15.1% mladih probalo drogu

Srbija je ove godine krenula u borbu protiv zloupotreba droga. Strategija za borbu protiv droga doneta je za period od 2009. do 2013. godinu, kao i Akcioni plan za borbu protiv zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

Slika

Akcija pod nazivom "Ujedinjeni protiv droge", usmerena ka uspostavljanju poverenja između dece i roditelja daje rezultate. Svaki veći grad, do sredine sledeće godine, treba da dobije centar za lečenje bolesti zavisnosti. Prošle godine je pokrenuta kampanja "Ujedinjeni protiv droge", koju u Srbiji finansira Evropska unija, a ima za cilj da edukuje mlade, roditelje, nastavnike o rizicima i posledicama zloupotreba druga.

Tačan broj obolelih od upotrebe opijata i narkotika u zemlji se ne zna, a pretpostavlja se da ih je oko 25 hiljada. Kampanja je usredsređena na mlade ljude od 16 do 24 godine. Radi se najviše na uspostavljanju poverenja između dece i roditelja i negovanju takvog odnosa.

Slika

Narkomanija je bolest centralnog nervnog sistema i može da obuhvati sve organe, pa se mora lečiti na adekvatan način. Lečenje traje dugo – dve, tri i više godina.

Prvi put na nacionalnom nivou sprovedeno je Evropsko školsko istraživanje (ESPAD) o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima, kaže Načelnica centra za prevenciju ZZJZ Subotica, Nada Kosić Bibić. Anketirano je 6553 učenika prve godine srednje škole, nakon čega su dobijeni rezultati:
46% mladih uzrasta 16 godina je popušilo bar 1 cigaretu,
89.1% popilo je bar jedno piće,
42.2% jednom se napilo,
15.1% je upotrebilo neku ilegalnu drogu,
6.7% mladih je bar jednom probalo marihuanu i 7.6% je koristilo sedative bez lekarskog recepta.

Prema istraživanju Narkotici u Srbiju od anketiranih građana starosti od 15 do 59 godina:
10.9% koristilo je neku ilegalnu drogu,
10.7% kanabis i 1.9% ekstazi.

Populacija starosti od 15 do 34 godine:
19.2% koristolo je neku ilegalnu drogu,
18.9% kanabis i 3.8% ekstazi.
Prosečna starost prvog korišćenja droge je 18.6 godina.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: