Najveći izvoz iz subotičkog Simensa

Privreda severa Bačke i Potisja ostvarila je u prvih pet meseci ove godine rast spoljnotrgovinske razmene, najznačajniji partner je Nemačka, a najveći po obimu izvozni proizvodi su vetrogeneratori subotičkog Simensa.

 

Kako je izjavio sekretar Regionalne privredne komore u Subotici Ivan Vojnić Tunić, spoljnotrgovinska razmena u dosadašnjem toku godine iznosila je oko 580 miliona dolara, uz deficit od 6,1 miliona dolara, koji se iz meseca u mesec smanjuje.

 

„Najveći obim ove razmene otpada na preduzeća koja se nalaze u privrednoj zoni Mali Bajmok u Subotici, a najviše izvozimo Simensove vetrogeneratore“, rekao je Vojnić Tunić.

 

On je precizirao da je najveći spoljnotrgovinski partner Evropska unija, sa kojom se obavlja skoro 70 odsto ukupne razmene, dok se više od trećine robne razmene obavlja sa Nemačkom.

 

Slede zemlje CEFTA-e na koje otpada 12 odsto robne razmene, uz značajan suficit.

 

Industrijska proizvodnja u regionu severa Bačke i Potisja u prvih pet meseci ove godine beleži pad od 3,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

 

Prema rečima Tunića, najveći pad obima industrijske proizvodnje beleži se u prerađivačkoj, posebno prehrambenoj industriji, i to kao posledica prošlogodišnje suše, odnosno afere sa aflatoksinom i pesticidima.

 

„Ako generalno karakterišemo ovih pet meseci, onda možemo reći da smo na dobrom putu da prevaziđemo probleme koje imamo, bez obzira što na nivou regiona imamo pad industrijske proizvodnje. Pravi barometar za izlazak iz krize jeste smanjenje nezaposlenosti“, ocenjuje on.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR