Prsluk za spas Miličinih pluća

Subotičanka Milica Oklobdžija, učenica trećeg razreda OŠ “Sečenji Ištvan”, odličan je đak i talentovana je za gimnastiku. Okružena je drugarima i uživa u svakom danu detinjstva. Na prvi pogled, niko ne bi ni pomislio da svaki njen dan počinje i završava se lekovima i inhalacijama, da je često u bolničkoj postelji, jer se od rođenja nosi sa teškom bolešću – cističnom fibrozom, koja napada pluća, pankreas i jetru.

Borba ove desetogodišnje devojčice počela je već prvih dana po izlasku iz porodilišta, kada su njeni roditelji Tamara i Miroslav primetili da ne napreduje u težini. Na Odeljenju pulmologije, posle tri meseca analiza, potvrđeno je da se radi o cističnoj fibrozi.

– Tada smo prvi put čuli za tu bolest, tešku i neizlečivu, a lekari su nam otvoreno rekli da naše dete neće živeti dugo, da je životni vek ograničen, jer se nikad ne zna kada može da se pogorša stanje pluća – kroz suze priča Tamara. – Ne mogu opisati kako smo se tada osećali. Stanje šoka zamenili smo čvrstom odlukom da našem detetu pružimo sve kako bismo joj olakšali život sa ovom opakom multisistemskom bolešću.

Iako živi punim plućima, da bi uopšte disala Milici je neophodna svakodnevna inhalacija, nekada i više puta dnevno, a kako pankreas ne luči enzim za varenje i pre svakog jela mora da ga unese da ne bi izbacila hranu.

– Najveći problem su upravo pluća, a specijalni drenažni prsluk bi pomogao da se njena pluća sačuvaju, da ostanu što duže zdravija. Prsluk se nosi 20 minuta dnevno uz inhalaciju, ima u sebi motoriće koji vibriraju i to pomaže u iskašljavanju – objašnjava otac Miroslav. – Prsluk i antogena drenaža, odnosno vežbe disanja, pomoći će da izbaci taj sekret koji se stalno stvara, a koji je gust i lepljiv i teško se izbacuje i zadržava u plućima. Može da se naruči kod nas, uvozi se iz Amerike i brzo stiže. Međutim, košta čak 1.275.000 dinara!

U dosadašnjim humanitarnim akcijama za kupovinu ovog prsluka prikupljeno je oko 320.000 dinara. Uz stalne troškove lečenja, koje mesečno dostiže cifru i do 30.000 dinara, roditeljima sa prosečnim primanjima, cifra od skoro milion je sada nedostižna.

– Hvala svima koji su do sada pomogli. Grad nam je dao za terapiju i inhalator, ljudi su uplaćivali na aukciji za oslikano jaje i to nam mnogo znači. Mesečno za njene osnovne lekove dajemo oko 23.000 dinara, a tu su i česti odlasci u Beograd na kontrole i preglede, jer ne možemo za jedan dan sve da obavimo. Po preporuci lekara, poželjno je da koristi i energetsku dohranu, od čega joj se organizam oporavi i ojača, ali ona za tri meseca košta 60.000 dinara i ni to ne možemo da joj priuštimo u kontinuitetu – kažu roditelji. – Milica je svesna svoje bolesti i junački se nosi sa njom. Sada su joj pluća dobro, najviše zbog toga što je jako aktivna preko dana, ali noću kada se smiri iskašljava. Naša jedina želja je da joj sačuvamo pluća, a prsluk je za to sada jedini lek.

ŽIRO RAČUNI

SVI koji žele da pomognu, mogu to da učine uplatom na namenski račun na ime Milice Oklobdžije: dinarski 275-0016218800845-16 i devizni SOGYRSBG IBAN RS 35275001621880084904.

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR