A Haverda-ügy végtárgyalása – 1909 december

Özv. Haverda Boldizsárné, szabadkai vagyonos asszony gyilkosa: Jánossy Aladár és két vádlotttársa: Haverda Mária és Vojtha Antal szenzácziós bünpörének tárgyalása foglalkoztatta a napokban az ujságolvasó közönséget.

 

A szabadkai gyilkosság előzményei, a gyilkosság elkövetése, a tettes és két vádlott társa közötti viszonynak a nyilvánosságra jutott részletei izgalmasabbak bármely szenzácziós regénynél. Ez nyilvánult meg a tárgyalás iránt érdeklődők sokasága és a napilapok tudósításait mohón olvasók kiváncsiságában.

 

Az érdeklődők véleménye megoszlott a tárgyalás folyama alatt a vádlottak iránt. Különösen mióta Jánossy visszavonta Haverda Mária és Vojtha ellen tett előző terhelő vallomásait. Sajátságos lelkijelenségek késztették Jánossyt arra, hogy Haverda Máriát és Vojthát mint ártatlanokat tüntessse fel az esküdtszék előtt.

 

Ez a beteglelkü, bomlott idegzetü fiatal ember még most is szereti azt az asszonyt, a ki miatt a lejtőn annyira alágurult, hogy gyilkolt. Ezért sokak szivében egy kis szánalmat is tudott felkelteni, pedig egész lénye, multja és bünös cselekedete gyülöletessé tették őt az emberek előtt. Most bünbánóan, testben és lélekben megtörve szenvedi végig a gyilkos lelki gyötrelmeit, mely nem annyira a megbánásban, mint inkább a büntetésből való félelmében nyilvánul meg.

 

Lapunk zártakor még folyik a tárgyalás, uj és uj szenzácziókkal gazdagodva, a melyről bőven gondoskodtak nemcsak a vádlottak, hanem a védőik és tanuik is. Különösen feltünést keltettek dr. Winchkler dr. kir. ügyész és Petrich kapitány ellen felhozott panaszok. A szenzácziós tárgyalás főszereplőinek arczképét ezuttal ismételten bemutatjuk olvasóinknak.

 

13760_pertich_szabadkai_rendorkapitany

                                     Pertich szabadkai rendorkapitany

 

13755_dr__papp_sandor_kir__ugyesz

                                    Dr Papp Sándor  kir. ügyész

 

 

 

13756_dr__szalanszky_jozsef_a_szenzacios_bunper_eskudtbirosaganak_elnoke

                Dr Szalanszky József a szenzáció bünper esküdtbíróságának elnöke

13758_janossy_aladar_ozv__haverdane_gyilkosa

                                    Jánossy Aladár – özv. Hverda Boldizsárné  gyilkosa

 

 

13759_vojtha_antal_bunosseggel_van_vadolva

                                             Vojtha Antal bünösséggel van vádolva

 

13761_dr__winchkler_istvan_kir__ugyesz_bajusza_akirol_azt_allitjak_hogy_egyedul_ment_be_haverda_mariska_cellajaba_s_viragokkal_kedveskedett_neki

Dr. Winchkler István kir. ügyész bajusza akirol azt állítják hogy egyedül ment be Haverda Mariska cellájába s virágokkal kedveskedett neki

 

Forrás: www.huszadikszazad.huKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR