Subotički javni toaleti

Nedavno je jedan naš stariji sugrađanin (72 god.), kažnjen kod sudije za prekršaje. Njegov prekršaj je izgledao ovako: Vraćajući se sa jedne sahrane kući, pritešnjen malom nuždom, stigao je do svoje zgrade ali dalje nije mogao. Kako ulaz nije sa ulične strane i nije izložen pogledima prolaznika, prišao je obližnjem drvetu da „pusti pevcu krv“ ali nije primetio da u nedaleko parkiranom automobilu sedi policajac. Predstavnik zakona i reda je bio neumoljiv – prijava! Godine i zdravstveno stanje nisu uzeti u obzir.

A kod sudije je nastavljeno prepadanje ovog starog čoveka. Kazna je 31000 din! Ipak, sudija je meka srca i snižava kaznu na 7000 a zbog korektnog držanja prema policajcu, na uplatnici je pisalo 3600 din. Građanin smatra da je dobro prošao, jer mu je još pred očima ona cifra od 31000.

Sad kad znamo koliko može da nas košta nuždenje izvan za to predviđenog mesta (uz krotko držanje prema policajcu), da vidimo šta nam se pruža kao pribežište za tu nevolju.

Po tom pitanju, novosti nema od davnih dana. Onaj kome nije nezgodno, uleteće u neki od kafića, spreman da istrpi prezrive poglede, a ostali…

Javni tolaleti su odavno zatvoreni, ako izuzmemo onaj kod gradske kuće koji je bio renoviran zbog blizine ulaza u Gradsku kuću.

Izvol'te molim

WC kod Sinagoge, postavljen ovde zbog blizine pijace, nasađen je na najgore mesto. Početak zelene aleje je bio kao nacrtan za neki spomenik. Kada se tražila pozicija za Sv Florijana dvadesetih godina, to mesto je bilo prvo na listi želja. Druga stvar je ulaz u Sinagogu koji je morao imati kudikamo plemenitiji okoliš. Zatvoren je odavno.

WC u Matije Gupca je uspomena na staru pijacu i autobusku stanicu. Danas upotpunjuje sliku tog dela ulice koji u ovo doba godine izgleda kao da je iz zemalja trećeg sveta.

Za Betmena i Spajdermena

Predratni tipski javni toaleti u SuboticiKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Trebalo bi na vise mesta po gradu postaviti plasticne montazne nuznike, narvno i da se redovno odrzavaju.

 2. Anonimni kaže:

  samo nam još plastični nužnici fale… to bi upotpunilo sliku grada…

 3. Masha kaže:

  I pored toaleta u blizini gradske kuce, gradjani najvise vole da svrate u zgradu „socijalnog“ i tamo obave sve sto imaju bez troskova i ostavljajuci nered iza sebe!!!

 4. artwork kaže:

  U Beogradu u najužem centru pored Narodnog pozorišta postoji javni izuzetno prometan toalet koji je raltivno čist s obzirom na gust saobraćaj, redovno se održava i DŽABA JE.

 5. Johan kaže:

  Sta reci kao i za sve ostalo u ovoj drzavi kazne i pravila su propisana ali uslove niko ne mora da obezbedi !

 6. mevetovic kaže:

  takvi kakvi su nam javni toaleti to je ogledalo onih koji godinama unazad vode gradsku upravu i u čijoj nadležnosti su ovi objekti. mogao bih postaviti nekoliko fotografija koje smo snimili sa komunalnim nadzornikom i članom komisije gradske uprave za građevinarstvo i poslovni prostor u kakvom stanju su objekti kod Sinagoge i M. Gupca bili pre no što smo izdali nalog da se očiste i obezbede kako se neovlašteno ne bi koristili. Te fotografije su svedočenje o tome u kakvom gradu živimo, govore o špricevima i fekalijama na stepeništu i nesnosnom smradu na 50 m od Sinagoge apoteke parkinga gimnazije. Građevinska i komunalana inspekcija naložile su trajno zatvaranje objekata i na tome se stalo. Dogodilo se to 2004 godine. U međuvremenu nekolicina nas uradili smo veliki deo pripremne dokumentacije za izgr. novih primerenih objekata vremenu.. ali… uostalom koga je to briga… Bezpovratni novac koji je ponudilo Ministarstvo ekon.i reg. razvoja gradovima koji imaju teh. dokumentaciju za izgradnju obj. javne higijene nije izkorišten jer GLAVNi nije dopustio izradu projekta kom 1.. I koga je uopšte briga za to i da li će ikome pasti dlaka sa glave zbog ove slobodno se može reći AFERE. Lica sa potrebama, majke sa malom decom ili bebama neka se snalaze.. E moje bazendžije i pozorištarci latili ste se igranja gradom i gradskim parama.. A kako je ovo rešeno u drugim gradovima, okruženju ili u Australiji… bolje da ne postavljam fotografije. Ovde vlada srednji vek a imamo želju da budemo turistička destinacija . 🙂 jednom rečju GROZNO

OSTAVITE KOMENTAR

10 + = 13

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: