7. oktobra kreću radovi na Muzičkoj školi

Obzirom da je okončan postupak javne nabavke i potpisan ugovor sa izvođačem radova za sanaciju fasade objekta "Muzičke škole" u Subotici, Direkciji za izgradnju su u toku neophodne predradnje na restauraciji ovog pročelja. Prema preliminarnoj dinamici radova koju je Direkcija radova dobila od firme "Somborelektro" iz Sombora, prvi radovi koji će se videti na terenu su najavljeni za 7. oktobar.

Subotičkoj javnosti je poznato da je Direkcija za izgradnju grada od samog osnivanja 2005. godine, započela dva programa za uređenje dotrajalih fasada u zaštićenom centru grada. Program subvencija, odnosno ulaganje u objekte u kojima postoji zajedničko (javno i privatno) vlasništvo, zajedno sa građanima, te program obnove fasada javnih objekata od posebnog interesa za grad. Tako su obnovljene brojne fasade u zaštićenom gradskom jezgru u zadnjih 8 godina i to je jedan od bitnijih programa koje Direkcija sprovodi, obzirom na značaj koji za određeni grad ima prvi utisak koji grad ostavlja, bilo da se radi o turističkom, investicionom, privrednom ili bilo kom drugom aspektu, odnosno potencijalu u pogledu konkurentnosti grada.

 

– Jedan takav objekat upravo predstavlja Muzička škola. Ovo je jedna od najstarijih i najlepših zgrada u centru grada i veoma je važno što je došla na red za obnovu – kaže za GradSubotica Snežana Pejčić, direktorica Direkcije za izgradnju grada.

 

Ona dodaje kako je zgrada sagrađena 1847. godine. U najamnu palatu Imrea Mađara, Muzička škola je useljena pre skoro jednog veka, 1914. godine, nedugo posle adaptacije i dogradnje. Naime, kuća Imrea Mađara prvobitno je imala samo jedan sprat. U prizemlju objekta je bilo desetak lokala. Objekat je bio namenjen za iznajmljivanje kao i većina sličnih objekata tog vremena. Adaptirana je i dograđena, 1912 godine, a projektant je bio subotički arhitekta Pal Vadas. On zgradi daje autorski pečat, pridajući joj novo spoljašnje ruho u stilu minhenske secesije.

 

– To ruho, odnosno fasada jedne od najstarijih zgrada u Subotici, gde je smeštena Muzička škola, ponovo je u veoma lošem stanju i radovi koji će se izvesti predstavljaju sveobuhvatnu revitalizaciju fasade objekta, uz primenu savrenenih tehnologija i materijala, što podrazumeva kompletno obijanje trošnog maltera sa kompletne fasade, zamenu gipsanih aplikacija novim kao i izrada novih ukrasnih profilisanih venaca delimično od gipsa a delimično od maltera – kaže za GradSubotica Jasmin Šečić, rukovodilac investicija u Direkciji za izgradnju.

 

Gradski budžet je predvideo da se fasada revitalizuje tokom 2013. i 2014. godine, za šta su predviđena potrebna sredstva. Ugovoreni iznos je 17 888 484 dinara.KOMENTARI

 1. miXa kaže:

  Ne mogu da se setim jel krov Muzičke bio rekonstruisan u prethodnom periodu. Ako neko zna molim da ovde napiše. Ukoliko nije onda će džaba krečiti.

 2. Anonimni kaže:

  zar nije cena 28 miliona? tako pise na drugim mestima

 3. suncica kaže:

  da. pogresili ste cenu   😀

 4. djomla kaže:

  Iz budžeta je predviđeno 28 miliona dinara u ove namene. Međutim, nakon tendera i otvaranja ponuda utvrđena je najniža ponuda od 17 888 484 dinara koju je dala firma Somborelektro koja je nakraju i dobila posao.  Kao što možete da primetite razlika nije mala. U pitanju je više od 10 miliona dinara. 

  Ako obratite pažnju na radove ove godine možete primetiti da je kostur kod OU rušila firma iz Zemuna, autobuska stajališta je radila firma iz Bačkog Petrovca, displeje firma iz Valjeva a ovaj posao je dobila firma iz Sombora. 

  Kriza je velika i malo se po gradovima i u državi radi pa se na svaku javnu nabavku prijavljuje veliki broj učesnika iz cele Srbije, zbog čega neminovno dolazi do obaranja cena. 

  @miXa – krov je sređen.

 5. nis kaže:

  djomla pravo zboris, uzasno nema posla i nikad nije bilo ovako malo posla. Svi se grabe i obaraju cene a malo ko raspisuje javne pozive. Puno njih mora da otpusti radnika.  

 6. torajemi kaže:

  „Ugovoreni  iznos je 17 888 484 dinara“…..NIJE NEGO…. Ugovor broj 56-20/13 od  09.09 2013.godine u vrednosti od 28.538.000,00 dinara bez PDV-a.

 7. stormwatch kaže:

  Are you supposed to pay VAT on such important projects?

 8. suncica kaže:

  kako se pravite pametni uvek svi su stavili jedanu cenu a vi jedini znate pravu . ma da!

 9. JimmyQ kaže:

  Konačno! Lepa vest!

 10. marko kaže:

  Možda je to onaj fazon.. prvi deo rekonstrukcije,  2 fasade i sl…. košta tih 18 miliona, a ostalo do 28 miliona je drugi deo.. iduće godine… ili tako nešto…. Iako, tu nije naglasak na tome, već je bitnije to što se kreće u rekonstrukciju nečega što stvarno izgleda grozno…

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: