A 130 Éves Lady Liberty

Lady Liberty, azaz a Szabadság Hölgy több mint egy évszázad óta a függetlenség és a szabad élet jelképe, és magányosan álldogál a Hudson folyó kis szigetén. A története azonban igen érdekes és kalandos.

S6

A Szabadság megvilágosítja a világot, azaz ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország adta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

french-frigate-isere-statue-of-liberty1885

A szobor mintája Eugène Delacroix a „Szabadság vezeti a népet” című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. (Ez jelenleg Párizsban található, a Luxembourg-kertben.) Szállítás előtt a szobrot Párizsban szerelték össze és a franciák három hónapon keresztül tekinthették meg. Majd 1884. július 4.-én hivatalosan átadták az amerikai követnek. Ezután 350 darabra bontották és elindították Amerika felé. A Szabadság-szobrot az Isere fregatt szállította Amerikába – 214 ládába csomagolva. A hajó majdnem elsüllyedt egy durva viharban, de végül 1885. június 17-én épségben megérkezett New York kikötőjébe.

assembling-the-statue-of-liberty-2

A szobor összeszerelése és a talapzata elkészítése közel egy évig tartott. A teljes magassága a fáklya tetejéig 93 méter, a szobor 46 méter magas, a súlya 204 tonna.   1886. október 28-án az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland leplezte le több ezer néző előtt.

assembling-the-statue-of-liberty-4

A nőként ábrázolt Szabadság szobor jobb kezében egy fáklyát tart a bal kezében egy táblát. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4. –  az  Egyesült Államok függetlenségének kikiáltásának napja. A szobor kezében (mutatóujja 2,4 méter) lévő új fáklya és a 24 karátos aranyfüsttel bevont lángja 1986-ban került a kezébe, az eredeti a csarnokban van kiállítva. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. Az United States Information Agency (USIA) szerint a korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

TR002889

Szabadság-szobor nem csak egy nemes eszme szimbóluma volt, hanem – Eiffel zsenialitása révén – kilátóként is funkcionált. Az egyik kezében törvénytáblát, másik kezében fáklyát tartó nőalak koronája egyszerre mintegy 30 fő számára biztosított pazar kilátást New York városára és az Atlanti-óceánra.  A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.

Talpazat

A monumentális emlékmű ugyanakkor hosszú időre az amerikai bevándorlás jelképe is lett. A közeli Ellis-szigeten létesített bevándorlási iroda révén a Szabadság-szobor az első világháborúig mintegy 12 millió bevándorló számára jelentette az új élet lehetőségének reményét.

libertyarmphilly1876

2001. szeptember 11.-ig a szobor belseje is nyitva volt a látogatók előtt. A koronából, ahol egyszerre 30 ember fért el, kiváló kilátás nyílt az öbölre. A várakozási idő általában több mint 3 óra volt. A szeptember 11-i támadást követően a szigetet lezárták. A Liberty Island 2001-től újra fogadja a látogatókat, magát a szobrot 2004 augusztusában nyitották meg újra. 2009. július 4.-én újból megnyitották a koronában lévő kilátót is. A Szabadság-szobor 1984 óta az UNESCO világörökség részét képezi, népszerűsége  a mai napig töretlen a New Yorkba látogató turisták körében.

szabadságszobor

 

Világszerte több száz másolat készült a Szabadság-szoborról. Van egy nővére Párizsban, és még néhány Franciaországban; létezik másolat Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnamban. Másolatok készültek tematikus parkok számára és reklám céljából, másolatok készültek hazafias felbuzdulásból (a cserkészek legalább kétszázat adományoztak).KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR