Traktori pred Gradskom kućom

Poljoprivrednici iz Subotice okupili su se jutros u centru gradu. Oko 40 traktora parkirano je ispred Gradske kuće, a kako RTV saznaje u toku su razgovori sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem. Poljoprivrednici sumnjaju u neregularnosti kada je reč o podacima o ukupnoj površini državnog poljoprivrednog zemljišta na ovom području.
Tvrde da je taj fond povećan kako bi se domaći i strani tajkuni domogli još većih poseda, jer bi tako 30 odsto poljoprivrednog zemljišta predviđenih za zakup za pravna lica izmenama zakona o zemljištu, činilo još veće površine.

Picture 012

Paori su dodali i da smatraju da su u taj fond uračunate livade, putevi, obale i slično. Oni su tražili i sastanak sa predstavnicima gradskih komisija za poljoprivredno zemljište, a taj sastanak je zakazan za sutra.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš najavio je da će poljoprivrednici u svim lokalnim samoupravama tražiti da se utvrdi koliki je ukupan fond poljoprivrednog zemljišta.

On je za RTV kazao i da je nedopustivo da lokalni zvaničnici ne znaju sa koliko državne zemlje raspolažu.

“Ti podaci se menjaju u zavisnosti od toga kada, kome i koliko treba. Frljaju se hiljadama hektara i mi ćemo tražiti da nam se i zvanično, od katastra, pokažu podaci koliko svaka lokalna samouprava poseduje državnog poljoprivrednog zemljišta”, rekao je Kiš.
On je istakao i da se poljoprivrednim udruženjima, nakon nedavno održanog sastanka sa ministarskom poljoprivrede Snežanom Bošković Bogosavljević, nije obratio niko od nadležnih.

“Ona je obećala da će u Vladi Srbije razgovarati o našim zahtevima, ali ni posle nedelju dana nam nije stigao nikakav odgovor iz ministarstva”, dodao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika.

Picture 014

On je naveo da su poljoprivrednici tražili sastanak i sa predsednicima države i Vlade Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te da očekuju te razgovore.
“Do tada ćemo i dalje protestnom vožnjom iskazivati svoje nezadovoljstvo i zahtev da se predloženi Zakon o izmenama i dopunama poljoprivrednog zemljišta povuče iz procedure”, poručio je Miroslav Kiš.

Odbornik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Subotice Daniel Kovačić, koji i sam učestvuje u desetodnevnom protestu poljoprivrednika svojim traktorom, kazao je da je gradonačelniku Subotice predato 16 potpisa za sazivanje vanredne sednice lokalnog parlamenta, na kojem bi se Grad izjasnio o predloženom zakonu o zemljištu.
Kovačić je kazao da je gradska vlast odbila da sazove sednicu, uz obrazloženje da nema dovoljno potpisa.

“Nama je to jako važna tema i mi ćemo pokušati da stavimo tu temu na dnevni red na sednici koja se održava sledeće nedelje, u redovnom postupku. Lokalna samouprava mora da stane u zaštitu poljoprivrednika i mi ćemo na tome insistirati”, kazao je Kovačić.
On je pozvao predsednika Skupštine Subotice Iliju Maravića, koji je, prema njegovim rečima, ukazao da je u Subotici uzurpirano oko pet hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, da svoja saznanja prijavi policiji.KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Poljoprivrednike treba da podrze svi sindikati a posle toga poljoprivrednici te iste sindikate kada se oni budu bunili. Jedino je tako moguce izvrsiti pritisak na vladu da pocne da radi nesto normalno i korisno.
  A u jedno sam siguran da ce sada da krene pljuvacina tipa sta hoce ovi kulaci nikada im nije dosta i sl.

 2. Vesko kaže:

  Tako i treba, prvo rascistiti u lokalu. Ko sta i koliko obrađuje zemlje, da li placa zkup? Pitati gradonacelnikma zasto je porez za poljop. zemljiste najveci u Subotici u odnosu na susedne nam opstine. A posle toga mozete krenuti za Beograd.

 3. Megille kaže:

  Nebuloze . Kakva državna zemljišta? Država nema zemljišta ,naime sva ta zemljišta do kraja II svetskog rata su bila u privatnom posedu. Vratiti tu imovinu pravim vlasnicima pa nek oni raspolažu tom imovinom ,pa ko misli prodati nek sam odlučuje o tome. Država i opštine nemaju pravo da iznajme i prodaju tuđu oduzetu imovinu ,s ozirom da je na snazi zakon o restituciji.

OSTAVITE KOMENTAR