400 nemačkih porodica zatražilo povraćaj imovine

Od oko 3.900 vojvođanskih Nemaca, koji se izjašnjavaju kao građani nemačkog porekla, povraćaj oduzete imovine zatražilo je 400 porodica, rekao je za dnevni list “Nacionalni građanski” predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta Nemaca. On navodi da je nemačka nacionalna manjina zadovoljna što zakon o restituciji ne pravi razliku po etničkim i verskim osnovama, ali ne i time što je u Nacrtu zakona 9. mart 1945. godine određen kao datum otkad se računa oduzimanje imovine. Vojvođanski Nemci smatraju da bi taj rok trebalo da bude 21. novembar 1944. godine.

.
– Zadovoljni smo činjenicom da Nacrt zakona tretira pripadnike nemačke nacionalne manjine isto kao i pripadnike drugih naroda, jer smo se pribojavali da će biti diskriminacije na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi. Međutim, nije bilo diskriminacije i mi se iskreno nadamo da će nam biti vraćena imovina po istom principu kao našim komšijama Srbima, Mađarima i Slovacima pošto smo i mi građani Srbije. Nismo zadovoljni datumom od kojeg se računa oduzimanje imovine jer se zna da su imovinu Nemcima oduzimali od oktobra 1944. godine. Dakle, tu je problem, kao što je problem i za one građane koji su imovinu izgubili 1941. godine, kada su takođe nanete velike nepravde i kada su nacisti mnogima oduzeli imovinu. Zbog toga bi bilo pravično da taj rok bude pomeren na 1941. godinu – rekao je Vajs.

.

Autor: E. Marjanov

Izvor: Nacionalni građanskiKOMENTARI

 1. gost kaže:

  mozda i turcima da vratimo sto je bilo njihovo i Austrijancima i Ugarima samo da se oni dogovore ko zeli sta .

 2. Sanja kaže:

  gost:

  mozda i turcima da vratimo sto je bilo njihovo i Austrijancima i Ugarima samo da se oni dogovore ko zeli sta .

  Ne preteruj! Zna se sta je bilo privatno i sta je oteto. Kada su oduzimali, sve je bilo po zakonu i brzo, sada kada treba da se vrati, evo nevolje.

 3. Zbogom Srbijo kaže:

  Treba vratiti, sve sto je OTETO. Inace, sad se vraca, a za 50 god, opet ce se oduzimati. Tako je to istocnoj Evropi.

 4. Axel- Volksdeutscer kaže:

  Što se tiče tog Gosp. Vajsa on uopšte nije Nemac niti se zna ko su mu preci. Što je najinteresantnije da njemu nisu ni uzeli ništa. On je primio samo svoje zvučno ime i prezime pa kad dokaže na osnovu čega je nemac može eventualno pričati u ime nemaca, iako smatram da ima značajnijih ljudi nemačkog porekla u Subotici.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: