16. World music festival

Danas počinje Etnofest, muzički događaj bez presedana u našem gradu, koji već 16 godina donosi najraznovrsniji i najkvalitetniji muzički program u kojem subotička publika ima mogućnost da uživa. U kontinuitetu i nepokolebljivo insistirajući na muzičkom profesionalizmu, dokazano iskrenih namera bavi se kulturom i isključivo kulturom, bez namere podilaženja ili prilagođavanja trenutnim kulturnim, društvenim pa i političkim trendovima.

Etnofest je u isto vreme i muzički događaj sa posebnim statusom na teritoriji Srbije, u domenu world music-a odnosno muzike sveta, što bi bio ispravan srpski naziv za ovaj muzički poližanr. Ovaj put, festival se održava na više lokacija u Subotici i na Paliću, a počinje danas, 20. juna u 17 časova, kulturnim forumom na temu “Prostora razmene”. Nadalje, u tri koncertne večeri na festivalu nastupaju umetnici iz 11 zemalja (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Izrael, Španija, Grčka, Belgija, Francuska, Ukrajine, Austrija i Čile), a završni dan (23. jun) predviđen je kao muzički piknik uz neformalnu saradnju naših gradskih i gostujućih umetnika. Etnofest nas ovaj put vodi muzičkim stazama koje donose tople ritmove iberijskog poluostrva i uopšteno – latino sveta, zatim jedno putovanje od Bliskog Istoka, preko Anadolije i severne Grčke, do Balkana i Panonskog basena.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i prisustvo savremenih evropskih trubadura, putujućih world music izvođača koje je Udruženje Etnofest u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije, Francuske, Mađarske, Srbije i Ukrajine, okupilo u okviru projekta “Trubaduri 2020”. Ovaj projekat se realizuje u okrilju programa Kreativna Evropa.

Ulaz na festival je kao i predhodnih godina (na žalost) besplatan, ali će preporučeni dobrovoljni prilog po koncertnoj večeri biti 200 dinara.

Kratak program festivala i više o izvođačima pronađite u rubrici Dešavanja.

Detaljne informacije dostupne su na: www.facebook.com/etnofestetnofestKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR