8 godina Mini Jugoslavije

Vlasnik Mini Jugoslavije u Aleksandrovu kod Subotice planira da pretvori svoje imanje u penzionerski dom svih koji su napustili SFRJ i sada žive u domovima po belom svetu.
Juče je Četvrta mini Jugoslavija u Aleksandrovu kod Subotice, narodnim veseljem i uz prisustvo stotina jugonostalgičara iz svih mesta bivše socijalističke federacije republika i dve autonomne pokrajine, proslavila osam godina postojanja.

Jugonostalgičari iz bivše Jugoslavije kao i oni pristigli iz Kanade, Sjedinjenih Amerika, Australije i zapadnoevropskih zemalja, a među njima veliki broj mladih, su sa skupa uputili poruku da dok je njih biće i Jugoslavije.

Subotičanin Blaško Gabrić je mini Jugoslaviju sagradio posle raspada bivše SFRJ i u njoj se već osam godina svakog 2. maja okupljaju jugonostalgičari iz bivše države i sveta.

Gabrić je na oko četiri hektara svog imanja, poznatog kao mini Jugoslavija, izgradio povratničko naselje, a udruženje građana "Jugolend" danas je najavilo da će ovde nići naselje u kome će penzioneri jugonostalgičari moći da dobiju smeštaj za značajno manje para nego u svetu.

"Danas u svetu ima oko 30.000 penzionera iz Srbije, koji tamo ne mogu da plate između 3.000 i 5.000 dolara za dom. O njima, uglavnom, nema ko da brine, a ovde će da bude mali raj za sve njih. Grad Subotica dala je podršku ideji, pa smo odlučili da posetimo iseljeničke domove za stare i pozovemo naše ljude da se vrate kući", kazao je Gabrić.

Gabrić je naveo da ovaj njegov projekat podržava i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, koji je i ove godine prisustvovao proslavi u Četvrtoj mini Jugoslaviji.

Mini Jugoslavija danas je upisala i člana pod redniom brojem 8.000, kome je umesto članske karte izdat svojevrstan "pasoš", a sa skupa potekla inicijativa da Jugosloveni u budućnosti formiraju Nacionalni savet.

Izvor: TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: