76 godina od rođenja Danila Kiša

Danilo Kiš je rođen u Subotici pre tačno 76 godina , 22. februara 1935. godine, od oca Eduarda Kiša, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević, Crnogorke.
Te prve godine života u Subotici, Kiš ne pamti. Prvo sećanje mu je Bemova ulica u Novom Sadu i njeni divlji kestenovi, gde živi do 1942. godine sa roditeljima. Sudbina je htela da divljih kestenova u nekadašnjoj Bemovoj, više nema, ali zato rastu u Subotici, u ulici u kojoj se rodio.

Danilo i njegova sestra u dvorištu kuće (Ulica Oslobođenja, danas Senćanski put)
Slika

Kuća je stradala u bombardovanju 1944. godine
Slika
Slika

U Novom Sadu pohađa prvi razred osnovne škole, a zatim prelazi u Mađarsku, u očev rodni kraj, gde završava osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Nakon odvođenja njegovog oca u Aušvic 1944. godine, sa ostatkom porodice je repatriran u Cetinje podsredstvom Crvenog Krsta. Tamo Kiš živi do kraja svog školovanja. Na Filozofski fakultet u Beogradu Kiš se upisuje 1954. godine, a u septembru 1958. godine kao prvi student diplomira na katedri za Opštu književnost. Kiš je bio venčan za Mirjanu Miočinović od 1962. do 1981; nakon razvoda braka živeo je sa Paskal Delpeš sve do svoje smrti. Umro je u Parizu, gde se jedno vreme i lečio, 15. oktobra 1989. Sahranjen je u Beogradu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.
Kiš je jedan od najprevođenijih pisaca, dobitnik niza uglednih domaćih i prestižnih međunarodnih književnih nagrada.

SlikaKOMENTARI

  1. Gost kaže:

    veliki like za vesti!

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: