200 firmi bi da radi sa Simensom

Više od dve stotine preduzeća zainteresovano je da postane dobavljač Simensove fabrike vetrogeneratora.

 

Predstavnicima tih kompanija su danas u Subotici prezentovani uslovi, zahtevi, prednosti i mogućnosti pod kojima neko može da postane dobavljač Simensa.

Simens

Direktor Simensa u Srbiji, Tihomir Rajlić, rekao je da će izbor dobavljača trajati između 10 i 12 meseci, nakon čega će izabranim firmama biti ponuđeni dugoročni ugovori, i stabilno i pravovremeno plaćanje i mogućnost "ulaska u globalni svet".

 

"Mi vam sutra nećemo stajati na putu ukoliko se odlučite za ABV, Dženeral elektrik, ili Mercedes, BMW, ili bilo koga ko će vas sasvim sigurno rado primiti kao poddobavljača kad zna da ste prošli sve ono što Simens zahteva", rekao je Rajlić.

 

On je dodao da je kvalitet osnovna vodilja Simensa, ilustrujući bitnost kvaliteta činjenicom da generator proizveden u Subotici mora na visini od oko 150 metara da radi 25 godina.

 

Predstavnici kompanije Simens zainteresovanima su prezentovali šta je sve potrebno da ispune u smislu kvaliteta proizvoda i standarda, kako bi postali njihov dobavljač, zatim osnovne zahteve kvaliteta i bezbednosti i zdravlja na radu, a upriličena je i poseta fabrici, gde je bilo izloženo svih 90 komponenti, tako da su potencijalni dobavljači imali priliku da se detaljno upoznaju sa potrebama ovog industrijskog giganta. U ovaj projekat, kako je ranije najavljeno, kompanija Simens će uložiti preko 10 miliona evra.

 

"Na ovaj način kompanija Simens utiče na rast srpske privrede i razvoj preduzetništva u Srbiji. Domaće firme koje se pokažu kao sposobne da isprate sve zahteve vezane za kvalitet, količine, rokove isporuke koji se od njih budu tražili, moći će da unaprede svoje poslovanje proizvodnjom delova za vetrogeneratore za Simensovu fabriku u Subotici", saopšteno je ranije iz kompanije.

 

Sajam je organizovan u saradnji sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, a uz podršku Ministarstva privrede.

 

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, Milan Knežević, istakao je da je Simensova fabrika u Subotici "izuzetno sofisticirana", te da "pre pripada 22. veku nego današnjici". On je takođe zamolio potencijalne dobavljače da poštuju određena pravila na "svetom privredničkom putu".

 

"Da dovitljivost ne menjamo za sistematičnost, da ne verujemo da je moguće zaobići zahteve izuzetno visokih standarda koji će nam biti postavljeni, da te standarde ispunimo i da jednom, kada uđemo kao poddobavljači u Simensov svet, znamo da ćemo dugoročno biti obezbeđeni i uspeti da stvorimo ono što je jedini put izlaska iz začaranog kruga naše posrnule privrede", rekao je Knežević.

 

On je dodao da će od države biti zatražena finansijska sredstva za podršku naporima preduzetnicima u ispunjavanju zahteva koje pred njih bude stavio Simens.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR