1,7 milijardi dinara subvencija za novi stan

Banke će u narednih nedelju dana početi sa primanjem zahteva za ovogodišnje subvencionisane stambene kredite, pišu Novosti.

 

Vlada Srbije je pred kraj prošle godine donela uredbu po kojoj je za 2013. godinu predvidela dotacije u iznosu od 1,7 milijardi dinara, što može da “pokrije” oko 2.500 stambenih zajmova. Da podsetimo, prošle godine je odboreno 2.374 subvencionisana stambena zajma, a 2011. godine 2.153.

Novine u ovogodišnjem programu subvencionisanog stambenog kreditiranja su:

 

– povećava učešće građana sa 5 na 10 odsto,

– država izdvaja 10 odsto beskamatno, dok je prošle godine izdvajala 20 odsto.

– rok od podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni kredit do njegove isplate smanjuje sa 84 na 40 dana.

– bankarska marža i dalje je limitirana na 4,57 odsto, dok se menja samo vrednost euribora.

 

“Posle istraživanja smo došli do podataka da građani uglavnom izdvajaju veće učešće od propisanog. Prosek je oko 17 odsto, a prema ranijim uslovima izdvajalo se samo pet odsto. Sa povećanjem učešća omogućava se da se odobri više subvencionisanih stambenih zajmova” – ističe Saša Jovanović, v. d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita

 

Građanin podnese zahtev za kredit banci, a ona prosleđuje NKOSK koja priprema ugovor, šalje ga na overu Ministarstvu finansija, a zatim vraća banci koja, posle upisa hipoteke isplaćuje zajam. Uz to, kako kaže Jovanović, posle svake etape, klijent dobija SMS dokle se stiglo u odobravanju njegovog stambenog zajma.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR