Redakcija Radio Subotice na Mađarskom jeziku predala peticiju MNS-u

Članovi redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice uručili su danas Mađarskom nacionalnom savetu peticiju koja se odnosi na očuvanje programa na mađarskom jeziku.

U protekle dve nedelje zaposleni u Radio Subotici u redakciji na Mađarskom jeziku prikupili su  6643 potpisa na teritoriji Vojvodine , Čongrad i Bač-Kiškun regiona u Mađarskoj kao i putem internet peticije. Prikupljanje potpisa, nastavak je borbe zaposlenih da očuvaju redakciju Radio Subotice na mađarskom jeziku od gašenja, zbog zakonom predviđene privatizacije lokalnih medija.

radio sub

Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ponudio je rešenje bez predhodne konsultacije sa zaposlenima u Radio Subotici, da cela redakcija na mađarskom jeziku pređe pod okrilje Fondacije „Panon“ , tj da svoj radni odnos zasnuju sa RTV Panon, što je 2/3 zaposlenih odbilo. Sa željom da se nastavi sa radom redakcije Radio Subotice, zaposleni zastupaju svoj stav  da se oformi nova Fondacija koja će finansirati opstanak medijske ustanove na mađarskom jeziku.

 

Tekst peticije:

 

Poštovani Mađarski Nacionalni Savet, poštovani predsedniče, g. Jenő Hajnal!

 

Kao što je to i Vama poznato, zakonom predviđenom privatizacijom lokalnih medija je dovedena u opasnost informisanje na jezicima nacionalnih manjina. Dovedena je u opasnost i program ma mađarskom jeziku Radio Subotice. Radi očuvanja programa u zakonskim okvirima, Erne Nemet, glavni i odgovorni urednik, ujedno predsednik Odbora za informisanje u MNS je inicirao osnivanje fondacije „Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány“, ali taj predlog je odbijen na sednici MNS dana 28.09.2015. godine.

Nekoliko članova naše redakcije se izjasnio da bi se u slučaju gašenja Radio Subotice,  zaposlio u Pannon RTV (inače takva vrsta migracije između dve institucije je bila sasvim uobičajena do sada svih ovih godina), međutim većina, dve trećine redakcije odbija rešenje koje je ponuđeno od strane gospodina Ištvana Pastora. O svojoj ideji predsednik SVM-a nikad nije konsultovao sa članovima redakcije, kao ni sa Udruženjem Mađarskih Novinara Vojvodine, ni sa sindikatom novinara, a nije pitao ni slušaoce Radio Subotice.

A pored toga smo zabrinuti, da li je ponuđeno rešenje u skladu sa zakonom.

 

Zbog ovih razloga smo inicirali peticiju sa sledećim sadržajem:

 

PETICIJA DA SE SPASI PROGRAM NA MAĐARSKOM JEZIKU RADIO SUBOTICE

 

Želeći prvenstveno da se Radio Subotica, kao višejezična i multikulturalna institucija spasi, ali s obzirom na okolnosti zbog obavezne privatizacije, zahtevamo od Mađarskog Nacionalnog Saveta da onsnuje fondaciju „Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány“ i u okviru toga obezbedi dalje emitovanje programa u nepromenjenoj formi. Ne podržavamo i po pitanju zakonitosti smo zabrinuti zbog rešenja koje je ponudio predsednik SVM-a, tojest da se radio emisija ovog javnog servisa u buduće funkcioniše kao drugi program RTV Panona.

 

Peticiju je potpisalo  6643 građana

 

U svetlu gore navedenog zahtevamo od predsednika Mađarskog Nacionalnog Saveta, da odmah sazove vanrednu sednicu MNS, i da se do kraja ove nedelje usvoji predlog za formiranje pomenute fondacije, i da garantuju da se programi Radio Subotice na mađarskom jeziku emituju dalje bez promene.

 

 

Subotica, dana 20.10.2015.

 

Organizatori peticije,

Imre Toth

Norbert Piuković

 

Postpisi na papiru: 6465

Online potpisi: 178



KOMENTARI

  1. Benčić Eva kaže:

    Volela bi da nam ostane naša Radijo Subotica

  2. Moje ime kaže:

    Ovi kao da su pali s Marsa.

  3. babo kaže:

    a sta je sa ostalim redakcijama… njima je izgleda mindedj…

OSTAVITE KOMENTAR

15 + = 16

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: