A misztikus 7-es

 

Vajon miért pont hét napból áll egy hét? És miért hét szín alkotja a szivárványt? Véletlen-e, hogy hét feje van a sárkánynak, és hetedhét országot bejárva lehet csak legyőzni? Egyszerű véletlenek ezek, vagy valamiféle misztikum övezi a hetes számot?

hofeherke_es_a_het_torpe

Akik félelemmel tekintenek a hetes számra, azért teszik, mert szerintük minden nehézség, gond és baj hétévenként jelentkezik erőteljesebben.  A babona szerint ha valami elromlik a házban, akkor a “baj nem áll meg” amig hét rossz nem történik. Ha pl. eltörik a tükor, 7 évig nem lesz szerencséje annak aki eltörte. A hetedik év vízválasztó egy párkapcsolatban, amit ha túlélünk, együtt maradunk – mondják. Sőt, azt a megállapítást is sokszor hallhatjuk, hogy hétévente lecserélődnek a sejtjeink, így megváltozik az ízlésünk, és részben a gondolkodásunk, szemléletünk is. Ezzel az elmélettel pedig párhuzamba állítják azt is, hogy a nagy változás hatására szerencsétlen dolgok történnek velünk. Talán ezek a félelmek szülték azt a sok negatív mesehőst, kifejezést és szólást, amelyek mára már beépültek a köznyelvbe, és ezért el sem gondolkodunk az eredetükön? Ilyenek például a heten, mint a gonoszok, hét szűk esztendő, hétpróba, hétpecsétes titok, hét lakat alatt kifejezések.  A babona leggyakrabban úgy említi hogy hét évig nem lesz szerencsénk. A mohamedánokat a hetedik mennyország várja, Hófehérkét hét törpével hozza össze a sors. Talán Ian Fleming titokzatos nőcsábász ügynöke sem véletlenül kapta a 007-es fedőnevet?

ian-fleming-casino-royal-007-james-bond

Ian Fleming

 

Tény, hogy néhány változás valóban hetes ciklusokban zajlik le szervezetünkben. Például bőrünk elszarusodott felső rétege mintegy hét nap alatt, hajkoronánk pedig hét év alatt újul meg teljesen. Nagyjából hét hónapos korunkban nőnek ki az első tejfogaink, amelyeket aztán hétéves korunk környékén veszítünk el. A kislányok körülbelül tizennégy éves korukban válnak biológiai értelemben nővé, és negyvenkét éves (6×7) koruktól kezdve várható, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a nem kívánt klimax. A sejtek aktivitása pedig a hetedik „X" után kezd hirtelen csökkenni. Végül még egy érdekesség: az ember memóriája hét különböző szót tud egymás után megjegyezni.

korokrol

Az ókori görögök is hétéves szakaszokra osztották fel az életet. Hippokratész tanítása szerint "a hetes szám uralja a betegségeket és mindent, ami a testben a pusztulással kapcsolatos". Gyógyszeres kezeléssel, vagy nélküle, a hosszadalmas betegségek általában hét szakaszban zajlanak: a hetedik, a tizennegyedik és a huszonegyedik nap a legveszélyesebb – állítják az orvosok. Ki ne tudná, hogy gyógyszerrel vagy a nélkül minden megfázás nagyjából hét napig tart?

szivárvány

Talán nem is tudjuk, de mindannyian a hetes bűvöletében éljük életünket: napjainkat hetekbe rendezzük, egyes őslakos amerikai népek 7 évszakot különböztetnek meg. A hetes mindenhol jelen van: "képviseli" a semlegességet a savas és lúgos képhatások között, sőt, egyes katicabogarak is 7 pettyet viselnek. Már az ókori görögök is 7 éves szakaszokra osztották fel az életet.

 

A vallásokban is fontos

 

Aki valamelyest ismeri a Bibliát, tudja, hogy a hetes szám nemegyszer előfordul benne. Attól függően, hogy ki melyik nézetet érzi igaznak: szerencseszámnak vagy éppen balszerencsésnek tartják. Ez a teremtés száma, de gyakran nevezik Isten számának is, mert hét nap alatt teremtette a világot. A hét pecsét feltörése hét angyal jelenlétében történt a Jelenések könyvében. Hét bő esztendőt pedig hét szűkös év követett József történetében, Mózes I. könyvében. Sőt, főbűnből is pontosan hét van a katolikus vallás tanításai szerint.

a bolygók

A lámaizmust gyakorló tibetiek szerint is mágikus szám a hetes, mert pontosan negyvenkilenc (7×7) napból áll a lélek köztes állapota, vagyis az az átmeneti időszak, amely a haláltól a lélek új alakban való megjelenéséig tart.

sárkány

A héber vallásban a hetes a tökéletesség száma, amely a harmóniát és teljességet hordozza. A hetes szám utalhat a fáraók hét lelkére az egyiptomi vallásban, akik hasonlóan, mint a druidák, hét lélekben, illetve hét énben hittek. Végül érdemes megemlíteni a hetes szám központi jelentőségét az ősmagyaroknál is. Az ugorok a hetes számrendszert használták, erre utal a magyar, vogul és osztják nyelvekben az, hogy a hét nemcsak számot, hanem hét napból álló időtartamot is jelöl. És ki tudja? Talán innen származtatható a hétfejű sárkány, a hetedhét ország, és többek között a hét vezér kifejezés is.

 

A hetes szám bűvöletében

 

J. K. Rowling az általa alkotott Harry Potter-mítosznak köszönhetően ma a világ egyik legbefolyásosabb embere – talán éppen a műben szereplő számtalan hetesnek köszönhetően? Ki tudja, de az biztos, hogy a történet 7 kötetben elevenedik meg. A főszereplő, Harry Potter a hetedik hónapban, júliusban született, de ez még nem minden: a varázslótanoncok 7 évig tanulnak Roxfortban, az iskola kedvelt játékában, a kviddicsben is 7-en alkotnak egy csapatot, és mi más lehetett volna Harry meze, mint a hetes?

harrypotterEbks1

A hetes fontos szerephez jut egy másik legendás történetben is, hiszen Tolkien: A Gyűrűk Ura című trilógiájában a törpök történelme hemzseg az utalásoktól. A hatalom gyűrűi közül Sauron 7-et a harcias bányászoknak adott, akik egyébként a törpök Hét Atyjának leszármazottai. Ezen kívül megismerkedhetnek az olvasók 7 mágikus gömbbel – palantírral – is, melyekkel falakon, hegyeken lehet keresztüllátni, illetve a távolban lévőkkel kapcsolatot teremteni. Természetesen a kő is fontos szerepet játszott a gyűrűhordozó történetében.

goncol_szeker

A Göncölszekér

 

Egy amerikai pszichológus, George Miller tudományos dolgozata 1956-ban jelent meg a bűvös hetesről vagy a hetes titkáról, azt állítva, hogy a megoldás egyszerű: az emberi agy általában és rövid távon 7 információra képes emlékezni, például egy hétjegyű telefonszámra, amelyet első hallásra megjegyez az egészséges agy. Lehet vitatkozni rajta, milyen lehet az átlagember memóriája "általában" és "rövid távon", de Miller dolgozatát ma már klasszikus példaként szokás felhozni a mnemotechnikára, az emlékezőképességre. De a zenei "abc" 7 külön nevű hangból áll, amelyeknek saját helyük van a kottában, és ne felejtsük el a szolmizációs hangokat sem. A 7. hang után a hangok neve periódikusan ismétlődik.

zenei abc

Természet: A NASA űrrepülőgépeinek a legénysége 7 fős szokott lenni, A szivárvány 7 színből áll. A Göncölszekér 7 csillagból áll, Az ókorban ismert égitestek száma (a Nap, a Hold és az öt szabad szemmel is látható bolygó a Föld kivételével). A cápának 7 fogsora van,

columbia-legénysége

A Columbia űrrepülőgép személyzete

Tudomány: A dobókocka szemközti oldalai összeadva 7, 1 fej 7-szer fér rá a „saját „testére

dobókocka

Történelem: Hét bölcs, görög írók és államférfiak, A világ hét csodája, A világ 7 új csodája. A hét napjainak, az időmérés egységének száma, Róma hét dombra épült, A hét vezér a magyar történelemben.

7 New Wonders of The World

Játék: A kézilabdában 7 játékos van, és a büntetőt is a 7-ről dobják. És a  kártyában is a hetes ill. 21-es a nyerő.

number7

Forrás: http://www.maximanet.hu

Forrás: http://www.jazzy.huKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR