Nezaposleni besplatno kod zubara

Od početka godine, zbog izmena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, svi nezaposleni u Srbiji imaju pravo na besplatne preglede i lečenje zuba. Pravo na besplatne stomatološke preglede i lečenje usta i zuba u državnim ordinacijama uvedeno je od 1. januara ove godine, ali očigledno da nezaposleni o tome nisu obavešteni jer je zanemarljiv broj onih koji su tu mogućnost iskoristili.

.

.

Da bi ovo pravo ostvarili, nezaposleni treba da na info-pultu Nacionalne službe za zapošljavanje uzmu dokaz o nezaposlenosti i navedu razlog zbog čega traže njegovo izdavanje. Potvrda se izdaje odmah. Ona se uz zdravstvenu knjižicu odnosi u Republički fond za zdravstveno osiguranje koji izdaje potvrdu o stoprocentnoj nadoknadi stomatoloških pregleda i lečenja zuba  iz budžeta RFZO. Nezaposleni nemaju pravo na besplatnu protetiku.

.

.

Međutim, ne mogu baš svi nezaposleni da dobiju potvrdu za besplatano popravljanje  zuba. Naime, u filijalama  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potrebno je utvrditi visinu primanja svih članova porodice. Da bi dobio ovu potvrdu primanja moraju biti ispod cenzusa koji za ovaj mesec iznosi 17.136 dinara po članu.

.

Pored nezaposlenih, od Nove godine besplatno kod stomatologa u državnim ordinacijama mogu ići i oni koji su izloženi povećanom riziku oboljevanja. Na besplatne preglede kod zubara mogu ići i maloletnici, studenti do 26 godine, trudnice, majke do 12 meseci od porođaja, stariji od 65 godina, monasi, primaoci materijalne pomoći, korisnici porodične invalidnine, pripadnici romske nacionalnosti bez stalnog prebivališta, kao i žrtve nasilja u porodici i trgovinom ljudima.KOMENTARI

 1. Verka kaže:

  Pa drago mi je zbog njih ali mi je žao što oni koji su zaposleni plaćaju i OBAVEZNO zdravstveno osiguranje a plaćaju i zubara i to ne malo!

 2. ss kaže:

  eh  gluposti!!!! nema dzaba, nista u ovoj drzavi!!!! ili ce mozda izbori????

 3. ildi kaže:

  Drago mi je ali bi jos dodala i one koji su bli ili jesu davaoci krvi!

 4. Nikolau kaže:

  Ja bio na infopultu Nacionalne sluzbe za zaposljavanje i tamo naravno nista ne znaju o tome … 🙂

 5. ko oni kaže:

  pa oni nikad nista ne znaju

  slazem se u potpunosti

  bitno je da se objavi na tv-u da je sve zlatno i sve sija

  kao da se nalazimo “ne daj” boze u svajcarskoj

 6. Stojan kaže:

  Dobra ideja, samo jos da se realizuje!
  SVe, sve ali kog djavola su stavili popove u ovu grupu? 

OSTAVITE KOMENTAR