Arbitraža za prečistač otpadnih voda na Paliću

Prečistač otpadnih voda na Paliću, u koji je uloženo 17 miliona evra, još uvek ima samo privremenu upotrebnu dozvolu piše danjasšnji Blic.

.

Investitor, subotički “Vodovod i kanalizacija” holandskoj firmi DHV, izvođaču radova, dao je rok od šest meseci da otkloni nedostatke, kako bi vredna investicija imala stalnu dozvolu za rad.

Iako nije reč o velikim poslovima koje treba završiti, neki sumnjaju da će holandska firma to učiniti na vreme, jer je DHV prilikom gradnje i postavljanja prečistača mnogo puta probijala rokove. U Subotici se nadaju da će Holanđani obaviti posao na vreme, kako ne bi morali da zatraže međunarodnu arbitražu.

.
– Liniju vode smo preuzeli pre dve godine, a liniju mulja pre nešto više od godinu dana i one se i dalje nalaze u probnom radu. Nedavno je komisija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dala pozitivnu ocenu tom delu radova i na osnovu toga možemo da tražimo upotrebnu dozvola. Ali, prethodno treba da se otklone neki nedostaci – kaže Snežana Pejčić, direktorka subotičkog JKP “Vodovod i kanalizacija“.

.

Probijanje rokova
Izgradnja prečistača otpadnih voda mnogo puta je bila predmet rasprava u javnosti. Holandska kompanija DHV se ugovorom obavezala da će postrojenje završiti 2009. godine, ali je više puta probila rokove. Za to vreme bilo je problema sa ispravnošću vode u jezeru, pa su nove, sveže količine dovođene iz Tise.

.

Pejčić dodaje da je većina nedostataka formalne prirode, poput neusaglašenosti oznaka na objektu, a primedbe se odnose i na građevinske dnevnike, te da još uvek nisu napravljena ispitivanja o pouzdanosti konstrukcije.

.
– Još nije izvršeno ispitivanje konstrukcija pod opterećenjem. Ne postoji dokumentacija koja pokazuje kakav je kvalitet ugrađenog materijala. Nije izvršeno ni nasipanje oko objekata na prečistaču, niti je dokazana njihova stabilnost. Nadam se da će izvođač otkloniti sve nedostatke kako ne bismo morali da se obratimo Međunarodnoj trgovinskoj arbitraži u Parizu – dodaje direktorka subotičkog “Vodovoda i kanalizacije“.

.
Iako postoje nedostaci, prečistač je uključen u rad jer su svi mašinski i elektro delovi dobili dobru ocenu.

.
– Prečistač radi po svim standardima Evropske unije i, voda koja se iz njega izliva u Palićko jezero je ispravna – rekla je Snežana Pejčić.

.
Gradnja prečistača na Paliću jedna je od najvećih investicija u Vojvodini. Za nju je subotička lokalna samouprava od Evropske banke za obnovu i razvoj podigla zajam od devet miliona evra. Obezbeđena je i donacija od 4,7 miliona evra, a ostatak novca je obezbedio investitor.

.

BlicKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  A zasto bi holandski DHV isao na tuzbu ako su obaveze iz ugovora ispostovane do kraja???

  Naime istina je da je DHV dobio na realizciju projektovanje precistaca ali,morao je ukljuciti srpskog partnera,podizvodjaca u igru.DHV je izabrao beogradsku konsultantsku firmu Fideco d.o.o kao partnera i sa njima potpisao ugovor pod uslovima iz FIDIC Yellow Book.Fideco je na dan sklapanja ugovora jos uvek bilo domace preduzece u vecinskom vlasnistvu Milosa Svarca.

  Opravdano verujem da holandski DHV NIJE krivac za sve probleme oko precistaca.Renomirana svetska kompanija koja se moze pohvaliti brojnim projektima na najvecim svetskim infrastrukturnim objektima ne moze sebi da dozvoli ne uspeh na tako jednostavnom i za svetske okvire jeftinom projektu kao sto je precistac u subotici.DHV iza sebe ima sledece projekte kao referncu(i brojne druge koje necu navoditi zbog ne dostatka prostora):

  Kompleks tunela i mostova koji povezuju Hong Kong i ostrvo Maccau

  Avenija Kralja Abdula Aziza u Meki,SA

  Projekat zastite od poplava grada New Orleansa

  A1 Biznis park Deventer

  Novi aerodrom u Kunming Xiaoshao u Kini

  Abu Dhabi medjunarodni aerodrom

 2. sima kaže:

  dasHHa se opet javlja i lupeta,pa dokle vise???

 3. Iso kaže:

  Pa ni jedan polski WC im nebi poverio da naprave, jel bi im i tu podizvođač bio kriv.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: