 107 lica, a Lokalni savet za zapošljavanje će u narednim danima odlučiti koji će projekti biti finansirani, kako bi njihova realizacija počela tokom jula.

 

Tanjug, RTVKOMENTARI

  1. Neša kaže:

    Iz postavljenih uslova se vidi da nije namera da se pomogne privredi, smanji broj nezaposlenih i pokrene proizvodnja, privreda i ekonomija nego da se podobnim preduzećima iz budžeta tj. džepova građana isplati novčana nadoknada za zapošljavanje sopstvenih kadrova koji neće ništa proizvoditi niti privređivati.

OSTAVITE KOMENTAR