121 predmet krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti u Subotici

Od prošle godine do danas u Osnovnom sudu u Subotici zabeleženo je 121 krivičnih dela ugrožavanja javnog saobraćaja od kojih je rešeno 60 slučaja. Za nepružanje pomoći na putu bilo je 19 slučajeva od kojih je rešeno 11, a za teško delo povrede bezbednosti javnog saobraćaja zabeleženo je 97 slučaj, a rešeno je 65.Ovo je grupa krivičnih dela koja sankcioniše nepridržavanje saobraćajnih propisa koje je dovelo do opasnosti po ljude i imovinu. Treba napomenuti da se, ukoliko je prilikom ugrožavanja javnog saobraćaja, ugrožavanja saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom ili ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja došlo do teških posledica kao što su teške telesne povrede, velika materijalna šteta ili smrt, uz zatvorsku kaznu obavezno izriče i mera zabrane upravljanja prevoznim sredstvom.

Ugrožavanje javnog saobraćaja

 

Ako se neko na putu ne pridržava propisa i tako ugrozi živote ili tela ljudi, kao i imovinu veće vrednosti, preti mu kazna do tri godine zatvora ukoliko je neko lakše povređen ili je materijalna šteta veća od 200.000 dinara.

 

Ukoliko neko na isti način ugrozi železnički, brodski, tramvajski, trolejbuski, autobuski saobraćaj ili saobraćaj žičarom, kazna je do pet godina zatvora.

 

U oba slučaja, ako je nastupila teška telesna povreda ili velika imovinska šteta, kazna je do osam godina zatvora, a u slučaju nečije smrti — do 12 godina zatvora. Za nehat je kazna novčana ili zatvor do jedne godine, odnosno do četiri u slučaju teških povreda ili velike štete, a do osam u slučaju smrti.

 

Ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom

 

Uništenje, oštećenje i uklanjanje saobraćajnih uređaja, sredstava, znakova, uređaja za signalizaciju, zaštitnih ograda na putevima, davanje pogrešnih znakova ili signala, postavljanje prepreka na saobraćajnicama i druge slične nepodopštine su, naravno, krivično delo ako su time ugroženi ljudi ili imovina. Kazna je zatvor do tri godine, u slučaju teških povreda ili velike štete — do osam godina, a do 12 godina u slučaju smrti. Za nehat je kazna novčana ili zatvor do jedne godine, do četiri u slučaju teških povreda ili velike štete, a do osam u slučaju smrti.

 

Ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja

 

Posebno za one s pilotskom dozvolom: nepropisno ili nepravilno pilotiranje, davanje netačnih obaveštenja od značaja za let vazduhoplova i propuštanje dužnosti ili nadzora nad bezbednošću vazdušnog saobraćaja krivično je delo. Kazna je do osam godina zatvora, a u slučaju nečije smrti — do 12 godina. Međutim, ukoliko je do toga došlo iz nehata ili nenamernim oštećenjem vazduhoplova, kazna je do pet godina zatvora, a u slučaju smrti — do osam godina.

 

Ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja nasiljem

 

Dovođenje vazdušnog saobraćaja u opasnost nasiljem prema nekoj osobi u vazduhoplovu, postavljanjem ili unošenjem eksplozivne ili druge opasne naprave ili supstance u vazduhoplov, uništenjem ili oštećenjem uređaja za navigaciju ili prouzrokovanjem druge štete vazduhoplovu kažnjava se zatvorom do 10 godina, ako je došlo do teških telesnih povreda ili velike materijalne štete — do 12 godina, a u slučaju smrti — do 15 godina zatvora.

 

Otmica vazduhoplova, broda i drugog prevoznog sredstva

 

Nasilno preuzimanje kontrole (ili pomoću pretnje nasiljem) nad vazduhoplovom u letu, brodom u toku plovidbe ili drugim javnim prevoznim sredstvom u toku vožnje kažnjava se zatvorom do deset godina, do 12 za teške telesne povrede i veliku štetu, a do 15 ako je neko zbog toga umro.

 

Nepružanje pomoći povređenom u saobraćajnoj nezgodi

 

Vozač prevoznog sredstva, svejedno kojeg, odgovaraće ako ostavi bez pomoći osobu koja je povređena tim prevoznim sredstvom. Za to je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine. Ukoliko je zbog nepružanja pomoći unesrećena osoba teško povređena, kazna je do pet godina zatvora. Ako unesrećeni usled toga umre, kazna je do osam godina zatvora.

 

tekst preuzet sa sajta http://upravusi.rsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR