20 miliona dinara za sanaciju Senćanske crkve

Za popravku Senćanske crkve treba izdvojiti samo 10 miliona dinara za toranj, koji je i ranije bio nakrivljen, ali usled olujnog nevremena od pre desetak dana još je više oštećen, a  naneta je i šteta krovu građevine. Inače, Senćanska odnosno Crkva Svetog Jurja je izgrađena u neogotičkom stilu i potrebna joj je hitna sanacija i rekonstrukcija. Treba da se popravi krov, deo crepa i toranj koji je od nevremena još ugroženiji.

Istog dana, gradonačelnik Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja su izašli na lice mesta da se uvere o načinjenoj šteti i kako da pomognu za saniranje štete. Kao, što smo napisali samo za rekonstrukciju tornja koji je metar nakrivljen ka krovu je potrebno 10 miliona dinara i još toliko za sanaciju krova. Župa je dobila plan sanacije i treba samo da stigne novac. Inače, objekat nije saniran od 1926. godine, a zaštićen je kao jedina građevina u Srbiji u neogotičkom stilu. Pomenuti stil je karakterističan za mnoge objekte u Francuskoj.KOMENTARI

 1. Ateista kaže:

  Zna li se možda odakle će „doći“ tih 20 miliona? Ako je u pitanju gradski budžet onda sam protiv (ukoliko to upšte nekome nešto znači). Cenim svačija verska ubeđenja, ali molim Vas da i vi cenite moja. Nemam ništa protiv da vernici sami skupe novac za svoju bogomolju. Ja moj deo poreza iz budžeta radije dajem za bolnicu, školu, knjige za prvake ili besplatni obrok za sirotinju kojoj fali taj jedan kuvani obrok dnevno. Gospodo popovi, prodajte automobile, izdajte deonice, napravite mobu ili se na bilo koji drugi način snađite za sredstva za sanaciju vašeg „radnog mesta“, samo ne uzimajte i ono malo od sirotinje koja nema više ni šta da jede.

 2. djomla kaže:

  Senćanska crva nije samo crkva, ima ona mnogo dublji značaj u gradu narušenog identiteta. Veoma je bitno da se nakon tragedije u centru, grad pozabavi drugim objektima bez kojih Subotica nije ista.

  Bolje da se sada uloži 20 jer će nakon sledeće oluje da bude 100.

 3. Ateista kaže:

  Djomla,

  potpuno si u pravu da bi bez nekih objekata Subotica izgubila svoj identitet. Ali, mislim da Subotici njen karakterističan identitet daju pre svega Subotičani. To je, da Te podsetim, vrsta koja je u izumiranju! Bez njih, džaba ti i crkava i gradske kuće i parkinga i Palića i pozorišta …

 4. Bivsi kaže:

  Nemojte samo nista popravljat proce ko pozoriste !!!

OSTAVITE KOMENTAR