69 IPA projekata

Potpisani su ugovori za 53, od ukupno 69 projekata, odobrenih za finansiranje u okviru drugog konkursa IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.

.

Vrednost svih 69 projekata, koji će se sprovoditi u Srbiji i Mađarskoj je 12,3 miliona evra.
.

Mere i prioriteti koji su istaknuti u konkursu obuhvatili su širok dijapazon oblasti, pa je ukupan broj prijavljenih projekata četiri puta premašio raspoloživa sredstva, rekao je Relja Burzan, šef Kancelarije za IPA prekogranične programe u Subotici.

.

Burzan je istakao da je Subotica, kao grad koji može biti primer drugim sredinama u saradnji gradske uprave i potencijalnih aplikanata, i ovog puta dobio najviše sredstava, kao i da su aplikanti morali da imaju prekogranične partnere i neprofitni karakter.

.

Direktor Direktorata u Nacionalnoj agenciji za razvoj Republike Mađarske, Balaž Šimo, ističe da su programom obuhvaćene županije Čongrad i Bač-kiškun u Mađarskoj i Banat i Bačka u Vojvodini i da je osnovni cilj programa uspostavljanje prekogranične saradnje i povezivanje institucija u pomenutom regionu.

.

Srbiji bi se, ukoliko u decembru ove godine stekne status kandidata za članstvo u EU, pored IPA prekograničnih programa otvaraju i nove mogućnosti za korišćenje sredstava iz fondova Evropske unije, rekao je u Subotici Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije. On je kao primere naveo program regionalnog razvoja, razvoj ljudskih resursa i program ruralnog razvoja.

.

RTVKOMENTARI

  1. sima kosmos kaže:

    ovo su retke stvari koje koliko-toliko funkcionisu kod nas. trebalo bi jos vise da se konkurise, kako bi jos vise para uslo u nas grad.

OSTAVITE KOMENTAR