Svetski dan dece obolele od raka

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Iako u Srbiji ne postoji zvaničan podatak koliko tačno ima dece obolele od raka, procenjuje se da svake godine od nekog karcinoma oboli od 300 do 350 najmlađih, što čini oko dva odsto od ukupnog broja obolelih od ove teške bolesti, rekla je za naš portal  doktorka Zorica Dragaš.

 

– Ne postoji Nacionalni registar ovih pacijenata, ali prema navedenoj proceni Srbija ne odudara od svetske statistike. Savremena terapija, uz uslove lečenja u našoj zemlji, omogućava potpuno izlečenje oko dve trećine obolelih. Dakle više od 60 odsto najmlađih kod nas se izleči od karcinoma, dok je u Americi i zapadnim zemljama procenat izlečenja i do 80 odsto.

 

Važno je naglasiti da postoje oblici raka koje još uvek nije moguće izlečiti, ali savremena nauka može da uspori tok bolesti i produži vreme preživljavanja.

 

Lečenje malih onkoloških pacijenata sprovodi se po određenom protokolu i nema liste čekanja za zračenje. Kod dece se najčešće javljaju leukemija, limfomi, rak na mozgu, bubrezima, mekim tkivima i kostima. Veoma je lako zaključiti da primarna prevencija, odnosno sprečavanje nastanka bolesti, i sada ima ne merljiv značaj.

 

Najznačajniji i najprošireniji spoljašnji faktor rizika za razvoj raka je duvanski dim, odnosno smeša hemijskih supstanci koja se udiše i koja je toksična, kancerogena, radioaktivna, mutagena i koja stvara zavisnost. Poremećaji zdravlja i bolesti (među njima i rak) dolaze posledično, a mogli bi se sprečiti isključivanjem duvanskog dima iz života. Razvoj i sazrevanje organa nisu rođenjem završeni, pa su zato život i zdravlje još ne rođenih i najmlađih najugroženiji – objašnjava doktorka Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 82 = 87

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: