2000 ilegalnih migranata pred Prekršajni sud

Najčešći su prekršaji iz oblasti zaštite prelaska državne granice, bezbednost granice i poreski prekršaji. Samo u avgustu je zabeleženo oko 270 zahteva zbog nelegalnih prelazaka preko granice, rekao je predsednik Prekršajnog suda u Subotici, Ljubo Simić.

 

Broj ilegalnih migranata se ne smanjuje u odnosu na prošlu godinu. Oko 2000 lica je prošlo kroz evidenciju suda. Uglavnom je reč o migrantima iz Avganistana, Pakistana, Indije i Dalekog istoka. Njihov cilj je uvek isti, a to je da odu u zemlje EU, a Srbija im je tranzitna zemlja. Putuju bez dokumenata i kada ih sud procesuira plate novčanu kaznu ili budu u pritvoru.

 

– Što se tiče, prekršaja u saobraćaju broj predmeta je isti kao i prošle godine. Čini mi se da što se tiče Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je donet pre tri godine, poštovan je na početku. Istažni sudija je za pet radnih dana za prekršaj prekoračenja brzine na auto putu procesuirao je 56 učinilaca u prekršaju za prekoračenje brzine, ukupno je za sve naplaćeno je milion i 327 hiljada dinara, određeno 9,66 godina zatvora i propisano 40 kaznenik poena. Manje je kaznenih poena, jer su pojedini vozači bili strani državljani i njima se ne dodeljuju kazneni poeni. Zabeležen je i veliki broj poreskih prekršaja, oko 700. Imamo i dobru saradnju sa komunalnom policijom, zabeleženo je 80 prekršaja, a još 40 je u radu – objašnjava predsednik Prekršajnog suda u Subotici Ljubo Simić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR