Vodeni ponedeljak

Vodeni ponedeljak simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost. Kako običaj ne bi pao u zaborav, folklorna grupa “Vacko” sa Kelebije je organizovala polivače.

 

Drugog dana hrišćanskog praznika Uskrsa uobičajeno je da polivači dolaze u fijakerima i sa muzikom, staju pred kuću domaćina i pitaju imali li devojaka. Međutim, današnji polivači su nešto moderniji pa umesto vodom, devojke polivaju parfemina. Devojke polivače kite zumbilima daruju šarena jaja i dočekuju ih sa pićem i kolačima.

 

Polivači posle čašćavanja sedaju u fijakere i vesela povorka nastavlja do narednog odredišta, gde u kući ima devojaka. Organizatori objašnjavaju da su se trudili da Vodeni ponedeljak obeleže po starom mađarskom običaju. Polivači su mesec dana imali probe kako bi naučili tradicionalni ples, koji treba da odigraju pred devojkom kako bi je zadivili, a muzičara je bio samo jedan, koji je svirao na mađarskom instrumentu sitara.

 

U mnogim zemljama se obeležava ovaj običaj, koji je nastao davno u vreme kada su žene pronosile vest da je Isus vaskrsnuo i bile su polivane hladnom vodom kako bi ćutale.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR