21.mart – Dan šuma i Gorana

Ujedinjene nacije su ovu godinu proglasile godimo zaštite šuma. Vojvodina spada u najmanje pošumljena područja u regiji čija se šumovitost procenjuje na oko 6 odsto, a trebalo bi da bude 14 odsto! Na severu naše zemlje pojedine opštine i gradovi nemaju čak ni jedan procenat pod šumama.
"Ekonomsko funkcionalizovanje i zaštita šuma u Srbiji biće prioritet u narednom periodu. Vlada Srbije i ministarstvo na čijem sam čelu, ima plan kako da napravi iskorak u oblasti šumarstva u toku 2011. godine. Prioriteti će ostati pošumljavanje i zaštita šuma od požara i štetočina"- rekao je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Slika
Detalj iz Jasenovačke šume

Svetski dan šuma – 21. mart, obeležava se već 40 godina sa ciljem da se podigne svest čovečanstva o značaju šuma koje čine više od 30 odsto ukupne kopnene površine Zemlje i prostiru se na oko četiri milijarde hektara. Odluka o tome doneta je na 23. sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine, što je podržala Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). U proteklih pedeset godina koliko gorani rade i postoje pošumljeno je 300.000 hektara goleti, podignuto 94.983 hektara visokorodnih livada i pašnjaka i 31.307 hektara vanšumskog zelenila.
Pokreta gorana Srbije, osnovan je 1960. godine i reč je o prvom ekološkom pokretu u Srbiji. Akcenat njihovih akcija je bio na pošumljavanju, podizanju vetrozaštitnih pojaseva i obrazovanju najmlađih o značaju zaštite životne sredine.

Rad gorana pre pola veka počeo je "Mesec dana šume", zatim je usledila akcija "Prve generacije" u koji prvaci kad krenu u školu zasade po jedno drvo, a zatim prate kako ono raste zajedno sa njima. Značajne aktivnosti gorana bile su usmerene ka podizanju zaštitnih pojaseva u Vojvodini i pošumljavanje peščare. Godišnje u goranskim rasadnicima proizvede oko tri miliona sadnica od kojih 60 odsto četinara i 40 odsto lišćara.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: