170 prekobrojnih, nepoznat broj nepotrebnih

Skupština Grada Subotice usvojila je na jučerašnjoj sednici, odluku o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu koje će njihov broj biti smanjen za oko 170. Tako će u svim javnim službama sada na neodređeno vreme ostati nešto više od dve hiljade radnika.

Gradska kuca - plava (3)
Kako se uopšte došlo do ovog broja „ viška“ zaposlenih? Da li je javnost prethodno bila obaveštena o sistematizaciji svih radnih mesta u svim javnim preduzećima i ustanovama? Aktuelni saziv lokalnog parlamenta ,svakako nije odlučivao o svojim otkazima, jer su mnogi od sadašnjih odbornika zaposleni u tim istim javnim preduzećima , često, na izmišljenim radnim mestima. Pokret „Dosta je bilo“ se zalaže da se u javnim preduzećima uvede sistematizacija koja sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka. Neophodno je da se objavi i ko je trenutno zaposlen na tom radnom mestu (bez imena i prezimena osim za rukovodioce): godina rođenja, pol, kvalifikacije (tačan naziv upisane i završene škole, datum upisa, datum diplomiranja, prosek, radno iskustvo sa nazivom poslodavca i radnog mesta pre zaposlenja) i datum zaposlenja. Građani treba da imaju uvid i u kvartalne radne učinke svih zaposlenih po sistematizaciji, uključujući i pokrenute disciplinske postupke.

Transparentnost podrazumeva i kvartalno merenje plana poslovanja i objavljivanje izveštaja o radu. Tek nakon ovako objavljenih podataka videla bi se pravo stanje u javnom sektoru. Tako bismo saznali da višak sigurno ne čine baš svi od ovih 170 uskoro bivših zaposlenih, već bi možda došli do nekih drugih 170 ,a verovatno bi taj broj bio i daleko veći.
Uskoro će izbori. Biće to dobra prilika da građani iskoriste svoju moć i daju otkaz svima koji decenijama unazad zloupotrebljavaju poverenje svojih birača. Dosta je bilo.

 

 

Pokret „Dosta je bilo-Subotica“KOMENTARI

 1. nekoime kaže:

  sta je to „pokret „dosta je bilo““?

 2. Moje ime kaže:

  @neko ime
  To je Pokret koga se vi naprednjaci najvise plasite. Ako ne verujes, pitaj gazdu.

 3. suboticanin kaže:

  To je Terek Zoltan portir sa bazena……

OSTAVITE KOMENTAR

22 + = 31

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: