Izjava za javnost predsjednika DSHV glede sastanka sa Vučićem

Izjava za javnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini glede sastanka u Predsjedništvu Srbije između predstavnika hrvatske nacionalne manjine i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

U utorak 20. veljače u Predsjedništvu Srbije održan je sastanak izaslanstva Hrvata u Srbiji s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem čija je glavna tema bila društveni položaj Hrvata u Srbiji. Delegaciju Hrvata u Srbiji činili su Tomislav Žigmanov (predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji i narodni zastupnik), Darko Sarić Lukendić (predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća) i Darko Baštovanović (međunarodni tajnik HNV-a), a sa srbijanske strane delegaciju su činili Aleksandar Vučić (predsjednik Republike Srbije), Nikola Selaković (šef kabineta predsjednika RS), IgorMirović (predsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine), Ivan Bošnjak (državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave), Nemanja Stevanović (državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova), Miloš Vučević (gradonačelnik Novoga Sada) i Bogdan Laban (gradonačelnik Subotice).

Nakon što je zahvalio na dosadašnjim naporima i ostvarenim rezultatima, otvorena pitanja i problem hrvatske nacionalne manjine izložio je Tomislav Žigmanov i to u rasponu od pitanja sudjelovanja Hrvata u procesima donošenja odluka i razmjerne zastupljenosti u javnom sektoru, preko izazova s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji u ostvarivanju manjinskih prava, napose u području kulture i obrazovanja, te o problemima vezanim uz komunalnu infrastrukturu u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati, povratu imovine Katoličkoj crkvi i hrvatskim udrugama kulture te pitanjima vezanim uz suočavanje s prošlošću, to jest protjerivanje Hrvata iz Srijema i Bačke devedesetih godina prošlog stoljeća.

Na samom početku razgovora predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako se komunikacija između najviših državnih tijela i dužnosnika Republike Srbije s predstavnicima i tijelima hrvatske manjinske samouprave ubuduće mora održavati kontinuirano. Na taj način pozitivno je razriješen jedan od najvećih problema za hrvatsku manjinu, a to je odsustvo institucionalne komunikacije. Aleksandar Vučić je rekao kako je njegov cilj kao predsjednika Republike da se položaj Hrvata sustavno unaprijedi, a da je prvi korak k tome uspostavljanje stalne komunikacije i rješavanje prvih konkretnih otvorenih pitanja koja su postavili predstavnici Hrvata u Srbiji. Predsjednik Vučić je posebno naglasio kako u Srbiji Hrvati ne smiju više imati osjećaj ugroženosti, da oni nisu nikakva prijetnja ili smetnja, te da će se osobno posvetiti unaprjeđivanju društvenog položaja pripadnika hrvatske zajednice te integraciji Hrvata u srbijanskog društvo.

Od konkretnih otvorenih pitanja dogovoreno je rješavanje sljedećeg – obnova mosta na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav u šumi Šmaguc u Monoštoru te Doma kulture u Donjem Tavankutu, Vlada Srbije će osigurati i dodatna sredstava kako bi se ušlo u posjed i stavila u funkciju Spomen kuća „Josipa Jelačića“, predsjednik RS je naložio svojim suradnicima da se pronađe model za rješavanje pitanja povrata Hrvatskog doma HKC „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice. Dogovoreno je otvaranje lektorata na hrvatskom jeziku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu u što kraćem roku te proširenje razreda na hrvatskom i u Medicinskoj srednjoj školi u Subotici. Dogovoreno je uspostavljanje dijaloga s predstavnicima Katoličke crkve u Srbiji, Vlada AP Vojvodine bit će pokrovitelj ovogodišnje Dužijance te će se intenzivirati prisutnost visokih državnih službenika na manifestacijama i svečanostima hrvatske zajednice u Srbiji. Bilo je riječi o pružanju potpore već postojećoj suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Srpskog narodnog vijeća te da se za to osiguraju i adekvatna sredstva za hrvatsku manjinu. Grad Novi Sad će primjerenije financirati programe i projekte Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina. Glede sudjelovanja Hrvata u procesima odlučivanja, bilo je riječi o tome da se u radu Pokrajinske vlade iznađe mogućnost za angažiranje predstavnika Hrvata u pokrajinskim tajništvima. Predsjednik Srbije je najavio i veće uključivanje Hrvata u policijske organe RS, posebice kada su u pitanju kvote za upis na policijsku školu u Srijemskoj Kamenici. Na koncu, dogovoreno je da se započnu razgovori i s obilježavanjem mjesta stradanja Hrvata u Srbiji tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, pri čemu će hrvatska zajednica predložiti način na koji će se obilježiti stradanje kao i u kojim mjestima.

Ozbiljnost pristupa i namjere predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se počnu rješavati konkretni problemi s kojima se suočavaju predstavnici hrvatske zajednice potvrđen je i odlukom da se naredni sastanak održi za manje od mjesec dana kako bi se evaluiralo ono što je urađeno iz prethodno navedenih točaka, kao i da se identificiraju i druga postojeća otvorena pitanja.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a



KOMENTARI

  1. bisztos kaže:

    Drugim rečima,Mirko Bajić postaje beskućnik,iliti isprdak.A „pridsidnica“ će groktiti još samo po komšiluku.Odoše s „bunjevačkom nacijom“ politički ukurac.Voline neopevane.Prosto se čovek pita jesu li i sami verovali u ono što su zastupali.

  2. croat kaže:

    Bisztos jer tebi Bajic izgledao kao neko ko u ista veruje osim u ono kako svoju guzicu udomiti. A o pridsidnici, koliko je jadna, nema sta ni divaniti!

  3. Pravdoljub kaže:

    Saradnja sa RKC??? SVE SE MOŽE TOMISLAVE-ali shvati čovče Božiji da se sa Morkanom nakraj iztač nemož pa zato nam je i prazna Crkva di si i ti kršten. Sredi da taj čovik ode iz sela, nastaće sloga među svitom. Ovo što si napiso okej je dsobro je ali taj čovik unišćava selo i sirotinju sa saranama od SEDAMNAJS hiljada dinara. Pa čovče o tim divanite malo.

  4. u inat svima kaže:

    I sve to ce dobiti croati .. samo da bi neko selo u Lici MOZDA dobilo struju!!Lepo je trgovao onaj nas krkan ……..bas lepo!!

  5. croat kaže:

    U inat svima , ma nesekiraj se necemo mi nista pametno dobiti, koji obican gradjanin je od macehe Srbije ikad ista dobio.

  6. u inat svima kaže:

    ..@..croat … paaaa i to je bolje nego da te obradjuju srbosjekom .. u tvom slucaju croatosjekom !!Za razliku od “tvoje“ macehe “nasa“ se pokazla vrloooo vrlooo mastovita u davanju i oduzimanju!!

  7. Mister No kaže:

    Lijepa naša domovino,oj junačka zemljo mila..
    Tamo daleko,tamo daleko,daleko od mora,daleko od mora..
    – Predratni mix grupe Belo Dugme.

  8. kk kaže:

    Dali neko zna ko je bio Robert William Seton Watson?

  9. stormwatch kaže:

    Moram i ja nesto dodati, rece mi pre neki dan drug koji je prisustvovao Svetoj Misi u franjevackoj Crkvi prosle godine, da su se Mirko i njegova Hard core „bunjevac sam i nisht drugo“ skupina pojavili na toj Svetoj Misi i ostali celu duzhinu iste i da su pivali zakljucnu Shansonu.

    E, sad…zna se da svako dobro Krschansko Cheljade mora ostati do Kraja Mise, pa cak i posle kraja oficijalnog dela, da bi jos malo dalo zahvalu dragom Bogu i provelo par minuta u tisini. Ali ova kuriozitetka je veoma kuriozivna, jer se na kraju Mise Pivalo Sveta Majko – Kraljice Hrvata….na koji se niko od Mirkovih supratilaca, pa ni sam Mirko nije ni najmanje brecnio, nego su fino pivali zajedno. Btw. Ta pesma je u originalnu Sveta Majko – Kraljice Krschana, i tako mnogo lepse zvuci nego davati Svetinji religiozni predznak, posto Bogu apsolutno nisu bitni ni nacija, ni nacionalizam ni lazni patrijotizam, ali je cinjenica da je Mirko i svita pivao i uzivao u tom textu. Elem, srica za Mirka i svitu, da je Leopold jos uvek fizicki na zemlji sa nama, Bajic i njegova svita bi leteli naglavacke iz Franjevacke Crkve. Ta ljudina nikad nije trpela Jerkove u bilo kakvom obliku, makar kako se pravili da su virni, poshteni i fini.

  10. Bunjevac kaže:

    Hrvatske katoličke pjesme „Zdravo djevo“(dio koje je i tekst rajska Djevo kraljice Hrvata) i „Do nebesa nek se ori“ napisao je svećenik,isusovac Petar Perica kojega su partizani strijeljali na otoku Daksi kod Dubrovnika u listopadu 1944.godine.Njegovi ostaci ekshumirani su 2010.i DNK analizom je potvrđen njegov identitet.Nakon toga su njegovi posmrtni ostaci dostojno sahranjeni na dubrovačkom groblju Boninovo.

  11. stormwatch kaže:

    @Bunjevac

    E vidte bunjevac, to je bash i problim jer za vas postoje Hrvatske Katoličke Pjesme…to znaci da niti ste Katolik niti Hriscanin….biti Katolik je univerzalna vera, ona nema nit naciju, nit desnicharsku ideologiju, nit njeni svecenici skrope zastave sa kukastim krstovima, niti spevavaju nacionalisticke pesme pakujuci Boga u njih….triba malo skontati sta je to prava vera i sta se vezhe pod pravom verom. To je mozda 0.2% onih koji sebe nazivaju il Katolicima il Pravoslavcima il Hriscanima skontalo.

  12. Bunjevac kaže:

    storm,blago rečeno lupate gluposti.Ne poznajete bit katoličkog univerzalizma.Katolička crkva je nadnacionalna,ali nije anacionalna.Svi narodi sa svojim identitetima,a ne bez njih,(pa dakle i Hrvati)su dio sveopće crkve.Kad bi uvjet katoličke vjerodostojnosti bio identitetsko raskorjenjivanje naroda dobili bismo neki globalni totalitarizam,ili neku sektu poput jehovaca,a ne izvorno kršćanstvo.Ne petljajte „kukaste krstove“ u priču o katoličkoj crkvi jer oni s njom nemaju blage veze.

  13. stormwatch kaže:

    @Bunjevac

    E koliko elementarnih gluposti moze ovde covek da procita od takozvanih poznavaoca vere…to je fantazija.

OSTAVITE KOMENTAR

63 + = 69

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: