Novi centar za usvajanje i porodični smeštaj

Vlada Vojvodine je donela odluku o formiranju tri nova centra za porodični smeštaj i usvojenje: u Subotici , Novom Sadu i Beloj Crkvi. Predviđeno je da ovi centri budu osnovani do 30. juna ove godine jer je procenjeno da je njihovo otvaranje neophodno.

 

 

Zahvaljujući intenzivnoj kampanji Centra za porodični smeštaj dece i omladine, broj porodica koje žele da na svojoj trpezi naprave mesta za još jedan dečiji tanjirić je utrostručen.

 

 

Mnogo hranitelja, osim humanosti, u ovom obliku brige o deci bez roditeljskog staranja, pronašlo je i dodatni prihod, odnosno redovnu mesečnu zaradu i plaćene doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Jer, zaradu uz pripadajuće doprinose za hranitelje isplaćuje Ministarstvo rada i socijalne politike i vodi se računa o tome da ona bude uredna i na vreme.

 

Novi zakonski propisi kažu da se hraniteljstvom ne mogu baviti porodice koje nemaju stabilne prihode za izdržavanje porodice, odnosno one osobe kojima hraniteljstvo predstavlja primarni izvor prihoda i koje nemaju odgovarajući stambeni prostor za dete. Oko 40 odsto kandidata za hranitelje dobilo je negativnu ocenu Centra za porodični smeštaj. No, čak i oni kojima je hraniteljstvo odobreno su “na posmatranju” jer se na svake dve godine obavlja ponovna procena hranitelja i porodice koje dobiju pozitivnu ocenu stručnjaka za porodični smeštaj dece i dobijaju licence za hraniteljstvo.

 

Manji je broj hranitelja koji se odlučuju za brigu o deci s posebnim potrebama. Naime, deca sa smetnjama u razvoju predstavljaju veliki pedagoški izazov, ali i traže podatnu pažnju. Zbog toga oni koji odluče da ih uzmu u svoje porodice prolaze kroz posebnu obuku za odgajanje ovih mališana. Hranitelji za odgajanje ove dece imaju i posebnu stručnu podršku kroz pomoć psihologa, logopeda, fizijatara i ostalih stručnjaka koji im pomažu da odgajaju ove mališane.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: