16 godina se skrivao na tavanu

Na tavanu kuće svoga oca, zemljoradnik Franjo Stipić star 42. godine, skrivao se kao dezerter punih 16 godina. Kada je otkriven te 1961. godine, bio je u teškom psihičkom stanju, i dalje uz naoružanje koje je zadužio u vojsci (puška, revolver, osam bombi i 130 metaka), koje je već bilo potpuno zarđalo i neupotrebljivo.

Kada je januara 1945. nestao iz svoje jedinice koja se nalazila na frontu, svi su bili ubeđeni da je poginuo u akciji kao i mnogi tada.

8. vojvođanska brigada vodila je borbe na Batini i Bolmanu. Kada se jedinica našla u mađarskom mestu Berend na odmoru, Franjo Stipić više nije bio na brojnom stanju.

 

Odlazak na front

Njegov ratni put je počeo 1941. godine kada ga je kapitulacija jugoslovenske vojske zatekla u uniformi Kraljevine. Zarobljen je od Nemaca i odveden u ropstvo odakle se vratio novembra te godine. Međutim, rat nije bio gotov za njega kako je mislio.

10. oktobra 1944. partizani su oslobodili Suboticu i izvršili mobilizaciju za front u Sremu i na Dunavu. Franjo je još jednom obukao uniformu ali nije izdržao do kraja. Pobegao je sa fronta kod svog oca i narednih 16 godina osudio sebe na zatočeništvo na tavanu i u jednoj jami ispod čardaka za kukuruz. Poznanici i rodbina su bili ubeđeni da je poginuo sve dok 16 godina kasnije nije slučajno otkriven potpuno utučen i iscrpljen.

 

Na uglu Štrosmajerove i Matka Vukovića 1944.g

Na KorzouKOMENTARI

 1. zsare kaže:

  Sta je bilo sa Franjom na kraju?

 2. Pere popay kaže:

  Partizani su bili jedini likovi sa ovog prostora koji su se borili protiv fasizma (kao sto to citav svet zna fasisti su bili losi momci – negativci)! I ako je fasizam i te kako danas digao glavu u Srbiji, malo ljudi ima m… da se bori protiv fasizma! Nije da nam opet fali peta licka, ili 7 proleterska ali su lose stvari toliko relativizirale da se ‘ladno prelazi preko zla, a u najgorem slucaju zlo je i opste prihvacena stvar!

  I mene interesuje sta se zbilo gospodinon Franjom Stipicem nakon sto su ga nasli? 

 3. Vladi kaže:

  Gledam pa ne verujem. Na cetvrtoj slici gledam zgradu koja i dan danas ima istu fasadu.

 4. Lansky kaže:

  Svi na izbore
   

 5. Pere popay kaže:

  @ Vladi 
  Ako sam dobro razumeo komentar, u tome je i stos. Sacuvati ambijent starog dela grada, a urbanizovati delove grada kao sto su M. Sedmica, Zorka, Pescara, N. Selo …. itd. A ne raditi kao sto su ovi urbanisticki vandali radili u proteklim godinama!!

 6. Paja patak kaže:

  Hocemo jos prica i slika o Subotici i njenim borcima u wwII!   Ima li ikakvih pisanih dokumenata o streljanju boraca na prozivci?   Cule su se samo price a ako ima prica mora biti i nekih dokumenata!pozz

OSTAVITE KOMENTAR