150 godina reformatorske crkve u Subotici

Za vreme vladavine Marije Terezije gradska vlast je samo građanima rimokatoličke veroispovesti dozvoljavala naseljavanje u Subotici. Zato je naseljavanje protestanata počelo početkom 1800-tih godina. 1805. godine beleži se 8 vernika reformatorske i 5 evangelističke veroispovesti.

reformatorska crkva u subotici baranji
Verska zajednica danas okuplja oko 500 duša i pripada joj još 7 zajednica u dijaspori, gde živi mnaje vernika reformatorske crkve: Ada, Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Horgoš, Čantavir, Bački vinogradi i okolina ovih naselja.

U početku je duhovnik/pastir iz mesta Kiškunhalaš služio male subotičke protestantske zajednice, kako evangelističke, tako i reformatorske vernike. Kako je zajednica rasla, dve verske zajednice su se razdvojile, sagradivši posebne crkve, ali je dobar bratski odnos ostao sve do današnjih dana.

Mala reformatorska zajednica je vodila ne malu borbu, da bi za sebe izgradila sopstvenu crkvu.

Prva crkva koju su osvetili 1900. godine, stajala je pored današnje mlečne pijace, a morala je biti srušena zbog uređenja grada.

reformatorska crkva u subotici
Sadašnja crkvena zgrada je podignuta i predata na upotrebu 1970. godine za vreme službovanja Lajoša Pota, koji je više od 40 godina bio omiljeni sveštenik zajednice. Pre njega službovali su sveštenici Aron Siladi, Lajoš Terek, Antal Benedek, Laslo Barši, Šandor Kovač i Žigmond Kek. Nakon njih službe obavlja Emil Pot, a potom Katalin Reti Šuranji. Duhovnik, odnosno pastir je trenutno Laslo Bela Banjai, sveštenik rodom iz Trgu Mureša (Rumunija), koji vodi reformatorsku zajednicu u Subotici.

Bratske zajednice su nam Kiškunhalaš (Mađarska), Segedin (Mađarska), Vorden (Holandija) i Balvanjošvaralja (Transilvanija – Rumunija).

Zahvalni smo Gospodu što smo doživeli ovu godišnjicu, zahvaljujemo se saradnicima, onima koji nas podržavaju, članovima naše verske zajednice za do sada pređeni zajednički put i s verom gledamo u budućnost.

„Juče je prošlo, današnji dan je dar, a sutra: Gospod će pomoći!“

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. didi kaže:

  „osvetili crkvu“?Šta vam to znači?Kome i za što su se osvetili s crkvom?Kakve veze ima crkva s nečijom osvetom?

 2. zorandjala kaže:

  Mi pravoslavci to kazemo OSVESTALI, To si mogao i ti da shvatis da si hteo,ili?

 3. Kertvaros kaže:

  @ didi,

  Dobra primedba. Osveta, je jedno a osvecenje sakralnog objekta je nesto sasvim drugo.

 4. didi kaže:

  Ako se radi o konsakraciji onda bi valjda bila „posveta“.

 5. stormwatch kaže:

  Ako cemo pravo za pravo, i danas treba ograniciti naseljavanje onih koji sebe smatraju Hriscanima. Samo Katolicima i Pravoslavcima da bude dozvoljeno, jer su to jedine dve Hriscanske Crkve po pravilnim ucenjima, ovo ostalo su otpadnici.

 6. Kertvaros kaže:

  Kosakracija ne postoji, konsekracija postoji, ali samo u katolickoj crkvi i ma jedno sasvim drugo znacenje od osvecenja sakralnog objekta, a to je religiozni ritus koji poznaju manje-vise sve religije.

 7. didi kaže:

  Dakle,neverovatno.U XXI veku ima ljudi koji bi birali vere koje su dozvoljene i koje nisu.Iako osobno smatram da je protestantizam slepa ulica nebi mi nikad palo na pamet da im nešto zabranjujem.Uostalom,ta sloboda je i zakonom zagarantovana.Crkve reformacijske baštine su ipak bliže izvorima nego n.pr Jehovini svedoci ili mormoni.Ti su stvarno „odlepili“ po mnogim stvarima.

 8. stormwatch kaže:

  @didi

  Kako, sta to cujem? Ne svidjaju vam se podele u 21. veku? Ali su vam se gospon Didi svidjale neke druge podele u 20. veku….

 9. Andrea kaže:

  stormwatch, otpadnik si ti, gov…u jedan, jer mene kao pripadnika pomenute crkve vredja sto ovde jedan nula od coveka pise, a vi dragi iz gradsubotica.co.rs mozete se stiditi sto objavljujete komentare nalik stormwatchovih

 10. stormwatch kaže:

  @Andrea

  Jesu li te tako lepo naucili u tvojoj otpadnickoj Crkvi da pricas o drugima? Ako na nedeljnoj bazi ovde njih par sto se javlja mogu da pricaju svakave bljuvotine o Katolicima, a da se to nista ne cenzurise, i ako se ovde skuplja desnoextremisticka bagra koja promovise nacizam onda je to uredu….samo istina nije u redu.

 11. Andrea kaže:

  @stormwatch, mislim da si otpad od coveka, opet si pokazao, svaku vest komentarises i iznosis svoje gluposti, tipicna si st..a koja misli samo da on valja,ali si kao i vecina, i sram te bilo sto tako komentarises ne boj se Bog vidi sve

 12. stormwatch kaže:

  @Andrea

  Jeste, bas je u tome i problem sto Bog vidi sve. A vidi i odnos i misljenje prema izbeglicama koje je sa extremnom dozom nacizma, fasizma i besa neslucenih razmera bilo propraceno pre dva meseca ovde. Ja ne mislim da valjam nesto posebno mnogo, ali isto tako znam da vi ne valjate….vi kao celokupna zajednica….

OSTAVITE KOMENTAR

29 + = 38

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: