45. ZLATNO PERO BEOGRADA i 10. MEĐUNARODNO BIJENALE ILUSTRAC

U Modernoj galeriji Likovni susret Subotica će u utorak, 29. juna 2010. godine u 19 sati biti otvorena manifestacija 45. ZLATNO PERO BEOGRADA i 10. MEĐUNARODNO BIJENALE ILUSTRACIJE u organizaciji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnika i dizajnera Srbije, Beograd (ULUPUDS-a). Izložbu će ispred ULUPUDS-a otvoriti mr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti i kustos izložbe.

Ova najstarija međunarodna slikarsko grafička manifestacija u Srbiji, osnovana je 1959. godine kao jedinstvena godišnja domaća izložba, a kao bijenale je formirana od 1990. godine. 45. Zlatno pero Beograda otvoreno je u Beogradu novembra 2009, a svoj put nastavlja u Somboru i Subotici. Izložba u Likovnom susretu obuhvata preko 120 domaćih i inostranih autora, odnosno predstavlja oko 430 eksponata – ilustracija namenjenih knjigama za decu i odrasle, novinama, časopisima, medijima, crtanom filmu, stripu, reklamama.
Gordana Popović Vasić, autor uvodnog teksta za katalog 45. Zlatnog pera Beograda piše: „ Zlatno pero postalo je smotra crtačke veštine i likovne poetike vezane za svaku vrstu publikacija… Ove mnogobrojne oblasti koje se mogu videti takođe pružaju uvid u tehnike izvođenja. Na izložbi koja u svom nazivu reč „pero“ kao simbol i podsećanje na alatku kojom se pisci i umetnici služe od antike zastupljene su odavno različite tehnike od akvarela i lavirunga do kolaža i fotografije, a računarska mtehnologija omogućila je spajanjerazličitih tehničkih i izražajnih postupaka. Pero je tako postalo samo mentalni oslonac, simbol aktivnosti koja je u poslednjih dvadesetak leta doživela veću transformaciju nego u periodu od Starog veka do 90-ih godina prošlog stoleća… Kod ilustrovanih publikacija bilo koje vrste, odigrava se višestruka komunikacija: pisca i čitaoca, pisca i ilustratora i ilustratora i čitaoca.“
U odnosu na ranije izložbe ovogodišnja beleži značajan porast učesnika iz mnogih zemalja sveta (Estonija, Belorusija, Hrvatska, Grčka, Iran, Italija, Nemačka, Mađarska, Poljska, Rusija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Velika Britanija, Holandija, Portugalija, Slovenija, Republika Srpska, Kipar, Jermenija, Izrael, Slovačka, Japan, francuska, Austrija). Ovde se možemo susresti sa delima poznatih domaćih ilustratora, slikara i grafičara ali i mnogih mladih umetnika koji često odnose i vredne nagrade na ovoj manifestaciji. Ovom prilikom posetioci će moći videti i radove Hode Hadadi (Hoda Haddadi) iz Irana, dobitnice Grand prix-a na 9. Međunarodnom bijenalu ilustracije – Zlatno pero Beograda 2007. i Ejnara Turkovskog (Einar Turkowski) iz Nemačke, dobitnika Grand prix-a na 10. Međunarodnom bijenalu ilustracije – Zlatno pero Beograda 2009.

Carvallio
Slika

Hadadi
Slika

Krsic
Slika

Spikic
Slika

Turkovski
SlikaKOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Slika

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: